Leeuweriken van de dood – Hans Wiersum
Vorige maand verscheen een prachtige historische roman over een Engelse vrouwelijke arts ‘Leeuweriken van de dood’ van Hans Wiersum. Een prachtige historische roman over een Engelse vrouwelijke arts die tijdens de Eerste Wereldoorlog -vermomd als man- aan het front gaat werken om in de buurt van haar geliefde te kunnen zijn. Met de immense populariteit van thrillers en feelgoodromans, richt de historische roman zich doorgaans op een wat bescheidener lezerspubliek, maar het debuut van dit nieuwe schrijftalent is nu al aan een tweede druk toe!
Wat oorlog met een mens doet
Wellicht heeft dat succes te maken met het feit dat ‘Leeuweriken van de dood’ niet alleen het zoveelste liefdesverhaal is, maar laat ten diepste doorvoelen wat oorlog met de mens doet… Oorlog trekt te allen tijde een uiterst zware wissel op de privélevens van mensen, maar Charlotte en Wynn (de hoofdpersonages) maken de vergrotende trap van deze afschuwelijke ervaring mee. Hun levens staan model voor de levens van miljoenen jonge mensen in oorlogstijd.
Eerste wereldoorlog
‘Leeuweriken van de dood’ speelt zich af ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en jonge mensen worden in grote groepen vanuit alle windhoeken naar het front gestuurd. Wanneer de Britse Wynn aan de beurt is treurt zijn vriendin Charlotte, maar zij besluit na verloop van tijd zich niet te laten kennen. Ze rondt haar medische opleiding af, neemt acteerlessen en volgt na enige tijd als man verkleed haar geliefde naar België, waar ze als medisch officier aan de slag gaat.
Gevangenis
Het onvermijdelijke gebeurt: Wynn wordt gewond haar veldhospitaal ingedragen. Rampspoed overkomt hen nog meer wanneer zij als vrouw wordt betrapt en vijf jaar gevangenisstraf krijgt, omdat het voor vrouwen verboden is aan het front te dienen. Wynn herstelt en vertrekt ten tweede male naar de loopgraven. Na enige tijd komt hij zeer zwaar gewond terug. Het idyllische sprookje is voorbij; de relatie van Charlotte en Wynn staat onder hoogspanning.
Wie is Hans Wiersum?
Hans Wiersum (1954) is getrouwd, woont met zijn vrouw in Amsterdam-Noord (nog steeds een dorp) en heeft twee zonen. Van jongs af aan had Hans een voorliefde voor taal, maar kwam terecht in de financiële wereld. Na jaren volgde hij zijn hart, en werkte tot zijn afscheid als communicatiemanager in Amsterdam, Leeuwarden en Brussel.
Vakscholen
Hij is serieus gaan schrijven aan het einde van zijn bankcarrière. Tijdens schrijfopleidingen bij de Schrijversvakschool en Querido-academie ontstonden de eerste ideeën voor zijn romandebuut ‘Leeuweriken van de dood’.
Dagboeken
De titel verwijst naar de zang van de leeuweriken, die veel frontsoldaten noemen in hun dagboeknotities. Ze hoorden ze vaak hoog boven het slagveld zingen in het korte moment van stilte, wanneer de kanonnen zwegen net voor ze zelf vanuit de loopgraven ten strijde trokken. Die gruwelijke oorlog is in het hele boek steeds weer aanwezig, maar het verhaal laat vooral zien wat oorlog met een mens doet.
Boekinformatie
‘Leeuweriken van de dood’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Doornwater. Het boek is uitgevoerd als bijna 500 pagina’s tellende paperback, het ISBN luidt 9789083449500 en het is -onder meer- te bestellen via https://uitgeverijdoornwater.nl/romans/de-leeuweriken-van-de-dood
Leave A Reply