Naar het geven en ontvangen van complimenten zijn diverse onderzoeken gedaan. Die bevestigen wat we al lang wisten: het is fijn om een compliment te krijgen! Ieder mens wil zich tenslotte gewaardeerd voelen en het gevoel hebben erbij te horen. Zo blijkt dat werknemers die regelmatig complimenten krijgen gemotiveerder zijn en beter presteren. Daarnaast is het goed voor de onderlinge samenwerking en de sfeer op de werkvloer.
Ook in leersituaties werkt het goed om positief, gewenst gedrag te benoemen en te complimenteren. Zo vergroot je de kans dat dit gedrag zal worden herhaald. Eerst een compliment, daarna indien nodig, constructieve feedback m.b.t. dat wat beter kan.
Ja maar…
Onlangs nog paste ik dit toe tijdens een training. Ik complimenteerde een deelnemer met het feit dat ze de feedback na het eerste gesprek zo goed had opgepakt en een heel mooi en effectief gesprek had gevoerd (dat ik een stuk concreter benoemde dan dit overigens). Wat was haar reactie? ‘Ja, maar dit is heel anders dan hoe ik het normaal doe hoor, dan doe ik…’ Toen ik mijn compliment herhaalde, wuifde ze het letterlijk weg. Ze vond het maar wat ongemakkelijk en wilde zo snel mogelijk uit het centrum van de aandacht.
Ik heb al heel wat trainingen gegeven en ik heb dit soort reacties veel vaker gezien. Ik durf te stellen, dat er nog wel het één en ander verbeterd kan worden als het om complimenten gaat.
Een compliment geven is één ding en voor sommigen al een hele uitdaging. Een compliment ontvangen is weer een tweede… Dat blijken veel mensen erg lastig te vinden. En eerlijk is eerlijk: ik merk dat vooral vrouwen hier moeite mee hebben, meer dan mannen.
Vrouwen meer moeite met ontvangen compliment
Wat is het toch dat veel vrouwen zich zo ongemakkelijk voelen bij een compliment? Waarom reageren ze meteen met een ontkrachting van het compliment?
Een voorbeeld: ‘Wat heb jij veel geduld getoond met die boze klant, knap hoor.’ De reactie: ‘Och, ik doe dit werk al 20 jaar.’ Nou en? Alsof dat iets afdoet aan het feit dat je dit heel goed hebt gedaan.
Of wat dacht je van deze: ‘Wauw, wat heb je een mooie broek aan!’ De reactie: ‘Dit oude ding? Nee joh, het maakt me zeker vijf kilo zwaarder’. Zeg eens eerlijk: herkenbaar toch? Heb jij je weleens schuldig gemaakt aan iets vergelijkbaars? Ik wel!
Innerlijke criticus
Is het onzekerheid? Of valse bescheidenheid? Het kan allebei en ik denk dat er nog meerdere factoren spelen. Wat zeker meespeelt, is de innerlijke kritische stem die we allemaal hebben. Vaak is deze zo aanwezig en ook al heel lang, dat we niet eens door hebben dat we dit niet zelf zijn, maar dat dit ‘slechts’ een stem is. Deze innerlijke criticus is genadeloos en vertelt je wat je fout doet, wat je niet kan of mag etc. Als je daar te veel naar luistert en de boodschap voor waar aanneemt, is het lastig om een compliment te ontvangen. Het is goed om je hier bewust van te zijn.
Oefening baart kunst, 3 tips om een compliment te leren ontvangen
- Een aantal tips om een compliment echt te kunnen ontvangen:
Als je van jezelf weet dat je geen kei bent in het ontvangen van een compliment, zoals velen van ons, wees dan even stil wanneer je er één krijgt. Pas liefdevolle dwang toe om niet meteen te reageren, want grote kans dat je dan iets zegt om het te ontkrachten. Wees even een paar seconden stil en voel wat het met je doet. Als je je ongemakkelijk voelt, accepteer dat het zo is. En zeg vervolgens: dank je wel. Ook als dat heel ongemakkelijk voelt! Het is een kwestie van wennen. Vaker doen en dan gaat het vanzelf beter. - Geef jezelf eens (wat vaker) een compliment. Zeg nou zelf: hoe vaak doe je dat? Grote kans dat jij best wat liever voor jezelf mag zijn. En nee, dit is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het volgende punt kan je hierbij helpen.
- Sta een wat vaker stil bij wat goed gaat. Onze hersenen zijn nou eenmaal erg gefocust op potentieel gevaar en alles wat niet goed (genoeg) is. Ze hebben wat dat betreft een voorkeur voor het negatieve. Dat is een gegeven, dus goed om te weten, het ligt dus niet aan jou. Nu je dit weet, kun je ervoor kiezen om bewust meer aandacht te hebben voor alles wat goed gaat en wat positief is in je leven. Dat is er altijd! Het kan helpen om een tijdje bij te houden in een notitieboekje waarover je tevreden bent, wat goed ging vandaag en waarvoor je dankbaar bent. Alles wat je aandacht geeft, groeit!
- Geef zelf vaker een compliment aan anderen. Dat is leuk, gezond en fijn. Het maakt het ook iets makkelijker om zelf een compliment te ontvangen. Het is wel van groot belang dat je alleen een compliment geeft als je het echt meent! Doe het niet enkel om er zelf een goed gevoel aan over te houden, vaak heeft de ander dat trouwens wel door.
Je kan jezelf hier echt in trainen. Ik wens je veel succes en plezier!
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!