Op 20 mei is het Nationale Huidkankerdag. Ik vind het heel raar dat er één dag speciaal wordt uitgelicht als huidkankerdag. Het is elke dag huidkankerdag, omdat er jaarlijks nog een dikke 900 mensen in Nederland sterven aan huidkanker. Sowieso krijgt één op de drie mensen in zijn of haar leven te maken met kanker en 90 procent van die mensen is 50 jaar of ouder. Dat betekent zo ongeveer dat de doelgroep van Sophia Magazine in de prijzen valt. Soms is het leuk om bij een doelgroep te horen, in dit geval niet.
Mijn lieve moeder bezweek aan huidkanker
Ik voel me erg betrokken bij huidkanker, omdat het mijn moeder (toen 55 jaar) fataal werd. Zij had een melanoom met uitzaaiingen naar haar alvleesklier, lever en darm. Mogelijk ook naar haar maag, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, want in mijn herinnering zijn die melanoom en die alvleesklier haar fataal geworden. Die melanoom, omdat het de bron van het kwaad was, die alvleesklier, omdat het een sluipmoordernaar is. Je merkt niet dat je het hebt, tot je pijnloos geel wordt. Als dat gebeurt, dan is het met jou ook snel gebeurd.
Na mijn moeders overlijden heb ik uiteraard zelf de grootste en lastigste moedervlekken laten verwijderen. Ik had er eentje tussen mijn ogen (was wel apart, alsof ik uit India kwam) en op mijn rug die dikker waren en wel eens gingen bloeden als ik iets te fanatiek met een handdoek was. Ook had ik een gek plekje op mijn onderbeen. Gelukkig bleek na onderzoek dat ze alle drie onschuldig waren.
50-plussers hebben een grotere kans op huidkanker
Huidkanker komt vaker voor bij 50-plussers dan bij 50-minners. Dat komt doordat je huid langzaam beschadigt door te veel zon. Na je 50e krijg je dus de rekening gepresenteerd van ontverantwoordelijk zongedrag uit je jeugd.
Toen wij (ik ga ook richting de 50) jong waren, zei men nog dat je eerst moest verbranden om mooi bruin te worden. Ook was het hip om niet gewoon bruin te worden, maar om knetterbruin te worden. Ik weet dat ik soms zo bruin was, dat mijn huid donkergrijs leek als ik bijvoorbeeld mijn arm samenvouwde. De huid in mijn elleboog leek dan onwijs donker. Wij lagen dan ook van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de bikini en we smeerden ons in met olie, dikwijls zonder factor. Ik herinner me ook nog de nachten in bed als je was verbrand. Dan kon je niet op je rug of je buik liggen en als je pech had op geen van beide, omdat je huid pijn deed en heet aanvoelde. Als ik er nu aan denk, dan krijg ik er spontaan kippenvel van.
Juist omdat jij en ik ons zo onverantwoord hebben gedragen, moeten we onszelf extra goed in de gaten houden. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.
Zelfonderzoek
Hoe kun je zelf onderzoeken of je verdachte plekjes op je huid hebt? Door goed naar jezelf te kijken, kun je checken of er iets bijzonders aan de hand is.
App
Er bestaat een app van de Stichting Melanoom waarmee je op eenvoudige wijze zelf je moedervlekken in de gaten kunt houden. Deze app heet Huidmonitor en hij is te downloaden via Google Play. Ik weet niet of hij ook voor Apple verkrijgbaar is.
ABCDE-regel
De ABCDE-regel is een systeem om te checken of je met een verdachte moedervlek te maken hebt of niet. Als je moedervlek op één van de categorieën uitvalt, dan moet je naar de huisarts gaan. Bij twijfel moet je dat echt altijd doen!
- De A staat voor asymmetrie. Als je moedervlek symmetrisch is, dan is hij waarschijnlijk goedaardig, asymmetrie zou mogelijk kunnen wijzen op een afwijking.
- De B staat voor border. Daarmee bedoelen ze of de rand grillig of onregelmatig is. Als dat zo is, dan kan dat wijzen op huidkanker.
- De C staat voor colour. Heeft de vlek meerdere kleuren? Als het antwoord ja is, dan kan het huidkanker zijn.
- De D staat voor diameter groter dan 6 mm. Kleine moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een grotere is verdacht.
- De E staat voor Evolutie of verandering. Als je moedervlek verandert, dan moet je naar de huisarts gaan. Daarom is het slim om met de app Huidmonitor je moedervlekken vast te leggen. Dan kun je een keer per half jaar kijken of er iets verandert.
Hoe kun je huidkanker voorkomen?
Door slim met de zon om te gaan! Ga niet op het heetst van de dag in de zon liggen en smeer je om de twee uren in met factor 30. Wees daarbij niet te zuinig. Smeer je gezicht zelfs in de winter in, want daarmee voorkom je ook rimpels! Blijf ver weg van zonnebanken en stop met roken.
Mag je dan helemaal niet meer in de zon? Welnee, de zon is ook goed voor je. Je bouwt vitamine D op en dat heeft je lichaam ook nodig. Daarnaast word je blij van de zon en dat geeft je kwaliteit van leven. Maar ga verstandig met de zon om en check je huid regelmatig op afwijkingen!
Wil je meer lezen over bijvoorbeeld huidverzorging? Klik dan hier.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
2 Comments
Het bewust zijn is zo belangrijk! Ik ben ook veel voorzichtiger geworden dan vroeger!
Goed artikel. Voor de bewustwording en sowieso.