Voor uitgeverij Meulenhoff Boekerij bv mocht ik het boek “De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde” van Jeremy Dronfield lezen en recenseren. Hiervoor mijn hartelijke dank.
Achterflap
In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.
Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven.
Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.
Leeservaring
Dit waargebeurde verhaal verteld over de sterke band tussen vader en zoon en hun jarenlange strijd om te overleven in meerdere concentratiekampen.
Basis van het verhaal is het dagboek dat vader Gustav stiekem in de kampen heeft weten bij te houden. Een dagboek waar relatief weinig tekst in staat maar waar de auteur met aanvulling uit diverse bronnen (die ook achter in het boek vermeld staan) een boeiend verhaal van heeft weten te schrijven. Je beleeft het geheel door de ogen van Gustav en Fritz.
Het is een aangrijpend boek dat duidelijk alle gruwelijkheden van de nazi’s en het leven in de concentratie-kampen beschrijft.
Voordat op het leven in de vernietigingskampen in gegaan wordt, beschrijft de auteur het dagelijkse leven van het gezin. Beschreven wordt het ontstaan en ontwikkelingen van de Jodenhaat. Dit resulteerde uiteindelijk in opgepakt en gedeporteerd worden. Het geheel is een duidelijk beschreven levensverhaal.
Omdat het zo’n aangrijpend boek is, is het geen boek waar je snel doorheen gaat. Regelmatig moet je een en ander even laten bezinken. De schrijfstijl is helder en duidelijk wat het lezen van deze zware stof vergemakkelijkt.
Het is duidelijk dat de auteur zich goed heeft verdiept in het levensverhaal van vader en zoon. Achterin het boek is een uitgebreide lijst opgenomen van de bronnen die de auteur geholpen hebben dit boek tot stand te brengen. Ook is per hoofdstuk een noten lijst opgenomen waar in de hoofdstukken naar verwezen wordt dat meer duidelijkheid kan verschaffen indien gewenst.
Samenvattend is het een aangrijpend boek dat duidelijk de verschrikkingen van de nazi’s beschrijft.
De auteur
Jeremy Dronfield (1965) werd geboren en groeide op in South Wales. Hij behaalde een doctoraat in de archeologie aan de universiteiten van Southampton en Cambridge. Na enkele valse starts verscheen in 1997 dan toch zijn debuut, de misdaadroman The Locust Farm (Nederlandse titel: Fataal geheugen). Tevens is Jeremy Dronfield historicus en schrijft hij non-fictie boeken. Parallel met zijn schrijversloopbaan bouwde Dronfield ook een carrière op als “ghost biographer”.
Algemene Informatie
Titel: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
Auteur: Jeremy Dronfield
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv
Jaar van uitgifte: 2019
Genre: non-fictie
ISBN: 978-90-225-8607-5
ISBN: 978-94-023-1270-6 (e-book)
Leave A Reply