Zomaar een druilerige donderdagmiddag en we zijn er helemaal klaar voor. We zijn naar de Ekoplaza geweest en hebben groot ingeslagen. Tijd voor een kookmiddag!
Koken zoals het was
Koken voor ons dagelijks eten doe ik jarenlang op de automatische piloot. Erg creatief word ik er niet van, sterker nog, we zien steeds vaker dezelfde recepten voorbij komen. De verveling slaat toe en dan wordt de neiging groot om veel en vaak uit eten te gaan of een bestelling te doen. Tijd om dat te doorbreken.
Tijd voor een transformatie
Een beetje verandering is geen verandering, als je werkelijk anders wilt gaan eten, dan is dat een hele transformatie. Dat red je niet met een kruidje erbij, of eens een keer een ander recept uitproberen. Om écht geïnspireerd aan de slag te gaan moet het roer om.
Een leven lang eten
Door de jaren heen heb ik nogal wat met eten te maken gehad. Ik ben in mijn jonge jaren vegetarisch en macro-biotisch geweest. Ik heb al jaren overgewicht en heb daar zo nu en dan ook een dieet voor gevolgd. Montignaccen bijvoorbeeld, maar tegen de tijd dat het hip was om te ‘Sonja Bakkeren’ was ik definitief van het dieet-denken af. Ik accepteer liever wie ik ben.
Ik houd van lekker eten
De meeste diëten komen mij na een week al de strot uit en ik houd een dieet dus ook nooit lang vol. Wat er ook verandert in mijn eetpatroon, het moet voldoen aan in elk geval één harde eis: het moet lekker zijn. Daarom kies ik nu voor wat ik ‘Positief eten’ ben gaan noemen.
Mijn lief studeert orthomoleculaire voeding
Ik kijk wat schuins met haar mee. Over fenolen en micronutriënten, basen en zuren, het geeft een heel andere kijk op eten. Het gaat over voeding. Het boeit me maar matig, ik wil er wel in meegaan, maar het moet wel lekker blijven. Dan koopt zij een kookboek van Rineke Dijkinga. En vanaf de eerste bladzijde ben ik om!
Chocoladetaart!
Het eerste recept dat ik zie in het boek is een prachtige chocoladetaart. In de begeleidende tekst staat het één en ander over waarom dit een gezond recept is. Maar is het ook lekker? We proberen het uit, samen met nog een aantal recepten. Tot nu toe is alles even lekker!
https://www.youtube.com/watch?v=ZYpDljPm6DY
Terug naar die druilerige donderdagmiddag
Buiten regent het pijpenstelen, dus dit is het perfecte moment voor een kookmiddag. Op het aanrecht hierboven vind je de ingrediënten voor drie gerechten:
Een boemboe (boemboe betekent: kruidenmengsel) die handig is om in te vriezen, zodat je snel een groentengerecht op smaak kunt maken met een zelfgemaakt ‘kant en klaar’ mixje.
Een groentenburger/koekje mix, ook voor de vriezer. Lekker als snack tussendoor of voor momenten waarop je anders misschien brood zou eten. In de orthomoleculaire voedingsleer beperk je de inname van granen en met name tarwe, omdat dit de bloedsuikerspiegel te sterk beïnvloedt.
Geen brood meer eten?
Het is even wennen om geen brood te eten, maar zonder brood valt er nog best veel te genieten. Daar gaat bijvoorbeeld het laatste gerecht van vandaag over: een pompoen-chocoladecake. Er zitten pruimen in verwerkt, maar vooral veel cacao. Qua smaak houdt hij het midden tussen een chocolademousse en een pudding. De pompoen proef je niet, de pruimen wel. Met gemalen nootjes erdoorheen en banaan erop. Lekker, voedzaam en gezond. 🙂
Inspiratie genoeg voor een kookmiddag
De recepten van het eerste en het laatste gerecht staan in het boek, daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Maar de groentenburger zal ik verder toelichten. Het is mijn eigen recept, maar het concept heb ik afgekeken van dit filmpje:
We hebben ze al eens gemaakt met zoete aardappel (lekker, smaakt een beetje naar paprikachips), courgette (geen succes, te nat en te zout, zeker na de vriezer eigenlijk niet te eten). Maar ik vroeg me af: hoe zou het smaken als ik knolselderij op deze manier verwerk? Dat ga ik doen op deze kookmiddag.
Knolselderij hash browns
Vanuit het idee van de hash browns ben ik aan de knutsel gegaan. Eerst een halve knolselderij geraspt. Helaas ben ik vergeten om die truc met het zout en het uitknijpen uit dat filmpje toe te passen, daardoor was mijn uiteindelijke mengsel wat aan de kleffe kant. Ik heb het daarom niet in de oven gedaan, maar in de pan om en om gebakken als een burger.
Noten en appel zijn traditioneel bij knolselderij
Goed, dan heb je een bak met knolselderijrasp. Dat is erg bleek, dus voor de kleur heb ik er twee wortels bij geraspt. Daarna een zakje walnoten en twee kleine appels fijngemalen erdoor gedaan. Een eetlepel kaneel, een snufje zout en omdat het een grote knolselderij was, twee kleine eieren.
Uh-oh momentje
Tja, op dat moment bedacht ik: chips, ik ben vergeten de knolselderij en wortel met zout te ontvochtigen (zie filmpje van de hashbrowns). Dat kan nu niet meer, want alles zit al door elkaar. Maar aan elkaar plakken doet het niet. Tijd voor een noodgreep. Om er toch mooie hashbrowns/burgers/groenteschijven van te kunnen maken, voeg ik drie eetlepels boekweitmeel en een scheutje water toe. Dan wordt het een soort deegje waar je met wat goede wil balletjes van kunt draaien. Die platslaan en even om en om bakken in wat olijfolie.
Het resultaat is (weer) lekker
We kijken terug op een geslaagde kookmiddag. Het zoet-zure van het appeltje doet het goed in je mond. Af en toe een stukje walnoot om op te kauwen en de heerlijke geur en smaak van kaneel. Als ik ze weer zou maken toch liever zonder uh-oh momentje: nu zijn het meer vegaburgers dan hashbrowns. Ook lekker. Serveren met warme appelmoes?
Smakelijk eten!
Ivonne Meeuwsen
Noot van de redactie:
Wij delen graag met jullie gezonde voedingstips en recepten. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor allergieën en gezondheidsproblemen. Wij raden dan ook ieder aan altijd je arts te raadplegen mocht je vragen hebben of twijfelen over bepaalde ingrediënten.
Leave A Reply