Sinds een paar jaar weet ik van het bestaan van de EI (dus niet ‘het ei’). En dat ik dat bén. Liever had ik dit al jaren eerder geweten. Nu ik het weet, begrijp ik mijzelf wel een stuk beter en anderen zullen mij beter begrijpen als ze dit over mij weten. Ik ben een extraverte introvert (EI).
Introvert versus extravert
Deze termen zijn ruim een eeuw geleden in het leven geroepen door Carl Gustav Jung (psycholoog). Hij ontwikkelde destijds een persoonlijkheidstheorie. In deze theorie wordt extraversie gezien als een focus op de buitenwereld, terwijl introversie zich richt op de innerlijke wereld. Het gaat hier om twee uitersten. De realiteit heeft ons geleerd dat ieder mens kenmerken heeft van beide. Van nature zul je echter meer tot een van beide groepen behoren.
Hoe kan het je helpen?
Weten tot welke categorie je behoort kan je helpen in het dagelijks leven. Het kan verklaren waarom je keer op keer tegen dezelfde problemen aanloopt. Ook kan het je helpen in de omgang met familie, vrienden en collega’s. En niet alleen dat. Je kunt het ook gebruiken om meer balans te ervaren. Je kunt namelijk gaan nadenken over de ‘energiegevers’ en ‘energievreters’ in jouw leven.
Ik ben een extraverte introvert
Wat ik inmiddels over mijzelf weet is dat ik van nature introvert ben. Maar wel een introvert ‘met extraverte trekjes’. Dat wat extravert aan mij is heeft te maken met aangeleerd gedrag en dat schaar ik onder ‘sociale vaardigheden’. Heel lang heb ik gedacht dat ik extravert ben. Maar hoe meer ik las over introversie versus extraversie, hoe meer ik me herkende in de introvert. Fijn om me dit heel bewust te realiseren, want nu kan ik vaker keuzes maken die beter bij mij passen.
Do’s & don’ts
- Ik houd van mensen en van gezelligheid, alleen voelt een 1-op-1 gesprek of een gesprek in een kleiner groepje beter dan een grote(re) groep.
- Hoewel ik het soms moeilijk vind om een gesprek te beginnen, zeker met onbekenden, kan ik erg goed luisteren en heb ik een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen. ‘Small talk’ is niet mijn beste kant, liever ga ik in een gesprek de diepte in.
- Als het goed voelt met iemand kunnen gesprekken echt eindeloos duren en dan kan het ook best wel eens over ‘koetjes en kalfjes’ gaan.
- Mijn batterij raakt snel leeg in een drukke omgeving. Door alleen zijn, yoga/mindfulness of wandelen in de natuur kan ik die batterij het snelst weer opladen.
- Vaak kan ik niet kiezen tussen drukte en rust. Lastig? Ja, dat is het zeker. Daarom laat ik het vaak van het moment afhangen wat ik wil doen. Kies ik voor een dagje Amsterdam op een zaterdag? Dan weet ik al op voorhand dat ik de zondag het liefst op een rustige manier doorbreng.
- Gangmaker zijn op een feestje? Dat lukt prima. Ik sta vaak als eerste op de dansvloer, drink graag een glaasje (of 2,3,4,…), maar kan van het ene op het andere moment besluiten dat ik klaar ben om naar huis te gaan.
- Last but not least: mijn gevoel voor sociale codes in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel is soms killing….
O ja… Voel jij je net zoveel extravert als introvert? Dat kan natuurlijk ook! Ook daar is een woord voor: de ambivert 🙂
Herken je iets of misschien wel niets in wat ik hierboven heb geschreven? Laat het mij vooral weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.
Monique Mik-Kampman
I Organize You
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
6 Comments
Wat herkenbaar! Ik wist steeds niet in welk vakje ik paste.. maar nu is het duidelijk! Ik ben de Extraverte Introvert. Vooral het stukje over gesprekken voeren en small talk vind ik zó herkenbaar.
Dankjewel voor dit inzicht!
Wat mooi dat je door het lezen van dit artikel tot dit inzicht bent gekomen. Fijn om dat te horen ?
Goed zo! X
Ik herken er veel in wat je schrijft over introvert en extraverte, maar ja dat is niet zo gek omdat je mijn bloed hebt…..
Waarschijnlijk zowel in jezelf als in mij 🙂
Heel herkenbaar! !