Interview met Natascha Hoiting
Auteur Natascha Hoiting (1973) debuteerde in 2018 met Sonata, in 2019 verscheen Scarlatto en op 23 november jl. kwam ‘De Gulden Duvel en de Brief’ op de markt. Wat direct opvalt is dat haar eerste twee boeken zogenaamde maffia romances waren en Hoitings’ zojuist verschenen roman een historische is. Vanzelfsprekend intrigeert dat en wat doe je met een brandende vraag? Juist, die stel je.
Ontmoeting
Ik ontmoet Natascha bij ’t Voorhuys in Emmeloord. Het is rond lunchtijd dus maken we eerst allebei een keuze uit de rijke kaart die dit restaurant rijk is. Wanneer we beiden voorzien zijn van een overheerlijk broodje, stel ik de sprankelende verschijning tegenover mij, de eerste interview vraag.
Je begon je auteurs carrière met een tweetal liefdescrimes en stapt nu over naar het historische genre, ondanks dat Sonata en Scarlatto enthousiast zijn
ontvangen. Vanwaar die ommezwaai en waar ligt jouw
voorkeur?
Sonata en Scarlatto waren voor mij eigenlijk uitstapjes. Ik begon al te schrijven toen ik een tiener was en zelfs toen schreef ik al het liefst historische verhalen. Mijn voorkeur voor de periode rond de zeventiende eeuw is waarschijnlijk voortgekomen uit mijn liefde voor de schilderkunst uit die tijd. Wat ik daar mooi aan vind, is dat je in de kunst vanaf de zeventiende eeuw een indruk krijgt hoe er geleefd werd.
Kunst
Dat kwam, letterlijk en figuurlijk, vanaf die tijd beter uit de verf dan in de kunst daarvoor. Zo krijg je door de symboliek in de schilderijen een idee van de toen geldende normen en waarden, maar weet je ook wat voor kleding er gedragen werd en hoe bijvoorbeeld de steden er in die tijd uit moeten hebben gezien. Het fijne is dat ik door het schrijven als het ware kan reizen door de tijd. Zodra ik achter mijn computer zit en verder ga met mijn roman, bevind ik mij in die periode. Dat is voor mij pure rijkdom.
Voor Sonata en Scarlatto heb je je ongetwijfeld verdiept in de geschiedenis van de Nederlandse maffia, maar ik kan mij zo voorstellen dat je nieuwste telg nog veel meer research vergde. Hoe lang ben je daarmee bezig geweest?
“Een behoorlijke tijd! Je moet weten dat ik al zo’n zes jaar geleden begonnen ben met het schrijven van De Gulden Duvel en de Brief. Door zakelijke hectiek was ik op een gegeven moment genoodzaakt het werken aan dit manuscript tijdelijk te pauzeren. Vervolgens kreeg ik inspiratie voor Sonata en Scarlatto. Na deze twee boeken was ik er klaar voor om aan De Gulden Duvel en de Brief verder te schrijven, maar dat hield ook in dat ik alle kennis, die ik zes jaar daarvoor vanzelfsprekend vond, weer moest ophalen. Dat betekende veel literatuurstudie, veel documentaires kijken en het bezoeken van verschillende musea. Gelukkig houd ik daar heel erg van, dus het was beslist geen opgave. Een boek schrijven zonder veel research te moeten doen, nee, dat is niets voor mij.”
Het valt mij op dat in alle drie jouw boeken, kunst een belangrijke rol speelt. Wat heb je met kunst?
“De liefde voor kunst is in mijn tienertijd ontstaan tijdens het vak kunstgeschiedenis. Voor die tijd heb ik daar niet veel mee te maken gehad. Mijn leraar kon zo fantastisch vertellen over wat hij tijdens zijn vakanties had gezien. Hij liet ook regelmatig eigen foto’s van historische gebouwen en kunstwerken zien tijdens de les. Zo heeft hij me enthousiast weten te maken en ben er ik veel over gaan lezen, heb geregeld bezoeken gebracht aan musea en volgde aanvullende studies. Zo ben ik, na een pauze van een paar jaar, onlangs weer gestart met de opleiding cultuurwetenschappen.”
Je hebt, sinds je debuut in 2018, jaarlijks een boek op de markt gebracht. Is dat toeval of heb je daar bewust naar toegewerkt?
“Haha, dat is echt toeval. Het klopt dat ik redelijk snel kan schrijven wanneer ik er goed in zit, maar dat er drie boeken in drie jaar tijd zijn verschenen is voor mij ook een klein wonder. Over Sonata heb ik ongeveer twee jaar gedaan. De ideeën voor het vervolg –Scarlatto- kreeg ik al tijdens het schrijven van de voorganger, dus dat voelde aan als doorschrijven, waardoor dat boek na een dik jaar ook af was. De Gulden Duvel en de Brief lag natuurlijk al voor een deel klaar van zes jaar geleden, dus lukte dat ook binnen eenzelfde tijdsbestek. Het volgende boek moet ik nog volledig uitdenken en daar is waarschijnlijk nóg meer research voor nodig dan voor De Gulden Duvel en de Brief. Ik denk dus dat ik vrij zeker kan zeggen dat er volgend jaar geen nieuwe roman zal verschijnen, maar 2022 zal naar verwachting wel moeten lukken!”
