Geneesmiddelen
Mijn arts is antroposofisch. Dit betekent dat zij eerst naar alternatieve geneesmiddelen zoekt voordat ze mij chemische middelen voorschrijft. Ik heb haar speciaal uitgezocht voor die reden. Alleen als ik de bijsluiter al lees van chemische middelen schrik ik me rot wat je er allemaal aan bijwerkingen van kan krijgen. Toch snap ik dat het af en toe nodig is om iets sterkers in te nemen. En er zal ongetwijfeld een intensief geneesmiddelenonderzoek aan vooraf zijn gegaan.
Meedoen
Zo zie ik nog wel eens een verzoek om mee te doen aan een onderzoek naar gebruik van een (nieuw) geneesmiddel. Ik zeg eerlijk dat ik die direct opzij leg. Nou.. direct.. Eerlijk gezegd is het best wel eens aantrekkelijk om veel geld te verdienen en daarmee iets te betekenen voor de wetenschap. En dus voor de mensheid. Ik begrijp dat zo’n onderzoek heel streng gecontroleerd wordt. Eerst krijg je een uitgebreide medische keuring en word je eenmaal uitgekozen om mee te doen dan is er zeer strenge controle op hoe je reageert op het toegediende medicijn.
Proefpersoon
‘Maar,’ denk ik ook gelijk, ‘ik ben dan wel proefpersoon en wie weet wat je er allemaal van kan krijgen. Straks krijg ik een paarse huidskleur en vallen al mijn haren uit, krijg ik bulten en gaat mijn neus scheef staan.’ Je weet het maar nooit met al die chemische rommel. Waarom zou ik me daaraan bloot stellen? Ik vind het heel moedig van mensen die besluiten dit wel te willen doen, maar mij niet gezien.
Informatie
Dat zijn zo de eerste gedachten die opkomen zonder dat ik me er ooit in heb verdiept. Na het lezen van een artikel over geneesmiddelenonderzoek bij Medians moet ik mijn mening iets bijstellen. De behandeling is goed onderbouwt, je wordt volledig op de hoogte gesteld en er wordt zeer zorgvuldig met je gezondheid omgegaan. De klanten die een onderzoek hebben ondergaan zijn dik tevreden. Toch blijft er enige twijfel.
Twijfel
Want ze laten natuurlijk geen mensen aan het woord waarbij het totaal ‘mis’ is gegaan. Wel wordt er een verzekering afgesloten voor iedere medewerker. Mocht er iets niet helemaal naar wens zijn gegaan kan je de verzekering gebruiken voor schadevergoeding. Buikpijn. Nee, niet van het onderzoek maar alleen al aan de gedachte. Toch is een groot voordeel dat het onderzoek naar het betreffende medicijn al in de afrondingsfase zit.
Bijwerkingen
Ik stel me zo voor dat de bijsluiter bij mijn medicatie, waarin staat dat er zoveel procent klachten waren, van mensen afkomstig zijn uit deze onderzoeken. En die klachten vallen over het algemeen mee. Maar ook hier heb ik weer twijfels over. Deze bijsluiter zit immers al bij een medicijn wat goedgekeurd is. De klachten die opkwamen bij medicijnen die afgekeurd worden in die laatste fase wil ik niet echt weten.
Risico
Kortom, er bestaat een risico. Hoe beperkt ook, ze moeten dit natuurlijk wel melden. Ik loop er in een grote boog omheen maar al die mensen die het wel willen proberen wens ik heel veel succes. En als ik zie dat er op dit moment ook een onderzoek naar dementie loopt, waar mijn vader de laatste jaren van zijn leven last van had, hoop ik dat er mensen zijn die niet zo bang zijn als ik en zich willen inzetten voor goede gezondheid.
Leave A Reply