Voedingsschandalen, je hoeft de tv maar aan te zetten of we hebben er weer één. Paardenvlees dat als runderbiefstuk wordt verkocht, eieren waarin gif zit… Wie kan je nog vertrouwen? Daarom gaat dit artikel over de vraag: ‘Waar koop jij jouw groente en fruit?’ Bij de supermarkt of bij de groenteboer om de hoek? En je vlees, als je vlees eet? Bij de Albert Heijn of ga je naar de slager op het plein? Wedden dat je denkt dat je onwijs goed bezig bent, omdat je vaste klant bent bij Groenteboer Jansen, Slagerij Huppelderpup of visboer Kuit? In dit artikel ga ik je, helaas, een beetje uit die droom helpen.
Kleine ondernemers leveren een gevarieerd winkelaanbod
Ook ik heb lang gedacht dat ik goed bezig was als ik vaste klant was bij de kleine middenstander. Dat is deels natuurlijk ook zo. Juist die kleine middenstander zorgt voor diversiteit in het winkelaanbod en dat maakt een wijk- of een stadscentrum zo interessant. Niemand wil winkelen in winkelcentra die identiek aan elkaar zijn, omdat ze overal hetzelfde winkelaanbod hebben. Door juist bij die kleine ondernemers je boodschappen te doen, help je ze te overleven, want ze worden allemaal weggeconcureerd door de grote reuzen.
Minder controle bij kleine ondernemers
Helaas is het ook zo dat de onderneminkjes op de markt en de kleine groenteboer, slager of visboer minder vaak gecontroleerd worden door organisaties als de NVWA, Foodwatch en Milieudefensie. Daardoor moet je de groenteboer, slager of visboer vaker op hun mooie ogen geloven als zij zeggen dat ze biologisch geteelde producten verkopen. Velen zullen een betrouwbaar ondernemer zijn, maar geld doet helaas rare dingen met mensen. Als je een product een keer zo duur kunt verkopen, omdat je er een bordje biologisch bij zet, dan zijn er helaas ondernemers die zwichten voor het geld.
Toch zegt de NVWA dat kleine ondernemers niet vaker in onvertreding waren dan de supermarktketens. Alleen stelt de NVWA in hetzelfde rapport (zie de link onderaan het artikel) dat zij minder vaak gecontroleerd worden.
Meer controle bij grote supermarktketens
Zoals je misschien weet, ben ik vegetariër. Daarom ga ik het hieronder verder hebben over groente en fruit i.p.v. over vlees en vis.
Op de website van Weet wat je eet (een initiatief van Foodwatch en Milieudefensie) lees je dat zij supermarkten controleren en dat deze resultaten pas in hun overzicht worden gepubliceerd bij een minimum van 40 controles per jaar bij één supermarktketen. Helaas is de gifmeter die zij publiceren al van 2011. Het wordt dus hoog tijd dat er een geüpdate versie verschijnt. Misschien is er sindsdien niets veranderd in de ranking? Zet dat er dan even in een update bij, want dat is wel zo handig voor de kritische consument!
Welke supermarkt levert de schoonste groente en fruit?
- Jumbo
- Lidl
- Plus
- C1000
- Spar
- Albert Heijn
- Aldi
- Coop
Biologische winkels
Hoe zit dat dan met biologische winkels? Noem me naïef, maar ik ben zelf geneigd om deze winkeliers eerder op hun mooie ogen te geloven, omdat zij waarschijnlijk vanuit idealistische motieven zo’n winkel runnen. Daarnaast worden ze dikwijls gecontroleerd door organisaties als Skal en Demeter.
Waar koop je nu de beste groente en fruit?
Eigenlijk is een betere vraag: waar en onder welk keurmerk koop je nu de beste groente en fruit?
Je kunt hierboven zelf zien bij welke supermarkt je de beste groente en fruit koopt. Als er een Jumbo in de buurt is, ga dan naar de Jumbo. Is hij er niet, kiest dan voor een van de supermarkten daaronder. Ik speel graag op safe en daarom koop ik in de supermarkt meestal de biologische variant. Geen supermarkt vindt het leuk als met chocoladeletters in de krant staat dat zij biologische groente verkopen met gifresten erop. Dus de grote verkopers zullen dat nauwkeurig controleren, want ze vragen aan de consument een aanzienlijke extra bijdrage voor groente en fruit met het ecologisch keurmerk. Met pek en veren zullen we ze besmeuren als ze zich dus niet aan hun afspraken houden!
En die biologische winkels dan?
Waarom ga ik niet naar de biologische winkel voor groente en fruit, vraag je je misschien af? Ik denk dat de biologische winkel zich hierin nauwelijks onderscheidt van de gewone supermarkten. In de bron van het NVWA staat dat er op de groente en fruit in de Nederlandse supermarkt nauwelijks gifsporen zit. Naar de biologische winkel ga ik voor de kruidenierswaren. Daar kom ik in mijn volgende Duurzame Dinsdag op terug.
Waar haal jij je groente en fruit? Laat hieronder je reactie achter.
Bronnen:
Wil je meer Duurzame Dinsdag artikelen lezen?
- Duurzame Dinsdag: onkruid verdelgen
- Duurzame Dinsdag: vegetarische bbq
- Duurzame Dinsdag: aardkloten!
- Duurzame Dinsdag: Beautysalon Paars en Weleda
- Duurzame Dinsdag: tweedehands kleding kopen
- Duurzame Dinsdag: met de fiets of auto naar je werk?
- Duurzame Dinsdag: LENTEoogst, een recensie
- Duurzame Dinsdag: geveltuintje, dubbel groen!
- Duurzame Dinsdag: Water moet! + Bonus: apps
- Duurzame Dinsdag: de badkamer schoonmaken
- Duurzame Dinsdag: afval scheiden
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply