Buschauffeur…Vertel eens?
1 – Waarom heb jij gekozen voor het beroep buschauffeur ?
Nou, echt gekozen voor buschauffeur heb ik niet. Ik was werkzaam bij een groothandel als teamleider via een uitzendbureau. Na acht jaar met veel plezier daar gewerkt te hebben werd het voor het uitzendburo te moeilijk om het hoofd boven water te houden. Met zeer veel verdriet, en dus pijn in het hart, heeft de eigenaar zich failliet laten verklaren. Met een afscheidsfeestje in stijl, kraam met patat en snacks, kwam ik als 64 jarige niet voor de eerste keer in de ww (werkeloosheidwet) terecht.
Tijd voor verandering
Aangezien de ww maar rond de 70% van je laatstverdiende verdiende salaris betaalt, kon ik er nog niet in berusten. Maar…… ik wist natuurlijk al, door alle geruchten, dat er een einde aan die baan zou komen. Tijd voor verandering! Je gaat/moet toch ff nadenken. Elke leeftijd heeft zijn charmes en bij elke baan de juiste persoon. In militaire dienst heb ik het groot rijbewijs gehaald en als 23-jarige werkte ik bij de bevo (bevoorrading) als vrachtwagenchauffeur. Toen ik daar aan dacht viel het kwartje. Ik word buschauffeur!
2 – Is dit vak een roeping of was het meer een keuze ‘omdat ik even niets anders wist’?
Wederom, ik zat in de ww. Bij mij geen paniek meer in het hoofd. Op de middelbare school was ik goed in rekenen en kwam ik terecht (via schooladvies) op de middelbare detailhandelsschool in Amersfoort. Door de keuring voor militaire dienst kreeg ik de functie bevo/vrachtwagenchauffeur. Ik denk dat het allemaal zo moest lopen aangezien ik zelf niet echt het gevoel heb dat ik de keuzes heb gemaakt. Het komt zoals het komt in mijn geval!
3 – Kan iedereen dit vak uitoefenen? (man/vrouw/talent)
Buschauffeur word je niet zomaar. Er is een zeer uitgebreide sollicitatieprocedure. Veel testen om te kijken of je over de juiste kwaliteiten/eigenschappen beschikt. In mijn geval moest er goed getest worden op reactiesnelheid. Voor de test werd mij medegedeeld dat ouderen vaak een mindere reactiesnelheid hebben. Poeh nou nou, een gewaarschuwd mens telt voor twee! Goed concentreren dus. Resultaat: Goedgekeurd.
4 – Wat heb je nodig om buschauffeur te worden – wat is je achtergrond/scholing/omscholing?
Uiteraard heb je een bus rijbewijs nodig en zoals dat genoemd wordt code 95 papieren. Vijf dagen vaktechnische opleiding. Daarnaast moet je zoals ik bij de vorige vraag al vermelde beschikken over een uitstekende reactiesnelheid. Geen strafblad dus een bewijs van goed gedrag. Dienstverlening hoog in het vaandel hebben staan. Oplossingsgericht zijn. Je hebt eigenlijk geen vooropleiding nodig. Wel worden er veel jonge buschauffeurs opgeleid via een schooltraject. Wat betreft je gezondheid moet je een geneeskundige en een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. In mijn geval gelukkig: Goedgekeurd.
Rijschool
Wat betreft de rijvaardigheid moest ik wel 14 dagen een opfriscursus volgen bij een rijschool. Dit aangezien ik wel vrachtwagen kon besturen, maar een bus is toch wel wat anders. Na deze opfriscursus nog drie weken lijnverkenning bij de busmaatschappij. Ik sta op om 4.00 uur. Pff , ja dat is de starttijd. De eindtijd kan trouwens 2.00 uur zijn. Hier had ik nog niet echt over nagedacht.
5 – Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkdag eruit?
Vroeg naar bed om op tijd (pas 1 keer te laat) weer op de garage aanwezig te zijn. Opstappen op jouw bus en rijden naar je startpunt, na controle van o.a. stoel, spiegels, verwarming, verlichting en eventuele schade aan de bus. Meestal 2 uur rijden en een kwartier pauze. Alles gaat volgens schema en rijtijdenbesluit. Er een gezellige dag van maken voor de passagiers en mezelf. Na afloop van mijn dienst de bus weer stallen in de garage en tevreden naar huis.
6 – Kan/Wil je een leuke of fijne herinnering delen over je vak?
Ach ja, er zijn altijd wel momenten dat je nog net iemand kunt meenemen (blij maken). Je ziet ze dan zwaaiend, hard naar de halte lopen. Ze groeten en bedanken je vriendelijk. Toch altijd een goed gevoel. Het kan de passagier zomaar een halfuur schelen. Daarnaast wordt er ook wel eens iets vergeten in de bus. Via een interne melding was het gelukt om, in dit geval, een tas terug te bezorgen bij een jongedame. Daar hield ik dan als bedankje een fles wijn aan over!
Tekens
Wat wel grappig is als je aan komt rijden met de bus, blijken er verschillende non-verbale tekens te zijn om aan te geven of men wel of niet wil instappen. Hand opsteken is de meest voorkomende. Nieuwe reizigers weten dit vaak nog niet en je moet dit dus als chauffeur goed weten in te schatten. Als men niet mee wil dan kijken ze je niet aan of gaan op hun telefoon zitten kijken. Beetje jammer.
7 – Kan/wil je een niet zo leuke / niet zo fijne herinnering delen uit je loopbaan?
Er zijn altijd wel mensen die in de verkeerde bus stappen. De meeste passagiers berusten in hun fout. Maar soms schelden ze je verrot. En dat is niet fijn.
8 – Wat is moeilijk in jouw vak?
Wisselende tijden zijn lastig. Ik werk via een uitzendbureau en daar heb je dan geen keuze. Je wilt toch zoveel mogelijk ingezet worden en dan is flexibiliteit wel heel belangrijk.
9 – Heb jij het juiste vak gekozen en waarom?
Jazeker. Als ik het eerder geweten zou hebben, zou ik het 5 jaar eerder gedaan hebben. Er is een goede CAO en ik heb er heel veel vrienden bij. Buschauffeurs zwaaien de hele dag naar elkaar!
10 – Wil je nog iets delen, iets kwijt of heb je nog tips voor degenen die ook graag het vak in willen gaan? Of hun huidige baan willen opzeggen om om te scholen naar een baan in het openbaar vervoer?
Op het ogenblik zijn er door de Corona situatie teveel buschauffeurs. Het zal dus nu wel moeilijk zijn om ertussen te komen. Je ziet inmiddels wel veel vrouwen op de bus. Dat is een goede ontwikkeling.
Ties is buschauffeur bij Q-buzz. Bedankt dat we even met je mee mochten reizen in jouw beroep!
Leave A Reply