Forensisch Onderzoeker de heer Maarten Marsch
Hoe word je Forensisch Onderzoeker?
‘Je moet er wel een bepaald soort mens voor zijn om dit werk te kunnen doen’, legt hij uit. ‘Het is heel belangrijk alle zaken objectief te houden. Ga het niet vergelijken met je eigen familie en geliefden, want dan ga je er aan onderdoor.’
Kun je er een opleiding voor volgen?
Er zijn speciale opleidingen voor. Maar de beste manier is wellicht eerst als politieambtenaar mee te draaien. Zo doe je ervaring op en kom je, mocht je dat willen, uiteindelijk bij het forensisch onderzoek team terecht.
Na de befaamde tv series kwam er een enorme belangstelling voor deze baan. Iedereen wilde ineens Sherlock Holmes worden en duizenden studenten schreven zich in. In het rayon waar de heer Marsch werkt, Midden-Nederland, zijn 30 forensisch onderzoekers in dienst. Dus je kunt je voorstellen dat het heel lastig is hier tussen te komen na je opleiding. Dan kijken ze toch liever eerst naar iemand die al enig politiewerk heeft verricht. Het lijkt dus omslachtig, maar uiteindelijk is de beste manier om via het politiekorps deze bijzondere baan te mogen uitoefenen.
Kijkt de heer Marsch zelf wel eens naar CSI en wat zijn zijn gedachten erover?
‘Ja, ik heb het wel eens gezien’, lacht hij. ‘In principe kunnen alle onderwerpen die aan bod kopen in die serie, ook in werkelijkheid gebeuren. Alleen zullen wij ze nooit in 45 minuten oplossen en dragen wij geen make-up.’
Met wat voor zaken krijgt hij te maken en welke maken de meeste indruk. Is er één zaak wat hem altijd bijgebleven is?
‘Als het niet zo druk is doen wij diefstallen, dat klinkt een beetje raar, want natuurlijk zijn diefstallen ook heel naar en vervelend, maar als wij nodig zijn bij huiselijk geweld, verkrachtingen, moordzaken en zelfdoding, dan gaat dat voor.’
Heel begrijpelijk.
‘We staan uiteraard onder ede en hebben zwijgplicht. Ik kan dus niet een specifieke zaak noemen, het gaat mij eerlijk gezegd ook niet zozeer om de zaak zelf als wel om de dader op te sporen. En als je die uiteindelijk vindt door alsmaar alles op een rijtje te leggen en te zoeken, dan blijft die zaak je bij. Natuurlijk zijn moord en zelfdoding altijd heftig. Vooral bij zelfdoding kom je nog weleens voor vraagtekens te staan, als er geen brief is achtergelaten. Was het een ongeluk of is het toch door eigen hand gebeurd? Niet alleen wil de familie dit graag weten, maar ook de verzekering heeft hier belang bij. Wij doen ons uiterste best, maar heel af en toe moeten we wel eens het antwoord schuldig blijven.’
Hoe werkt dat nou, zo’n onderzoek?
‘Eerst wordt er gekeken of de daders DNA hebben achtergelaten en dan hopen we altijd op bloed. Speeksel en haar kunnen we ook naar het lab doorsturen. In het lab werken ook forensisch onderzoekers. Zij hebben een database van miljoenen mensen en met DNA is de dader gauw gevonden. Helaas maken ze het je vaak niet zo gemakkelijk.
Dan komt er ervaring en veel zoekwerk in het spel. ‘Onze’ dieven hadden een speciaal voorwerp om het ingewikkelde en dure slot uit de voordeur te wippen. Dit gaf de heer Marsch de indruk dat ze eerder (en waarschijnlijk helaas ook later) inbraken hebben gepleegd. Profs dus. Gelukkig maken alle dieven, (zoals ook in de tv series) op een gegeven moment fouten. Aan de heer Marsch en collega’s die fouten te herkennen. Nu wordt er een soort vettige poeder op onder andere de vloer bij de kelder gestrooid, waar ze de kluis naar boven hebben gesjouwd, en ja, er komt een mooie schoenafdruk naar boven. Vingerafdrukken worden niet gevonden, wel een afdruk waaraan de heer Marsch kan afleiden dat ze handschoenen hebben gedragen.
Een forensisch onderzoeker puzzelt net zo lang tot alle stukjes passen.
Zo weet hij bij diefstal al om welk soort persoon het gaat, door de dingen die ze meenemen en waar ze geen waarde in zien. Bij moord en zelfdoding is hij bij de autopsie aanwezig.
Alle kleine aanwijzingen, worden in de computer verzameld. Klopt wat je ziet met de feiten? Sommige dingen zijn alleen bij de politie bekend. Misschien worden de daders niet direct gevonden, maar alle kleine aanwijzingen zullen nauwkeurig bekeken en vergeleken worden. Zo worden de daders uiteindelijk vaak toch gepakt.
Hoe meer ervaring een forensisch onderzoeker heeft, des te beter. In rustige tijden worden oude, onopgeloste, zaken opnieuw geopend. Oudere collega’s, met hun vele jaren ervaring, hopen alsnog tot een conclusie te komen. Ik krijg de indruk dat de heer Marsch een aanhouder is. En samen met zijn collega’s pas tevreden is als een zaak is opgelost.
Ik wil Maarten Marsch graag heel hartelijk bedanken voor zijn openhartigheid (zonder uiteraard zijn belofte van zwijgplicht te breken), zijn vriendelijkheid en zijn passie de wereld een beetje veiliger te maken voor iedereen.
Leave A Reply