Intriges, geheime liefdes, haat en afwijzing: allemaal heftige zaken die het leven van veel mensen kunnen ontwrichten. Als ze aan de orde zijn binnen één familie, kan die ontwrichting nog generaties lang doorwerken. Ingrijpende levenservaringen van ouders kunnen een grote last zijn voor hun kinderen. In het pas verschenen boek Heks van de Zweedse thrillerschrijfster Camilla Läckberg speelt dit gegeven een nadrukkelijke rol.
Vermist
De vierjarige peuter Linnea verdwijnt spoorloos. Aan politieman Patrick Hedström en zijn team de opdracht haar terug te vinden. Ze worden daarbij geholpen door de bewoners van Fjällbacka, de plaats waar alle thrillers van Läckberg zich afspelen. Linnea wordt dood gevonden op dezelfde plek waar dertig jaar eerder ook het lichaam van een vermist meisje werd gevonden. Dat meisje, Stella, woonde in dezelfde boerderij als Linnea en haar ouders. De gedachte dringt zich op, dat beide meisjes het slachtoffer zijn van dezelfde moordenaar.
Marie en Helen
In eerste instantie kan Patrick Hedström dat nauwelijks geloven. Maar het toeval wil, dat één van de verdachten bij de eerste moord na jaren afwezigheid weer terug is in Fjällbacka. Marie Wall had samen met haar vriendin Helen Persson op Stella gepast op de dag dat ze verdween. Toen de politie gesprekken met haar voerde over de verdwijning en dood van Stella, biechtte Marie op een gegeven moment op dat zij en Helen het meisje om het leven hadden gebracht. In de loop van het verhaal wordt steeds meer duidelijk waarom Marie dat deed en ook waarom die bekentenis niet klopte. De politie kreeg de zaak niet rond. Helen kon daarna bij haar ouders blijven wonen. Ze trouwde met een veel oudere man, kreeg een zoon en leefde nadien teruggetrokken in Fjällbacka.
Marie, die uit een enigszins asociale familie komt, werd in een pleeggezin ondergebracht en vertrok zodra ze achttien was naar Amerika. Daar werd ze filmster en kreeg een dochter van een verder onbekend gebleven man. Op het moment dat Linnea verdwijnt, is Marie in Fjällbacka om een film op te nemen over Ingrid Bergman. Haar dochter Jessie is met haar mee naar Zweden gekomen en heeft vriendschap gesloten met Sam, de zoon van Helen. Hij en Jessie zijn in grote lijnen op de hoogte van wat hun moeders in Fjällbacka hebben meegemaakt. Die geschiedenis kleeft hun ook aan. Maar meer nog zit de geheimzinnigheid en de schaamte die eromheen hangen in hun bloed. Ze voelen zich daardoor met elkaar verwant, ook al zorgt dat ervoor dat ze heel eenzaam in de dorpsgemeenschap staan.
Heks
Even lijkt het erop dat de moordenaar van Linnea in een heel andere hoek gevonden moet worden. Er zijn Syrische vluchtelingen gehuisvest in een kamp in de buurt van Fjällbacka. Enkele dorpsbewoners vermoedden direct al, dat daar de dader tussen te vinden is. Als dat spoor toch dood loopt, blijkt eens te meer hoe zwaar de erfelijke last kan zijn van geheimen en wraak en hoe groot de weerslag daarvan is op de dorpsgemeenschap.
De titel, Heks, verwijst naar een eerdere geschiedenis die zich in dit deel van Zweden afspeelde. Ook daarbij ging het om een intrige binnen een familie. De zondebok die toen werd gevonden, trof het lot van vrouwen die de gemeenschap in die tijd liever kwijt dan rijk was: ze werd als heks ter dood gebracht. Die straf kennen we in het westen niet meer. Dat er desondanks heel wat ellende voort kan komen als mensen verdacht worden gemaakt en buiten gesloten, blijkt uit wat er anno 2017 in een plaatsje als Fjällbacka kan gebeuren.
Idylle
Fjällbacka is de plek waar Läckberg zelf is geboren en opgroeide. ‘Mijn plekje op aarde’, noemde de Zweedse filmster Ingrid Bergman het dorp. Ze bracht er vele vakanties door, waarbij ze genoot van de rust en het schitterende uitzicht op zee. Zo idyllisch wordt het dorp ook in vakantiefolders aangeprezen. In Heks dringt dat beeld zich niet als eerste op, daarvoor zijn de gebeurtenissen te dramatisch en is de sfeer, zoals dat in een thriller hoort, te beklemmend. Tegelijkertijd is het voor degenen die meer boeken van Camilla Läckberg hebben gelezen ook weer een genoegen om zich te kunnen onderdompelen in het leven van Patrick Hedström, zijn vrouw Erica, hun kinderen en alle andere Fjällbackers.
Paula Borsboom
Camilla Läckberg, Heks. Amsterdam: Ambo/Anthos
Wil je meer recensies lezen van Paula Borsboom?
- Vechten tegen windmolens in ‘Ons soort mensen’ van Juli Zeh
- Onaanraakbare krachtpatser in ‘Ik kom terug’ – Adriaan van Dis
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply