Is dit confronterend voor je? Wanneer de dingen niet gaan zoals jij wilt en wanneer het allemaal even tegen zit, is het makkelijk om met de vinger naar een ander te wijzen of de omstandigheden de schuld te geven. Dat is makkelijker dan kritisch naar jezelf kijken en jezelf de vraag stellen: wat is mijn aandeel hierin? Soms zijn wij onze eigen grootste vijand en vertonen we gedrag waarmee we onszelf bepaald niet helpen, maar juist tegenwerken. Dit gebeurt natuurlijk onbewust.
Zelfsabotage
Onderstaande punten zijn voor vrijwel iedereen herkenbaar en we stoten er allemaal wel eens ons hoofd aan. Dat is niet erg. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Het is echter goed om in de gaten te houden dat dit niet te vaak gebeurt, want het is niets minder dan pure zelfsabotage!
5 dingen waar je echt mee mag ophouden:
1. Hard zijn voor jezelf
Dat strenge, kritische stemmetje in jezelf. De innerlijke criticus die iedereen in zich heeft. Je kent het wel: er gaat iets niet goed. Je foetert jezelf uit en haalt jezelf naar beneden. Zo zou je een vriendin nooit behandelen! Tip: weet dat dit de stem van je innerlijke criticus is, die slechts een onderdeel van jou is. Deze stem handelt vanuit angst en wil je beschermen. Goed bedoeld, maar niet handig en niet meer nodig. Negeren werkt averechts, ga af en toe in gesprek met deze stem. Geloof niet wat je criticus je vertelt en bedank hem vriendelijk voor de zorg.
2. Jezelf nauwelijks ontspanning gunnen en altijd maar bezig zijn
Iedereen heeft veel te doen en te weinig tijd. Maar je hebt echt rustmomenten nodig en je moet je batterij wel regelmatig opladen. Tip: neem elke dag een moment voor jezelf en doe iets waarvan je ontspant. Dat kan wandelen zijn, lezen of niets doen. Wat maar werkt voor jou. Hoe langer hoe beter, maar minstens 20 minuten. Jawel, die tijd heb je wel! Doe die tv maar eens wat vaker uit.
3. Jezelf vergelijken met anderen
Dit heeft geen enkele zin, het is pure tijdsverspilling en je wordt er niet gelukkiger van. Integendeel! Toch doen we het massaal. Ieder mens is uniek en doet de dingen op zijn manier. Focus je op wat jou blij maakt en doe wat bij jou past. Besteed je tijd nuttig en laat je niet afleiden door wat anderen doen en hoe ze dat doen. Tip: kijk eens wat minder vaak rond op Facebook.
4. Je laten leiden door angst en geen risico’s nemen
Hoe spannend ook, soms moet je toch echt een risico nemen. Als je altijd maar op safe speelt, kom je nooit verder en ontzeg je jezelf allerlei kansen. Tip: neem de tijd om regelmatig stil te staan bij wat er in jou leeft. Ga zitten, sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Hoe voel je je? Wat voel je en waar voel je dat in je lijf? Je lijf geeft duidelijke signalen en kan je een hoop vertellen. Weet dat achter angst vaak een verlangen zit, dus ga op onderzoek uit in plaats van steeds maar in de angst te schieten en te kiezen voor veiligheid.
5. Genoegen nemen met minder
Je hebt zo je dromen, wensen en verlangens. Maar ergens vind je dat dit niet mag, dat het teveel gevraagd is. Egoïstisch zelfs. Ook hier speelt angst weer een rol en komt je innerlijke criticus weer voorbij. Tip: ga in gesprek met je gevoel en focus je op het positieve, waar gaat je hart sneller van kloppen? Dat is waarvoor je mag gaan. Dat je hierbij angst voelt is normaal, laat je er echter niet door leiden.
Waarom zou je jezelf nog langer saboteren? Precies… Daar is geen enkele reden voor. Dus stop ermee.
Succes!
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
3 Comments
Ik snap je. Lastig he?
Alleen: met die hoofdletters klinkt het zo onaardig en streng en dat is dan weer in strijd met punt 1…:)
Je hebt gelijk… Maar als ik het fluister, dan hoor ik mijzelf niet 😉
Punt 2 is absoluut een aandachtspuntje voor mij… Het verkleinwoordje is een understatement… Het zou in kapitalen moeten met drie uitroeptekens erachter: NEEM MEER RUST!!!