Afval scheiden is geen sexy onderwerp. Dat is nu eenmaal zo. Toch wil ik het daar vandaag met jou over hebben, want het is wel een erg belangrijk onderwerp en gek genoeg staat het niet bij iedereen hoog op de agenda. Hoe zit dat bij jou?
Afval scheiden, we doen het goed, maar het kan beter!
In Nederland produceert iedere inwoner gemiddeld 489 kilo afval per jaar. Dat is een flinke berg afval! 51 procent van dat afval scheiden we al, 49 procent is restafval en dat verdwijnt dus naar een afvalberg of het wordt verbrand. Nu kunnen we het erover gaan hebben of het glas half vol of half leeg is. 51 procent is meer dan de helft en dat is dus heel erg goed. Bijna de helft gooien we gewoon weg en dat is niet goed voor het milieu en voor onze economie. Jij wilt toch ook een mooie wereld nalaten aan jouw kinderen en kleinkinderen? Meer informatie daarover vind je op de site van Milieu Centraal.
Hoe kun jij het beter gaan doen?
Op het platteland en in buitenwijken is het gemakkelijker om afval te scheiden, omdat iedereen een tuin heeft en dus containers kwijt kan. Het afvalverwerkingsbedrijf of de gemeente stelt kliko’s beschikbaar voor plastic, papier, groen- en restafval. Als je in de stad woont, dan is dat lastiger. Vaak moet je restafval wegbrengen naar een ondergrondse container en wordt papier, plastic of groen niet apart opgehaald. Toch kun je zelf nog wel wat extra’s doen!
Acht tips
- Start met de aanschaf van een eenvoudig systeem waarin je jouw afval kunt scheiden. Zorg dat je een bak hebt voor plastic, papier, groen, glas en rest. Verzamel batterijen, lampen en kapotte apparaten in een aparte bak. Een mooi afvalsysteem voor in je keuken is de afvalbak van Joseph Joseph, maar je kunt ook voor een systeem in de keukenkastjes kiezen. Ikea biedt een handig systeem (die heb ikzelf ook), deze zijn erg handig. De goedkoopste oplossing is uiteraard de aanschaf van wat plastic bakken met deksel.
- Bij bijna alle supermarkten kun je glas inleveren. Bij de glasbak moet je jouw glas nog even verdelen in wit of bont glaswerk.
- Je kunt bij bijna alle supermarkten ook plastic inleveren. Containers voor plastic zijn bijna altijd voorzien van de kleur oranje. Op de website van Plastic Heroes staat wat je allemaal in de container mag doen.
- Soms staan er bij supermarkten ook containers voor papier. Ik ken ook wijken waar ondergrondse containers zijn voor oud papier. Vaak komen sportverenigingen langs om oud papier op te halen. Je hoeft het dan alleen maar buiten te zetten.
- Wordt groen afval niet bij jou opgehaald, maar heb je wel een tuin? Dan zou je een compostvat kunnen aanschaffen. Daarmee kun je in jouw tuin het groenafval verwerken tot compost. Heb je geen tuin? Dan is een Cuisine Bokashi Organico Eco Afvalbak iets voor jou. Daarmee kun je op een geurloze wijze binnen(!) compost maken van je groenafval. Om compost te maken heb je ook een pak compostversneller nodig. Een andere optie is een wormenbak. Ik griezel wel een beetje als ik aan wormen denk, maar het leuke aan een wormenbak is dat je er planten in kunt kweken. Zo kun je een moestuin maken op je balkon.
- Batterijen en kleine apparaten kun je inleveren bij Wecycle inleverpunten. Bij mij in Zwolle zijn dertig winkels die een Wecycle inleverpunt zijn!
- Koelkasten, wasmachines, diepvriezers en televisies kun je laten ophalen door het afvalverwerkingsbedrijf of je brengt het apparaat ernaartoe.
- Is dat bij jou allemaal niet zo? Dan kun je ook 1x per maand even naar de vuilstort rijden, want daar kun je ook gescheiden afval inleveren.
Heb jij nog tips? Laat dan een reactie achter. Wil je weten hoe de producten eruit zien die hierboven genoemd zijn? Klik op de link of kijk hieronder.
Succes met het recyclen van je afval 🙂
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
3 Comments
Ja beter afval scheiden doe je ook met een goede prullenbak. Wij hebben zo’n duo bak met twee vakken. De ene gebruiken we voor plastic en de andere voor GFT. Glas en papier doen we in een doos.
Het viel mij op dat afval in huishoudens en in het bedrijfsleven wel gescheiden wordt maar bij verenigingen niet. Na een paar telefoontjes weet ik dat verenigingen en andere maatschappelijke organisaties in een soort niemandsland zitten wat afval betreft. De gemeente doet er niets aan, want bemoeit zich alleen met huishoudens, en beschouwt organisaties als bedrijven die het zelf maar moeten regelen. Dat gebeurt vaker niet dan wel. Dit geldt zelfs voor de gebouwen van de gemeente inclusief de gemeentehuizen zelf. Hier is nog een wereld te winnen. Ik ben begonnen bij twee tennisclubs met inzameling van oude tennisballen (elke tennisclub kan meedoen, zie oudetennisballen.com) maar overig afval is nog een probleem.
Nu je het zegt… Je hebt gelijk! Ik zie inderdaad dat bij verenigingen alles in één grote container verdwijnt. Dat geldt trouwens ook vaak voor scholen (werk ik zelf). Bij ons proberen ze het wel. Er staan wel bakken voor papier en plastic, maar veel mensen gooien alles door elkaar weg. De afvalstroom is dan ernstig vervuild. Jammer is dat! Goed dat je dit doet bij die tennisclubs!