Waar denk jij aan bij het woord leiderschap? Dit roept natuurlijk bij iedereen verschillende associaties op, maar ik durf in te vullen dat velen zullen denken aan het leiden van een groep of team, voorop lopen, het voorbeeld geven aan de rest, weten wat nodig is, lef tonen, goed en duidelijk kunnen communiceren, met je mond vooraan staan, enige dominantie, zelfvertrouwen, jezelf laten zien en horen. Het wordt in elk geval vaak geassocieerd met een vaardigheid die je hebt in relatie met anderen, met hoe een leider zich tot anderen verhoudt. Kijk maar naar de politiek of het bedrijfsleven, waar heel wat leiderschapstrainingen worden gegeven.
Leiderschap begint bij jezelf
Laatst begeleidde ik zelf met een collega een managementteam tijdens een tweedaagse, als start van een langdurig leiderschapstraject. Hartstikke leuk en interessant!
Waar we echter mee startten, was met de managers zelf. Niet met de vraag hoe zij leiding willen geven aan hun medewerkers en wat dat inhoudt, maar met henzelf. Dat is waar leiderschap start: bij jezelf. We hebben uitgebreid stil gestaan bij thema’s als o.a. vertrouwen, kwetsbaarheid, kwaliteiten en valkuilen, wensen en drijfveren.
Hoewel ik het zelden zo benoem, gaat het in mijn coaching heel vaak over leiderschap. Het betekent dat je eerlijk bent naar jezelf en daar start het in mijn coaching vaak mee. De stap om je te laten coachen is een teken van leiderschap!
Kwetsbaarheid
Leiderschap tonen betekent dat je:
- onder ogen ziet, wat er speelt. Ook of juist als dat niet leuk is;
- effectief omgaat met je emoties;
- beslissingen durft te nemen. Onafhankelijk van wat anderen vinden;
- risico’s neemt;
- je uit durft te spreken;
- om hulp kunt vragen;
- nee zegt wanneer het nee moet zijn en ja zegt als het ja moet zijn;
- doet wat goed is voor jou, ook als anderen het daar niet mee eens zijn of je anderen moet teleurstellen;
- jezelf laat zien en horen, precies zoals je bent. Niet zoals je zou willen zijn of zoals je wilt dat anderen je zien, maar zoals je bent.
Oftewel: dat je kwetsbaar durft te zijn, want kwetsbaarheid maakt krachtig, kwetsbaarheid IS een grote kracht. Leiderschap kan niet zonder kwetsbaarheid. Zonder kwetsbaarheid is er geen verbinding, niet met anderen maar in de eerste plaats: geen verbinding met jezelf. Daar begint het.
Door wie of wat laat jij je leiden?
Als je niet kwetsbaar durft te zijn, houd je jezelf voor de gek. Dat kunnen de meesten van ons verrekte goed hoor, want dat is wel zo veilig. Dan ga je lekker op safe vanuit je hoofd leven: volledig op denkkracht leven, vanuit al die kennis die je hebt. Je weet het wel, je MOET het wel weten, stel je voor dat je toegeeft dat je het niet weet.
Hoe ziet dat eruit als je niet kwetsbaar durft te zijn?
- Je innerlijke criticus is je raadgever. Je gaat voorbij aan hoe het echt met je gaat en wat je nodig hebt. Vooral doorgaan!
- Hoe hoort het? Je doet wat de rest doet, omdat het blijkbaar zo hoort. Je past je aan en speelt het spel mee.
- Intuïtie? Die negeer je!
- Je zet een masker op.
- Je blijft op de gebaande paden en loopt de meute achterna.
Als je dit zo leest, hoe staat het dan met jouw leiderschap? Is dit zoals je wilt dat het is?
Wil je meer artikelen van Corry Conen lezen?
- Zelfliefde: 10 tips om liefdevoller met jezelf om te gaan
- Zelfliefde. Waarom dat zo belangrijk is en meer aandacht verdient
- Waar ligt jouw loyaliteit?
- Communicatie tussen mannen en vrouwen: van irritatie en frustratie naar begrip
- Waarom het geen zin heeft de waarom vraag te stellen
- Waarom kwetsbaarheid niet voor watjes is…
- O jee, emoties… Ik ben er niet!
- Onduidelijk communiceren, maak jij je hier ook schuldig aan?
- Negen argumenten om alleen op reis te gaan!
- De zin en onzin van affirmaties
- Kun jij een compliment ontvangen? 3 tips!
- Opruimen en omgaan met emoties: wat heb jij allemaal in de kast gestopt?
- Degene die jou het meest in de weg zit ben jij zelf: 5 tips om daar vandaag nog mee te stoppen!
- Zeg jij vaak ja, terwijl het nee is?
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Comment
Beetje eenzijdige lofzang op de kwetsbaarheid. Teveel kwetsbaarheid kan tot psycho-trauma’s leiden. Essentieel is dat je je eigen kwetsbaarheid kent, dat je daar op de juiste manier mee omgaat.