De Crash – Nelson DeMille
Het is al enige jaren geleden dat ik een boek van deze schrijver heb gelezen. Nu zag ik ‘De Crash’ liggen in een straatbibliotheek en kon het niet weerstaan. Ik lees heel graag boeken van Nelson DeMille, maar niet te vaak. En deze kende ik nog niet dus ik ben er een paar dagen geleden eens ingedoken.
Verhaal
Het verhaal draait om het vreselijke ongeluk met de TWA 800 in juni 1996. Ik woonde indertijd in de USA en kan me nog goed herinneren dat er veel ophef was over de toedracht van dit ongeluk. Het toestel steeg op vanaf JFK vliegveld in New York om ongeveer 15 minuten later uit elkaar te barsten en in de oceaan te verdwijnen voor de kust van Long Island.
Geen overlevenden
Er waren geen overlevenden. Volgens de autoriteiten was er sprake geweest van een defect in de brandstoftank, waardoor het toestel in de brand is gevlogen. Er waren echter veel getuigen die het ongeluk hadden zien gebeuren en zeker wisten dat er iets uit de oceaan omhoog was gevlogen en koers zette naar het toestel, om het daarna uit de lucht te ‘schieten’. Het leek op een raket, afgevuurd vanaf een schip op de oceaan.
Ontkenning
Dit werd stellig ontkend door de autoriteiten. Toch is er altijd een vage twijfel gebleven. Laat het aan Nelson DeMille over om hier een spannende thriller van te maken. Gelukkig houdt hij respect voor de nabestaanden in zijn verhaal. Hij heeft met veel mensen gesproken en uitgebreid onderzoek gedaan naar alle kanten van het verhaal. Het boek is een thriller geworden, gebaseerd op waargebeurde feiten.
Vijf jaar later
Vijf jaar na de ramp wordt er een herdenkingsdienst gehouden, waarbij de hoofdpersoon in het boek, werkzaam bij een speciale eenheid van de FBI, gewaarschuwd wordt door de autoriteiten dat hij zich niet met de toedracht mag bemoeien. Uiteraard is dit een aanleiding om dit juist wel te gaan doen. Samen met zijn vrouw, die ook werkzaam is bij de FBI, besluit hij het tot in detail uit te gaan zoeken. Het is inmiddels juni 2001.
Ongehoorzaam
Vanwege hun beider ongehoorzaamheid worden man en vrouw gescheiden en uitgezonden naar verschillende oorlogsgebieden. Om ze ‘een lesje te leren’. Ze mogen allebei na 10 weken weer naar huis. Hebben ze nu begrepen dat ze zich niet met dingen mogen bezighouden die ze niet aangaan? Ja, begrepen wel. Houden ze zich daaraan? Nee, natuurlijk niet.
Bewijzen
Wanneer er bewijzen boven tafel komen dat het wel degelijk om een terroristische aanval ging die in de doofpot is gestopt, spreken ze een ontmoeting af met alle hoge bazen van FBI, CIA en regering. Dit mag nooit meer gebeuren en zodra er mensen zijn die dit niet willen erkennen is Amerika in groot gevaar. Er is hevige weerstand tegen de ontmoeting maar uiteindelijk gaat iedereen akkoord om het echtpaar eens en voor altijd te laten zien dat het om een ongeluk ging en niets meer of minder.
Ontmoeting
De ontmoeting moet plaats vinden in een openbaar gebouw zodat er geen gekke dingen kunnen gebeuren als een ontvoering van de twee. De plaats is in het restaurant op de 13e verdieping van een van de Twin Towers, om 9 uur in de ochtend. De datum is 11 september 2001.
Nelson DeMille
Nelson DeMille, zelf Vietnam veteraan, schrijft graag boeken over spionage en politiek. Hij schrijft meestal in de ‘ik’ vorm waardoor je het hele verhaal meebeleeft alsof je er middenin zit. Dat die ‘ik’ figuur altijd eigenwijs is, zeer patriottistisch en Republikeins, nemen we even op de koop toe. De spanning zit er vanaf het begin goed in en door de droge humor zijn de boeken zeer vlot te lezen.
Leave A Reply