Ratatouille oftewel ratjetoe
Het chique gerecht Ratatouille vraagt om veel voorbereiding. Het is een ovenschotel met veel, vooral mediterrane, groenten en aardappel. Maar hoewel ik koken leuk vind, ben ik niet van het ‘uren in de keuken staan’. Een ovenschotel wordt het niet voor mij, veel te ingewikkeld.
Positief eten
Ik houd van lekker eten. Daarbij zoek ik steeds naar een balans tussen gezond, lekker én verantwoord eten. Over de afgelopen jaren ben ik steeds vaker vegetarisch of veganistisch gaan eten. Biologisch is voor mij de norm en in deze ‘positief eten’ blogs zal ik dan ook de nadruk leggen of wat er biologisch verkrijgbaar is. Daarnaast is mijn lief bezig aan een studie orthomoleculaire voeding en inzichten daaruit zullen mijn recepten zeker beïnvloeden.
Ratatouille gemakkelijk gemaakt
De basis van dit recept zijn aardappels, aubergine en courgette. De groenten zijn op dit moment in seizoen dus meestal ruim voorradig, ook biologisch. Vandaag maakte ik deze ratjetoe, gewoon in een grote pan.
Kokosolie in de pan
Een flinke klodder kokosolie gaat in de pan, om de groenten in te bakken. De volgorde is best belangrijk, want de aubergine moet het langst garen. Daar begin ik dus mee. Die laat ik sudderen op een middelhoge pit. Wel regelmatig roeren, want de aubergine neemt in eerste instantie veel vet op. Anders gaat het te veel plakken (en wordt het bruin of zwart).
De aardappels voorkoken
Biologische aardappels zijn snel klaar, want die hoef je niet te schillen. Om het kookproces te versnellen gebruik ik altijd de waterkoker. Van daaruit giet ik een kleine liter kokend water in de pan en daar de aardappelen bij in dikke schijven. Dan zijn die gaar op het moment dat de rest van de groente ook gaar is.
De rest van de ratjetoe
Vandaag bestond die rest uit twee wortels, een hele courgette, een uitje, drie teentjes knoflook en een blikje tomatenstukjes. Alles natuurlijk gesneden, hoe kleiner hoe sneller het gaar is. Om de zure smaak van de tomaten iets te verzachten, doe ik er een beetje sojamelk bij en omdat hij nog steeds wat dik is, een flinke scheut rosé.
Variëren met kruiden
Er zijn behoorlijk wat leuke kruidenmixen in de winkel verkrijgbaar, soms zelfs biologisch. Maar vandaag maak ik gebruik van een potje van de Xenos: Bruchettamix. Officieel bedoeld om te wellen in olie en op een toastje of stukje brood te smeren, maar ook erg lekker in ratjetoe. Nog een heel klein beetje zout erbij en dan even laten garen en klaar is de ratjetoe.
Variatie is gezond
De basis voor dit gerecht zijn de aardappels, courgette en aubergine. Als het Ratatouille was, komt daar nog verse tomaten bij, maar die heb ik voor het gemak vervangen door bliktomaten. Plus in feite kun je er alles in doen wat je lekker vindt. Het is immers een ratjetoe? Denk eens aan sperzieboontjes, mais of doperwten. Of voor de vitamientjes en micronutriënten: fijngesneden spinazie of rucola. Of vervang de bruchettamix met verse tuinkruiden, of Italiaanse kruidenmix.
Smakelijk eten!
Ivonne Meeuwsen
Noot van de redactie:
Wij delen graag met jullie gezonde voedingstips en recepten. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor allergieën en gezondheidsproblemen. Wij raden dan ook ieder aan altijd je arts te raadplegen mocht je vragen hebben of twijfelen over bepaalde ingrediënten.
Leave A Reply