Boeken over leiderschap worden al eeuwen geschreven en er komen dagelijks nieuwe bij. Op Managementboek.nl kun je ruim 15.000 titels vinden. De meeste van die boeken gaan over de persoon van de leider, want je kunt anderen alleen maar leiding geven als je ook leider over jezelf bent, is de achterliggende gedachte.
Leiderschap: balans tussen lichaam en geest
Ook De verborgen dimensie van leiderschap gaat over persoonlijk leiderschap en dan met name over de broodnodige verbinding tussen lichaam en geest en hoe je daarin een opperste balans tot stand kunt brengen. In die zin zorgt de titel voor een teleurstelling, omdat er niets verborgens is aan dit thema. De Tao Te Tjing, het boek over de Tao en de innerlijke kracht, is al rond 400 voor Christus geschreven en daarna volgden vele andere titels op dit vlak.
Is dit boek daarmee overbodig? Ja en nee. De ongeduldige, hardcore manager die weten is meten nog steeds tot credo heeft verheven en snel resultaten wil zien, zal dit boek verfoeien. Om het te kunnen lezen heb je namelijk geduld nodig, met jezelf en met de auteur. Anouk Brack gebruikt veel woorden om haar boodschap over te brengen, 24 hoofdstukken. Haar stijl is bemoedigend en overtuigend en daar moet je tegen kunnen. Het zorgde ervoor dat ik drie keer opnieuw moest beginnen. Dat overkomt me vaker, ook bij Stephen Covey’s zeven eigenschappen, dat boek heb ik nooit uitgekregen.
Na het uitvoeren van alle oefeningen en opdrachten heb je in je eentje een leiderschapstraining volbracht
Als je dol bent op meer filosofische, spirituele teksten, zul je genieten. Brack beschrijft de leiderschapsreis die je onderneemt en biedt daarbij een veelheid aan oefeningen en opdrachten aan en een reeks aan spiritueel getinte teksten van andere auteurs. Als je voldoende zelfdiscipline hebt om alle oefeningen en opdrachten uit te voeren, heb je in je eentje een leiderschapstraining volbracht.
In Bracks woorden is een nieuwe leider ‘een zachtmoedige krijger’ die een positieve bijdrage aan de wereld wil leveren. Vervolgens gebruikt ze de metafoor van een bergbeklimming om de reis van de zachtmoedige krijger te illustreren. Ook dat is niet echt nieuw, de helaas veel te vroeg overleden Ronald Naar gebruikte deze metafoor al eerder en ook Katja Staartjes inspireert tot persoonlijk leiderschap via haar boeken en presentaties over bergbeklimmen. Ik vind het ook verwarrend omdat een ‘zachtmoedige krijger’ in mijn fantasie eerder door een jungle sluipt en druk bezig is zijn stam van veiligheid en voedsel te voorzien, dan dat hij van kamp naar kamp trekt om op grote hoogtes te overwinnen.
De auteur legt uit wat de vier principes van het pad van de krijgerschap zijn: het pad zelf (krijgerschap is een steeds voortdurende ontwikkeling en geen einddoel), de overtuiging dat alle mensen het fundamenteel goed bedoelen, menselijkheid (een in mijn ogen onontbeerlijke eigenschap van leiders) en het stroomlijnen van je geest en je lichaam door te oefenen, heel veel te oefenen.
De rest van het boek blijft in de metafoor van de bergbeklimmer, van basiskamp tot de geslaagde afdaling, waarbij eigenlijk alle bekende eigenschappen van leiderschap worden besproken, met oefeningen en samenvattingen. Zo komen beperkende overtuigingen, luisteren, omgaan met weerstand aan de orde, maar ook de uit de positieve psychologie bekende krachten als dankbaarheid en zachtmoedigheid.
Te veel
Alle juichende aanbevelingen van collega-auteurs, hoogleraren en leiderschapsdenkers die overvloedig op de kaft zijn te lezen ten spijt, kan dit boek mij niet bekoren. Al lezende voel ik het enthousiasme, de gedrevenheid en de goede intenties van de auteur, maar ik voel geen seconde de drang om mee te doen, mee te beleven, mee te reizen. Deels komt het door de toonzetting van de auteur, ik krijg al lezende het gevoel dat ze blijft proberen me te overtuigen, ook van dingen waar ik allang van overtuigd ben. Deels komt het door de omvang en letterlijke zwaarte van het boek. Het is te veel.
De verborgen dimensie van leiderschap
Evolutie van macht naar kracht
Anouk Brack
Uitgeverij Thema 2017
ISBN 9789462720831
NUR 808
Francine ten Hoedt werkt op het snijvlak van organisatie, communicatie en conflicten. Daarbij komt het thema leiderschap vaak om de hoek kijken, met name de vraag: hoe kunnen leiders èn volgers samen een effectieve en vruchtbare samenwerking tot stand brengen?
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Comment
Hey! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
He always kept chatting about this. I will forward this post to him.
Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!