Simon – Marianne Fredriksson
In het begin wist ik niet goed wat ik met Simon aan moest. Hij is de hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson. Uiterlijk lijkt hij niets op zijn ouders en ook heeft hij vaak het gevoel een buitenbeentje te zijn in het gezin waar hij opgroeit. Zijn vader is handig en bouwt boten, zijn moeder is vooral heel lief en zorgzaam. Op het beklemmende af.
Joods
Wanneer de tweede oorlog begint merkt Simon een verschil in zijn ouders en in zijn omgeving. Hij wordt op school vaak gepest en ook op straat hoort hij scheldwoorden, waarbij de naam ‘jood’ vaak valt. Simon weet niet wat dit betekent en waarom mensen hem uitschelden. In zijn klas zit een joodse jongen Isak, waar hij goed mee kan opschieten. Ze worden beste vrienden. Ook Ruben, een oudere man die in de buurt woont, komt het gezin vaak opzoeken en is als een oom voor Simon.
Vrienden
Bij deze nieuwe vrienden voelt Simon zich thuis. Het lijkt of ze hem begrijpen en hij kan bij hen zijn diepste gedachten en gevoelens kwijt. Dan hoort Simon van zijn ouders dat hij geadopteerd is. Zijn leven staat op zijn kop. Alles wat hij voor waar aannam blijkt een leugen. Hij wil het liefst breken met zijn ouders en bij de oudere man, Ruben, gaan wonen. Waar zijn adoptiemoeder, Karin, al die jaren zo bang voor is geweest lijkt waarheid te worden. Simon keert zich af van zijn adoptie ouders.
Dienst
Dan worden de jongens Isak en Simon opgeroepen voor de dienstplicht. Ze komen onder bewind van een fascistische leider in het leger. Als Isak bijna vermoord wordt redt Simon zijn leven. Isak is echter zo beschadigd door dit hele gebeuren dat hij steeds verder wegzakt in een depressie. Hij wordt opgenomen en verliest steeds meer de werkelijkheid uit het oog. De reddingsactie van Simon brengt ook hem in een lastig pakket. Hij besluit alles achter zich te laten en te gaan varen.
Op zee
De jaren op zee doen hem goed. Hij kan nadenken en zichzelf proberen te vinden. Hij blijft sporadisch contact houden met Ruben, Isak en zijn ouders. Wanneer Isak de vrouw van zijn dromen vindt lijkt een omkeer in het depressieve bestaan van Isak plaats te vinden. Simon is in eerste instantie jaloers maar beseft dat dit het beste is wat zijn vriend kan overkomen.
Liefde
Zal Simon uiteindelijk ook de liefde van zijn leven vinden? En zullen de onderlinge relaties met Ruben, zijn ouders en Isak zich nu op een volwassen manier met elkaar verbinden? Het grote talent van de Scandinaviërs om welk thema ook, altijd op een psychologische manier te benaderen en uit te diepen maakt dit boek zeer de moeite waard om te lezen. Ik ben heel blij dat ik door heb gezet na mijn eerste twijfelingen in het begin van het boek.
Marianne Fredriksson
De schrijfster en journaliste is inmiddels overleden. Zij groeide op in Göteborg met een scheepsbouwer als vader en een moeder die thuis bleef en voor de kinderen zorgde. Zelf ging ze werken bij een plaatselijke krant en is op latere leeftijd boeken gaan schrijven, waarvan ‘Anna, Hanna en Johanna’, een van haar meest bekende werken is.
Leave A Reply