Zelfs als we op zondagavond de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw willen zien, zijn we bereikbaar!
’s Avonds. In het weekend. Je kunt me altijd mailen. Daar ben ik mentor voor.
Ik probeer mijn mond te houden. Mijn dochter en ik zijn op een open dag van een MBO. De docent vertelt boeiend over haar vakgebied. Mijn dochter luistert ademloos. Ik ook. Tot ze vertelt dat ze elke zondagavond om 10 uur haar mail checkt. Daar zit nou juist het probleem. Veel docenten klagen over een hoge werkdruk. Tegelijkertijd vinden ze het normaal om in het weekend met hun leerlingen te mailen. Niet alleen in het onderwijs, maar ook bij bedrijven is het normaal om ’s avonds of in het weekend te mailen. Maar is het normaal of maken we het normaal?
Eén van de belangrijkste redenen waarom wij zo druk zijn, is dat we altijd bereikbaar -moeten of willen- zijn
Klanten die jij op zaterdagochtend op het voetbalveld te woord staat, gaan dat van je verwachten. Maar doe je dat zelf of verwacht je baas dat van je? Het is goed om daar eens over na te denken en op de werkvloer met elkaar te bespreken.
Een aantal grote bedrijven zien het gevaar van het altijd maar bereikbaar zijn en pakt het rigoureus aan. Zo sluit het Duitse Volkswagen de e-mailserver een half uur na werktijd en gaat deze pas een half uur voor het werk begint, weer aan. De Belgische supermarktketen Colruyt ‘verbiedt’ zijn medewerkers om na werktijd hun e-mail te lezen. Franse werkgevers en vakbonden in onder andere de ICT-sector legden vast dat bazen hun medewerkers na 18.00 uur niet meer mailen. In Nederland zijn we nog niet zover. Wel onderzocht de Universiteit van Amsterdam wat de risico’s zijn van het altijd bereikbaar zijn. Hier kwam uit dat niet alleen fysieke problemen – klachten aan vingers, polsen, nek en schouders- maar ook psychische problemen – informatiemoeheid en burn-out-klachten- op de loer liggen.
Op zondagavond check ik standaard mijn mail. Dan kom ik maandag voorbereid op mijn werk. Dat geeft mij juist rust.
Als jou dat rust geeft, moet je dat vooral doen. Maar houd dat lekker voor jezelf en vertel dat niet aan je klanten of collega’s. Jij hebt ook weleens geen zin op zondagavond.
Ik werk parttime. Wat als er iets dringends is op mijn vrije dag?
Als er echt iets dringends is, dan bellen ze je wel. Alle minder dringende zaken wachten tot jouw volgende werkdag. Dat kan als je overzicht hebt over je werk en weet waar je prioriteiten liggen.
Als je drie dagen per week werkt en je checkt elke vrije dag je mail, ben je voor je gevoel de hele week met je werk bezig. ‘Dat is hartstikke ongezond‘, zegt Madelon van Hooff, docent arbeids- en organisatiepsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘We hebben onze spaarzame vrije tijd nodig om te herstellen van werkstress.’
Privé en werk combineren
Doordat ik thuis nog wat werk doe, kan ik mijn kinderen zelf uit school halen.
Het is heel fijn als je werk en privé zo beter kunt combineren. Een valkuil is dat anderen verwachten dat je wel aan het werkt bent, omdat je tussendoor toch mails leest of telefoontjes pleegt. Marieke trapte ook in die valkuil, maar heeft dat goed opgelost.
Ze is accountant en werkt parttime. Op maandag- en dinsdagmiddag gaat ze om drie uur weg en ze haalt zelf haar kinderen uit school. Die uren haalt ze in dezelfde week in. Elke vrijdag is ze de hele dag vrij. Tot voor kort gebeurde het regelmatig dat ze gebeld werd op één van die middagen. Stond ze net op het schoolplein als de bel ging en alle kinderen naar buiten stormden, ging juist dan haar telefoon. Collega geïrriteerd, want hij verstaat Marieke niet door al het geschreeuw. Zoontje van zeven boos, want die wil weten of hij met zijn vriendje mee naar huis mag. Marieke voelde zich tekortschieten naar haar collega én naar haar zoontje.
Inmiddels heeft ze duidelijke afspraken met haar baas en collega’s gemaakt dat ze op maandag- en dinsdagmiddag na 3 uur niet werkt en ook niet bereikbaar is. Ook haar klanten weten, dat ze er dan niet is. Als ze verderop in de week haar uren inhaalt en mailt, stelt ze die mail zo in dat die pas op haar eerstvolgende werkdag verstuurd wordt.
Ik begrijp het. Het gaat dus eigenlijk om verwachtingen?
Inderdaad. Bespreek op de werkvloer welke verwachtingen je van elkaar hebt of wilt hebben. Dat schept duidelijkheid. Binnen je team, maar ook naar andere mensen waar je me te maken hebt. Als je dan op zondagavond een keer geen zin hebt om je mail te checken, ligt niemand daar wakker van.
Met haar bedrijf Organiseren met effect helpt Joyce Bilal-Hovestad vrouwelijke ondernemers en professionals tijd te besparen. Zodat de werkdruk daalt en je weer tijd overhoudt voor wat jij belangrijk vindt.
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
2 Comments
De hele samenleving heeft zo’n smartphone, die bepaalt je hele doen en laten, hoe deden we dat vroeger?/ Ik wil zo’n ding niet en ben blij dat mijn Facebook even geblokkeerd is, merkte ik. Je wordt er een slaaf van.
Je Facebook geblokkeerd? Heb je ook over de grens gefacebookt? Ik denk dat daarom laatst mijn Facebook werd geblokkeerd.