Heeft jouw huis al een geveltuintje?
Ik woon in Assendorp in Zwolle, een oude stadswijk. De wijk wordt wel eens de ‘Zwolse Jordaan’ genoemd, vanwege het volkse karakter: smalle straatjes en schattig kleine huisjes. Het is één van de geliefdste wijken van de stad. Heel veel straten hebben een bloemennaam, maar als je door de straten rijdt, dan zie je vooral stenen en geparkeerde auto’s. Gelukkig zie je hier en daar ook al de eerste uitingen van een nieuwe trend: geveltuintjes! Vaak stimuleren de gemeentes de aanleg van deze tuintjes; de gemeente Zwolle heeft zelfs een folder gemaakt.
Wat is een geveltuintje?
Een geveltuintje is een groenstrook vlak langs je gevel of schutting. Vaak staan er klimpplanten in die tegen de gevel opklimmen en sommige mensen laten bodembedekkers over de grond kruipen. Hierdoor wordt de straat groener en milieuvriendelijker (waarom vertel ik verderop)!
Hoe maak je een geveltuintje?
- Je haalt maximaal anderhalve stoeptegel weg.
- Graaf dan ongeveer 40 cm diep het witte zand af (let op kabels e.d.).
- Je zet de verwijderde stoeptegels rechtop tegen de stoep aan. Daardoor ontstaat er een soort van bak: aan de ene kant de gevelmuur, aan de andere kant de rechtopstaande stoeptegel. Die stoeptegel moet rechtop om te voorkomen dat het trottoir verzakt.
- Daarna gooi je het gat dicht met potgrond. Gebruik geen tuingrond, want dat is nogal zuur.
- Bewaar stoeptegels die over zijn, want die moet je weer terugplaatsen als je de geveltuin ooit vewijdert.
Waarom is een geveltuintje driedubbel groen?
- Allereerst ziet een groene straat er vrolijker uit. Mensen worden blij van groen!
- Daarnaast is groen in de straat goed voor het milieu. Als het heel hard regent, dan kan het water vaak niet weg, omdat overal stenen zijn. Als iedereen een geveltuintje heeft, dan kan het regenwater sneller de grond in. Planten zijn ook goed voor de luchtkwaliteit, omdat ze foute stoffen uit de lucht halen.
- Verder is het groen goed voor insecten en kleine diertjes. Vogels kunnen nestelen in klimplanten, bijen worden blij van bloemen en kleine diertjes vinden schuilplaatsen tussen de planten. Nu denk je misschien: ‘Insecten? Die wil ik helemaal niet rond mijn huis!’ Muggen leven overal. Als er buiten jouw slaapkamer spinnen wonen (ik vind ze ook niet leuk) dan eten zij een deel van de muggen op voordat ze jou komen leegzuigen. Egeltjes zijn dol op slakken. Slakken komen ook veel in niet groene buurten voor, omdat ze bijvoorbeeld ook van kattenbrokjes leven. Slakkenkorrels zijn gewoon gif en dat wil je toch niet rond je huis strooien? Daarom is het fijn als een egeltje in jouw geveltuintje komt wonen.
Maak het jezelf gemakkelijk!
Houd rekening met de zon. Is jouw gevel op het zuiden? Plant dan planten die goed tegen droogte kunnen. Tegen een gevel op het noorden plaats je schaduwplanten. Op de kaartjes die in de pot staan of aan de plant hangen, kun je zien waar een plant wil staan en hoe hij verzorgd wil worden.
Ik zie veel geveltuintjes die te ambitieus zijn: er staan mooie en moeilijke planten in. Planten die elke dag veel water nodig hebben en die vaak bemest moeten worden. Daarvoor heb je groene vingers nodig. Heb je die niet? Dan wordt je tuintje al snel een puinhoop.
Welke planten zijn gemakkelijk en onderhoudsvrij?
Deze planten doen het overal:
- vuurdoorn (klimplant: ‘s zomers bloemen, najaar gekleurde besjes, vogels zijn er gek op)
- winterjasmijn (klimplant: gele bloemetjes van januari tot maart)
- maagdenpalm (wintergroene bodembedekker met blauwe of witte bloemetjes)
- lavendel (wintergroen, kan goed tegen droogte en bloeit heerlijk geurend twee keer per zomer, mits je de plant snoeit na de eerste bloei)
- klimop (klimplant: wintergroen)
- klimhortensia ((klimplant, witte bloemen)
Dit zijn allemaal winterharde planten. Je legt dus eenmalig een tuintje aan en je hebt er weinig omkijken naar. Wil je meer kleur? Dan schuif je er toch een pot met een mooie zomerbloeier tussen?
Even een leuke aanvulling: bij mij in de straat pakken we nu samen de geveltuintjes aan. We hebben de gemeente erbij betrokken en ook Harry Pierik, een bekend tuinarchitect en mede wijkbewoner van de wijk Assendorp in Zwolle. Wij hebben een loterij gehouden en 15 juli wordt het eerste geveltuintje samen met Harry Pierik aangelegd. 23 september, tijdens de Burendag, worden de overige gevels van een mooi tuintje voorzien. Wil je het filmpje van de prijsuitrijking van onze loterij zien?
Wil je meer Duurzame Dinsdagen lezen?
- Duurzame Dinsdag: Water moet! + Bonus: apps
- Duurzame Dinsdag: de badkamer schoonmaken
- Duurzame Dinsdag: afval scheiden
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply