Honolulu King – Anne-Gine Goemans
Hardy Hardy is een oudere Indische man met een verleden. Hij praat niet graag over wat er gebeurd is in zijn leven. De aankondiging voorin het boek is veelbelovend; ‘Toen Hardy Hardy eenmaal begon te spreken, wenste iedereen met heel zijn hart dat hij zijn mond had gehouden.’
Honolulu Kings
Hij leeft een besloten leventje met zijn twee beste vrienden en zijn kleindochter. Hij runt een toko en bezoekt zijn dementerende vrouw in het verzorgingshuis. Tot hij zich aan wil melden bij de vrijmetselarij. Ook besluit hij zijn oude band de ‘Honolulu Kings’ nieuw leven in te blazen.
Hawaï Muziek
Hawaï muziek loopt als een rode draad door het boek. Op een dag besluit Hardy zijn oude band de ‘Honolulu Kings’ nieuw leven in te blazen. Vol humor, maar zeker ook met diep respect, vertelt de schrijfster over de worstelingen van de Indische man.
Op ware feiten beruste roman
Het verhaal berust op ware feiten. De schrijfster heeft namen en gebeurtenissen veranderd om privacy te waarborgen. Maar de kern van het verhaal is echt gebeurd. Dat maakt het nog persoonlijker. En het geeft maar weer eens aan dat de waarheid veel mooier is dan fantasie.
Vergelding en vergeving
Uiteindelijk is het een lesje voor ons allemaal. Hoe we vaak zinnen op wraak als ons onrecht is aangedaan. Maar hoe we daar doorheen kunnen komen en elkaar uiteindelijk kunnen vergeven. Ik was persoonlijk geïntrigeerd door het citaat in het begin van het boek uit ‘Een cursus in wonderen’, die ik ook gevolgd heb bij Marianne Williamson: ‘Er is een andere manier om naar de wereld te kijken’.
Anne-Gine Goemans
De schrijfster maakt dit citaat waar in haar boek. Ze laat de lezer ogenschijnlijk heel makkelijk en met veel humor op een andere manier naar het leven kijken. Anne-Gine Goemans (Januari 1971) heeft drie eerdere boeken geschreven. Voor haar boek Glijvlucht heeft zij een literatuurprijs in ontvangst mogen nemen.
Honolulu King
Honolulu King is zeker de moeite waard om te lezen. Ik kreeg het boek cadeau en zeg heel eerlijk dat als ik de achterkant had gelezen in een boekhandel, ik het waarschijnlijk had laten liggen. Ik heb niets met Hawaïmuziek. Oorlogsverhalen maken me triest en neerslachtig. Zonder mijn kop in het zand te willen steken, kies ik liever een ander genre. Ik vertrouw echter op de goede smaak van Matthijs van Nieuwkerk die dit boek aanbeveelt. En terecht.
Leave A Reply