Water is gezond. Je moet je lichaam hydrateren, want dan kun je afvalstoffen afvoeren, voorkom je een hongergevoel en je verhoogt jouw concentratie. Het is dus goed voor je lichaam en geest. Volgens het Voedingscentrum moet je anderhalf tot twee liter per dag drinken. Drink je te weinig, dan krijg je hoofdpijn.
Je kunt het gewoon tappen uit de kraan, want ons water is van topkwaliteit volgens dit artikel in de Volkskrant. Als we allemaal water uit de kraan tappen in plaats van dat we water kopen in plastic flesjes, dan voorkomen we 6,7 miljoen kilo aan plastic flesjes (bron: Milieu Centraal). Tel uit de milieuwinst! Daarnaast is flessenwater 150 tot 500 keer duurder (bron: het Voedingscentrum) dan kraanwater. Met kraanwater spek je dus je eigen portemonnee!
Een goede waterfles voor onderweg
Thuis kun je gewoon een glas vullen met water, maar dat is vaak lastig op je werk en onderweg is dat onmogelijk. Gelukkig verkopen winkels als de Hema geweldige waterflessen. In deze fles zit bijvoorbeeld een compartiment waarin je verse muntblaadjes, sinaasappel- of citroenschijfjes kunt doen, waardoor je water met een smaakje krijgt. Maar ook sportflessen zijn erg gemakkelijk en vaak zijn ze ook mooi om mee te nemen. Deze van de Hema bijvoorbeeld is handig, maar ook H&M verkoopt leuke sportflessen. Wil je je water koud houden, dan is deze fles van Decathlon een goede optie!
Waarom je wegwerp plastic flesjes niet moet hergebruiken
Als je wegwerp drinkflesjes hergebruikt, dan zou je ze dagelijks moeten afwassen in een sopje (Bron: doktordoktor). Daarmee voorkom je een wildgroei aan bacteriën. Nu is het zo dat je doorgaans niet ziek wordt van de bacteriën, maar het idee dat ze in je flesje wonen is niet fris. Als je je flesje afwast, dan moet je ‘m daarna wel goed afspoelen met koud water, omdat je anders zeepwater in je drinkwater krijgt. Dat is ook niet erg gezond.
Plastic kan gifstoffen afgeven
Je wegwerp plastic flesje kan door warmte of door zure dranken aangetast worden en gifstoffen afgeven. Die wil je niet consumeren, dus daarom moet je flesjes alleen hergebruiken voor koud water. Het is verstandiger om een fles te kopen die gemaakt is voor veelvuldig gebruik.
Buikgriep en pfeiffer
Virussen als buikgriep en pfeiffer kunnen overgedragen worden via een waterflesje. Deel je waterflesje dus nooit met iemand anders.
Drink je genoeg?
Je moet dus anderhalf tot twee liter per dag drinken. De meeste mensen halen dat niet. Hoe weet je of je genoeg drinkt? Als je plas lichtgeel is, dan drink je genoeg water. Als je zoon of dochter het grappig vindt om te zeggen dat de wc na jouw bezoek stinkt als een bejaardentehuis, dan drink je te weinig. Plas hoort niet te stinken.
Apps
Wil je het zekere voor het onzekere nemen en bijhouden of je voldoende drinkt? Maak dan gebruik van één van onderstaande apps. Ze helpen je ook herinneren en dat is heel erg handig!
- Waterlogged (Android & iOs)
- Waterminder (Android & iOs)
- Aqualert (Android & iOs)
- Geef je lichaam water (Android)
- Plant Nanny (Android & iOS)
Ga je voor geavanceerd? Dan bestel je de hydranome. Dat is een waterfles waarbij je op de dop kunt bijhouden hoeveel flessen je die dag hebt gedronken. Via de bijbehorende app kun je reminders instellen. Dit is ook een leuk cadeau om te geven of te krijgen!
Water drinken: gewoon doen!
Kortom, je hebt gewoon geen excuus. Drink voldoende water, want het is goed voor je lichaam en geest. Drink kraanwater, want je spaart het milieu en jouw eigen portemonnee!
Meer Duurzame Dinsdag?
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Comment
Meestal drink ik volgens mij wel genoeg. Omdat ik erg veel thee drink.