Hoe voel jij je gedurende je cyclus? Niet echt een vraag die je snel stelt wanneer je gezellig met vriendinnen aan een wijntje zit in de plaatselijke kroeg, toch?
Verschil moet er zijn
Maar hoe voel je je gedurende je cyclus nou echt? De één merkt het niet eens op dat er verschillende fases zijn, de ander weet van gekkigheid niet meer hoe ze het heeft. Zij poetst het huis twee keer op een dag en zweet het bed uit ‘s nachts. Geen reep chocolade is veilig, als het überhaupt maar eten is, alles moet uit die kast en het mondje in. Humeurschommelingen? Een ware tiran in huis bedoel je. Verbaal uitermate krachtig en vlijmscherp, wanneer of waarom ze ontploft is voor niemand te begrijpen. En dan die rugpijn en buikpijn er nog bij. Had ik het vieze gevoel al genoemd en de stress om zonder geurtjes en doorlekken de dag door te komen? Nou bij dezen dan! Welkom in mijn wereld van baarmoederstress.
Kinderwens
Ik kom op een leeftijd dat er geen sprake meer is van een kinderwens. We hebben kinderen, ze zitten op school en we zijn de veertig gepasseerd. Het gevoel compleet te zijn is sterk en soms hoor ik een stemmetje dat zegt dat het wel oké is zo. Waarom laat ik me niet steriliseren en stop ik met die hormonen? Hoe minimaal die tegenwoordig ook mogen zijn in anticonceptie. Ik raak steeds meer gewend aan het idee dat ik dan definitief geen kinderen meer kan krijgen.
Vrouwelijkheid
Toen ik vanmorgen bij de huisarts zat voor een gesprek hierover, kwam het ook ter sprake. Veel vrouwen ervaren een verminderd gevoel van vrouw-zijn wanneer ze niet (meer) in staat zijn kinderen te baren. Of ik daar ook over had nagedacht? Nou zeker wel, maar zit je vrouwelijkheid nou echt in het idee dat je kinderen kan baren? Dat geloof ik niet, althans niet als ik voor mezelf spreek. Vrouw-zijn zit in mijn genen, in mijn manier van handelen, hoe ik denk, voel en ben. In mijn zijn. Maar zou het zo kunnen zijn dat ik straks toch verrast word door dat gemis? En hoe kan ik daar dan het beste mee omgaan? Het is immers een onomkeerbaar proces: het steriliseren, dan wel verwijderen van de baarmoeder.
Gynaecoloog
Met een verwijzing naar de gynaecoloog op zak ben ik nu thuis. Wat wil ik nu precies en hoe kan ik dat goed verwoorden bij de volgende afspraak in het ziekenhuis? Ga ik mijn wensen en gevoelens goed kunnen overbrengen en hoe zal de gynaecoloog reageren? Doorgaans gaan ze niet akkoord met een verzoek tot verwijdering wanneer er geen ziektebeeld is rondom de baarmoeder. Verwijdering betekent geen kinderen meer kunnen krijgen en afrekenen met die langdurige periode van menstrueren en alle bijbehorende PMS-klachten. Het lijkt de beste oplossing ondanks de operatie met herstelperiode. Of kies ik voor steriliseren en ga ik op zoek naar mogelijkheden om PMS te verlichten?
Overgang
Oh ja, de overgang is ook altijd een fijn onderwerp wanneer je vrouwen van een zekere leeftijd bij elkaar zet. ‘Welke klachten heb jij en zweet je ook zo?’ ‘Ik sta midden in de nacht onder de douche en die opvliegers in de rij bij de kassa zijn zo vervelend.’ Dat zijn veel gehoorde uitspraken. Hangt die periode me boven het hoofd als ik kies voor het verwijderen van mijn baarmoeder? Ik ben nog niet in de leeftijd dat doorgaans de overgang zich aandient, maar is dat erg? Ben ik nu niet vitaler en meer fit om die periode aan te gaan? Hoe bezwaarlijk is het om de natuur niet te volgen en bewust te kiezen voor die overgang? Het duizelt me… Dat is op zich een nieuwe klacht in mijn cyclus, denk ik glimlachend.
Annemarie Derickx Lodder
Coach en kindercoach i.o.
Wings & Tears
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
7 Comments
Laat je goed voorlichten over de overgang en wat het wel en niet in gang zet. Zolang je werkende eierstokken hebt laat de menopauze op zich wachten.
Bij het verwijderen van de baarmoeder ga je niet in de overgang. Alleen als ze ook je eierstokken verwijderen en dat zullen ze op zo’n jonge leeftijd niet snel doen. Laat je iig nooit steriliseren dmv Essure. Dat heb ik een aantal jaar geleden wel gedaan en dat blijkt nu vreselijke troep voor je lijf te zijn.
Misschien een stomme vraag Yvonne, maar wat is Essure?
Hoi Mariëlle,
Dat is een manier van steriliseren dmv veertjes in de eileiders.
Je moet het voor de gein eens googlen, dan kun je lezen wat voor rotzooi het is. Er worden nu zelfs gynaecologen speciaal opgeleid om de veertjes te kunnen verwijderen.
Gegoogeld… Dat is heftig! Ik heb op de site van 1Vandaag gekeken. De reactie van Bayer vind ik vooral schokkend, want de slachtoffers worden niet echt erkend.
Aanvulling: je kunt ook het slijmvlies van je baarmoederwand laten halen. Een vriendin van mij heeft daar goede ervaringen mee!
Hoi Annemarie,
Heb je al gedacht aan een Mirenaspiraaltje? Veel vrouwen zijn dan niet meer ongesteld (ik ook niet) en je krijgt constant een heel klein beetje hormonen binnen. Er zijn zelfs gynaecologen die zo’n spiraaltje plaatsen i.v.m. overgangsklachten. Zelf heb ik al jaren zo’n ding (binnenkort mijn vierde) en alhoewel ik met mijn 48 lentes wel tot de overgangsgroep behoor, heb ik tot nu toe nergens last van 🙂