Je bent eigenaar van een organisatie voor reizen naar Schotland. Hoe combineer je het schrijven in hemelsnaam met je drukke bestaan als zakenvrouw?
“Dat is wel eens een uitdaging, haha. Vorig jaar hebben mijn partner en ik ons bedrijfsadviesbureau in software, dat we al eenentwintig jaar hadden, verkocht. Hierna zijn we een nieuw bedrijfsadviesbureau gestart, maar deze keer zonder personeel. En ja, ik dacht ook te kunnen gaan starten met iets nieuws, een reisorganisatie met reizen naar Schotland. Zoals we nu weten, is het momenteel geen goed moment voor de start van een reisorganisatie, we kunnen nu uiteraard geen kant op, maar daardoor heb ik me wel voor een groter deel kunnen toeleggen op het schrijven. Het combineren is wel eens lastig, met name wanneer je lekker in het schrijven zit en toch echt voor je bedrijven aan de slag moet. Gelukkig is mij dit tot nog toe erg goed afgegaan.”
Als alternatief voor een boeklancering, bedacht je de signeersessie ‘On Tour’. Wat een creatief en leuk idee! Hoe kwam je daarop?
“Het leuke aan het moment dat je boek uitkomt is natuurlijk het contact met je lezers. Dat miste ik zo erg dat ik de ‘On Tour’ heb bedacht. In eerste instantie leek de uitvoering bijna onhaalbaar, omdat mijn lezers door heel Nederland en Vlaanderen zitten, maar toen ik de regio verkleinde bleek het wel haalbare kaart. Ik besloot de mensen die verder weg woonden het boek gesigneerd toe te sturen en de rest zelf te bezoeken. Ik had nooit verwacht dat de boeken zo massaal verkocht zouden worden; binnen een paar dagen was ik door mijn voorraad heen. De dag zelf was een groot succes en iedereen was super enthousiast!”
Wil je iets vertellen over je privésituatie? Partner, kinderen, huisdieren, hobby’s (alsof je daar de tijd voor hebt…).
“Ik ben getrouwd met een geweldige man, die tevens mijn grootste supporter is. Gerard en ik hebben geen kinderen, maar wel een fantastisch hondje Jamie. Jamie komt uit een asiel in Spanje en is een kleine mengelmoes van allerlei rassen. En ja, ik probeer ook nog tijd vrij te maken voor hobby’s! Gerard en ik houden allebei van het lopen van lange afstand wandelingen in Schotland. Een paar jaar geleden hebben we bijvoorbeeld meegedaan aan de TGO Challenge. Dit was een afstand van meer dan 300 kilometer van de westkust van Schotland naar de oostkust. Twaalf dagen levensonderhoud en je tent op de rug, en lopen maar! Het fijne was dat we voor de Daniël Den Hoed stichting wandelden en hiermee ook nog eens veel geld hebben ingezameld voor kankeronderzoek. Daarnaast zeilen we nog en probeer ik in de tijd die overblijft ook nog te lezen.”
En natuurlijk….. ben je al bezig met een volgend boek?
“In mijn hoofd al wel, maar er staat nog geen letter op papier. Ik werkte tot bijna aan de dag van de uitgave nog aan De Gulden Duvel en de Brief. Over het volgende boek kan ik nog niet veel vertellen, maar het speelt zich in ieder geval weer af in de zeventiende eeuw. Het wordt een deels fictieve, deels waargebeurde historische roman gebaseerd op een vrouw die echt geleefd heeft. Ik kwam informatie tegen over deze krachtige dame en vind dat ze het verdient haar eigen boek te krijgen. Ik zei al eerder dat dit nog meer research gaat vergen dan De Gulden Duvel en de Brief, maar daar kijk ik alleen maar met veel enthousiasme naar uit!”
Bedankt
Ik vind het jammer dat mijn vragen en mijn tijd op zijn en bedank Natascha hartelijk voor het fijne gesprek en haar open antwoorden. Ik kijk in elk geval reikhalzend uit naar haar volgende boek. Tot die tijd raad ik u van harte aan De Gulden Duvel en de Brief te lezen. Wat een prachtig boek..
Over het boek De Gulden Duvel en de Brief
Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1667. Nicolas van Raeven, een gerespecteerd handelaar in schilderijen, wordt gevraagd te helpen bij het oppakken van een verkoper van gestolen kunst. Al snel weet hij met de misdadiger in contact te komen en een band met hem op te bouwen. Maar het is iemand anders in zijn huishouden die Nicolas’ aandacht trekt. Een jongeman die niet degene lijkt te zijn voor wie hij zich uitgeeft.
Verontrustend nieuws
Voordat hij kan achterhalen wat zijn geheim is, verneemt hij echter verontrustend nieuws. Een schilderstuk, ooit gemaakt door zijn eigen vader, zal gestolen worden. Dit moet en zal Nicolas verhinderen. Wat een simpele taak lijkt, blijkt verregaande gevolgen te hebben. Nicolas raakt ongewenst betrokken bij de Slag bij Chatham waar hij de moord op een van de belangrijkste helden van de Republiek moet voorkomen.
Historische Roman
De Gulden Duvel en de Brief is een historische roman over een zwaar verraad in de roerige tijden rondom de tweede Engelse oorlog. Er is ook een fraaie trailer die u kunt bekijken via https://youtu.be/4ZpsxVktFhs
Leave A Reply