Dit jaar word ik vijftig en daarom ben ik extra geïnteresseerd in alles wat gaat over keuzes maken op het werk. Ik lees er artikelen en boeken over, struin het internet af en luister graag naar andermans carrièreadvies. Ik ga er namelijk van uit dat ik nog twintig jaar mag of moet werken. Mijn hamvraag is: Blijf ik juf of wil ik wat anders gaan doen?
Fossiel voor de klas
Natuurlijk kun je me voorbeelden noemen van docenten die tot hun pensioen gepassioneerd voor de klas stonden, maar ik heb ook talloze collega’s die afgebrand en als mikpunt van spot voor de klas staan. Zij hebben zelf volwassen kinderen en ze zijn de jongelui ontgroeid. Ze verwachten van de scholieren en studenten dingen die niet van deze tijd zijn. Elke dag weer worden ze teleurgesteld en dat maakt ze zo zuur als azijn. Ik wil later niet als een zuur oud wijf met de nieuwste versie van het digibord staan kloten, terwijl alle studenten mij uitlachen! Het idee alleen al maakt me enorm verdrietig.
‘Once you stop learning you start dying’ – Albert Einstein
Wat zijn mijn alternatieven? Zijn ze er überhaupt? Als ze er niet zijn, wat kan ik dan doen om te voorkomen dat ik vastroest in mijn baan? Om bij de laatste vraag te beginnen. Ik denk dat ik mijn docentenvaardigheden en dus ook het contact met studenten op het juiste niveau kan houden door in ontwikkeling te blijven. Laten we eerlijk zijn, een leven lang leren is geen loze kreet. Enkele jaren geleden introduceerde de Rijksoverheid deze leuze en bijbehorende site (met allerlei studiefinancieringsmogelijkheden voor volwassenen) en dat deden ze niet voor niets. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat je gelukkiger op je werk bent als je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt. Je draagt iets bij als je je kennis en vaardigheden blijft ontwikkelen. Dat is geen hogere wiskunde.
Carrièreadvies: wees waardevol i.p.v. volg je passies!
In veel boeken en artikelen lees je dat je jouw passie als uitgangspunt moet nemen om een carrière te maken waar je gelukkig van wordt. In onderstaand filmpje vertelt Benjamin Todd dat dit een verkeerd carrièreadvies is en ik ben geneigd met hem mee te denken. Je moet iets doen waardoor je waarde toevoegt aan de maatschappij: waardevol zijn. Hij vertelt ook hoe je dat wordt en daarbij baseert hij zich op Martin Seligman, grondlegger van de positivieve psychologie. Ik ben groot fan van de positieve psychologie. Volgens Seligman word je gelukkig als je goed doet. Tja, er bestaat niet voor niets een hele oude uitdrukking: wie goed doet, goed ontmoet. Hoe doe je goed?
- Prestatie: werk hard en word ergens heel erg goed in
- Betekenis: doe iets waar de wereld beter van wordt
Als je die prestatie en betekenis combineert, help je mee om de wereld mooier te maken. Dan ben je waardevol en daarvan worden we gelukkig. Maar hoe doe je dat? Ook daarvoor heeft Todd een rijtje adviezen.
- Onderzoek: ga de wereld in en onderzoek wat de wereld of de maatschappij nodig heeft.
- Ontwikkel je vaardigheden: word ergens heel erg goed in en kies bij voorkeur vaardigheden die in verschillende branches en bij verschillende vraagstukken van pas komen. Dat maakt je flexibel. Hierbij kun je wel een combinatie maken met je passies.
- Los grote vraagstukken op: draag jouw steentje bij aan het oplossen van een complex, misschien wel impopulair vraagstuk.
Waardevol zijn
Als ik een carrièreswitch ga maken, dan moet ik iets doen waardoor ik waardevol bezig ben. Wat zijn de grote sociale (dat is nu eenmaal mijn interessegebied) problemen waarmee we te maken hebben? Welke vaardigheden bezit ik en welke moet ik ontwikkelen? Welk probleem ga ik helpen oplossen en hoe ga ik dat doen?
Ik weet het nog niet
Ik weet nog niet of/wat ik ga doen. Ik weet alleen dat de arbeidsmarkt mij dwingt om binnen afzienbare tijd keuzes te maken, omdat ik anders te oud ben. Belachelijk, want ik mag nog twintig jaar werken. Dan ben je dus twintig jaar te vroeg te oud… Lekker is dat!
Misschien blijf ik wel voor de klas staan, ga ik nog een paar leuke cursussen volgen en voeg ik op die manier waarde toe. Onderwijs is natuurlijk ook een branche waarin grote problemen liggen en waarin je gemakkelijk waarde kunt toevoegen. Of ik ga iets anders doen… Wordt vervolgd!
Wil je meer werkgerelateerde artikelen lezen? Klik dan hier.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply