Bij onze supermarkt staat een Roemeense man. Hij verkoopt het Straatnieuws. Hij spreekt goed Nederlands en maakt graag een praatje met de mensen die zijn krant kopen, hem geld of eten geven. In 2015 gaf hij iedereen een kerstkaart met goede wensen en de vraag: ‘Weet u misschien werk voor mij? Het maakt niet uit wat. Ik ben jong en sterk en wil alles doen, zodat ik mijn vrouw en kinderen kan onderhouden.’ Hij is niet geschoold, maar wil alles aanpakken. Hij staat er nog steeds met zijn kranten. Hij heeft mij geraakt.
Zijn vrouw is in Duitsland
Zijn vrouw werkt in Duitsland als schoonmaakster in een hotel. Hij zou kunnen proberen om daar ook werk te krijgen. Maar dan moeten ze onderdak in Duitsland hebben. Nu slaapt ze stiekem in het hotel of bij vrienden en zegt dat het tijdelijk is, omdat haar man een huis zoekt. Om een huis te kunnen huren, moeten ze geld hebben. Niet alleen de maandelijkse huur, maar ook een waarborgsom. Die hebben ze niet, zelfs niet als hun familie en vrienden helpen. Het is gewoon een veel te groot bedrag. Maar zonder huis krijgt hij ook geen werk.
Zijn kinderen zijn in Roemenië
Hun kinderen zijn in Roemenië bij zijn ouders. Het dorp is klein, niet aangesloten op gas en elektra. De wegen zijn onverhard. Een toonbeeld van een middeleeuws dorp, alleen wil geen toerist er komen, zo slecht zijn de voorzieningen. Alle jongeren trekken er weg, net als hij. Binnenkort is er geen school meer voor zijn kinderen, omdat er geen kinderen meer zijn. Behalve die van hem.
Zijn moeder is ziekelijk en kan de verzorging van de kinderen eigenlijk niet aan. Zijn vader probeert alles te redderen, maar dat lukt niet erg. Hij werkte in de bouw en zijn grote knuisten kunnen niet overweg met pannen, potten en kleine kinderen. De kinderen kunnen niet naar Nederland komen. De man slaapt op de bank bij familie in Nederland, daar is geen ruimte voor kinderen. Dus blijven ze in Roemenië, maar hoe lang kan dat nog?
Zijn weemoedige blik heeft mij geraakt
Intussen blijft hij vriendelijke praatjes maken met de klanten van de Appie. Hij geniet van de aandacht en de broodjes die hem worden gegeven. Hij houdt een oogje op de kinderen die bij de deur staan en om plaatjes, plantjes of speeltjes vragen die in de actie zijn. Hij zorgt ervoor dat niet eentje alles inpikt en dat ook de allerkleinsten iets krijgen. Als hij niet door heeft dat je naar hem kijkt, zie je zijn weemoedige blik naar de kinderen. Hij mist zijn eigen kinderen, hij mist zijn vrouw, hij mist een toekomst.
Wie of wat heeft jou echt geraakt?
Francine ten Hoedt en Philine Spruijt zijn de oprichters van De CoachingCarrousel en hebben gezamenlijk al meer dan veertig jaar ervaring in coaching, conflictbemiddeling en training. Daarnaast zijn ze auteurs van verschillende boeken en de ontwikkelaars van De Veertig Vileine Vragen voor… reeks. www.coachingcarrousel.com
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply