Jenneke is verdwaald in haar leven en ze vraagt zich af hoe ze haar leven weer op de rit krijgt. Ze had ooit een geweldige baan als office manager bij een verzekeringsmaatschappij en genoot van haar rol als spin in het web. Ze had ooit een geweldig vriendje, helemaal de perfecte man. Ze hadden plannen om altijd bij elkaar te blijven, een gezin te stichten ergens in een heerlijke stadsboerderij met vier kinderen en een papagaai en ze zouden samen heel oud worden. Ze had ooit een hechte kring van vrienden en vriendinnen waarmee ze in de weekenden op stap ging, feesten vierde en diepzinnige gesprekken voerde. Haar familie zag ze regelmatig, want zonder hen kon je echt niet.
Nu is ze haar baan kwijt, de verkering is uit, de familie is boos op haar en haar vrienden en vriendinnen ziet ze nauwelijks meer. Wat is er gebeurd?
Alles moest anders
‘Ik zag het zó niet meer zitten,’ vertelt ze. ‘Mijn vriendje was geweldig, maar zo perfect dat ik er benauwd van werd. En ook dat perfecte gezinnetje dat hij zo graag wilde, was helemaal niet mijn ding. Ik wil helemaal geen kinderen in een woonboerderij. Mijn ouders waren geschokt toen ik hem dumpte. Hij was de ideale schoonzoon, goede baan, goede vooruitzichten en gek op mij. Ze werden boos en vonden me een egoïstisch kreng dat ik meer wilde dan hem.
Mijn vrienden lieten me ook vallen
Mijn vriendenkring eiste zoveel tijd en energie die ik niet meer kon opbrengen. Ze wilden dat ik niet veranderde, steeds maar dezelfde oubollige dingen leuk zou vinden. Ook zij vonden dat ik bij mijn vriendje moest blijven, want hij paste zo mooi in ons kringetje. Ze hebben unaniem voor hem gekozen en mij laten vallen.
Mijn collega aaste met succes op mijn baan
Op mijn werk ging het steeds minder goed. Ik kreeg een nare collega, die op mijn baan uit was. De perikelen thuis eisten ook hun tol. Gelukkig begreep de organisatie het en ik kreeg een mooie regeling aangeboden. Dat is eigenlijk het enige wat het laatste jaar goed is gegaan.’
Op alle fronten is er chaos
En nu? ‘Ik ben mezelf opnieuw aan het uitvinden. Ik kwam erachter dat ik teveel wilde voldoen aan de eisen van anderen. Hoe ideaal mijn vriendje ook was, voor mij was hij te saai, te voorspelbaar, te veel huisje-boompje-beestje. Ik wil meer van het leven en van de wereld zien voor ik al die verantwoordelijkheden op me neem.
Mijn vriendenkring was ik allang ontgroeid. Dat ze voor hem kiezen, vind ik eigenlijk wel passend. Die vriendschappen zijn eigenlijk ook ingesleten gewoonten, die iedereen wel comfortabel vind, maar ik niet. Ik wil op ontdekkingsreis!
Alleen, nu ik alle banden heb verbroken, is er ineens zovéél. Ik zie door de bomen het bos niet meer! Ik weet niet waar ik mee moet beginnen, mijn hele leven staat op zijn kop!’
Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit?
Door te vertellen, vindt Jenneke haar coachvraag: hoe krijg ik mijn leven weer op orde, maar dan wel zoals ik het leuk vind?
Hoe lang redt Jenneke het financieel?
De eerste stappen zijn vrij praktisch. Ze zoekt uit hoe ze de komende tijd kan leven. Hoe lang kan ze rondkomen van haar regeling en eventuele uitkering, kan ze haar huur en andere vaste lasten betalen? Hoe lang kan ze het uitzingen zonder baan? Ze maakt een plannetje in een Excel sheet en is verbaasd over de ruimte die ze heeft. Als ze heel zuinig is, kan ze zo’n vier jaar zonder werk. Maar dat vindt ze veel te lang. Ze houdt van werken en is wel toe aan een nieuwe baan.
Wat voor baan trekt haar aan?
Dan is er ook de vraag wat voor baan ze wil en bij welk bedrijf. Wil ze weer terug in zo’n spin in het web-functie of wil ze juist heel iets anders? Ze gaat vacatures kijken op internet en verzamelt alles wat haar leuk lijkt. Als ze een stuk of twintig banen heeft gevonden, legt ze die naast elkaar en kijkt wat die banen overeenkomstig hebben.
- Dat kan liggen aan het soort werk,
- Maar ook waar het bedrijf gevestigd is,
- Of het een grote of kleine organisatie is,
- Of er internationaal gewerkt wordt,
- Of er sprake is van routinematige taken of juist van veel afwisseling.
Ze komt tot de ontdekking dat ze vooral flexibel wil werken, het liefst in een internationale omgeving, met veel klantcontacten. Ze solliciteert op een functie als helpdeskmedewerker bij een grote webwinkel en wordt direct aangenomen. Ze verdient wel minder dan in haar vorige functie, maar nu heeft ze wisselende werktijden, ze krijgt korting op al haar aankopen en ze kan leuke bonussen verdienen. En ze kan zoveel onbetaald verlof opnemen als ze maar wil, dan kan ze die lange reizen gaan maken, waar ze zo naar verlangt.
Hoe herstelt ze de familiebanden?
Een andere vraag is lastiger aan te pakken: hoe kan ze de relatie met haar familie weer herstellen? Het is nu een paar maanden verder en ze mist haar ouders heel erg. Ze hebben geen contact meer gehad sinds die laatste ruzie, toen ze vertelde dat de verkering uit was. Ze kan het gemakkelijkst met haar moeder praten, dus belt ze die overdag op, als haar vader aan het werk is. Haar moeder is dolgelukkig om haar stem weer te horen. Ze hebben zó over haar ingezeten. Ze spreken af dat ze op zondag komt eten, dan kunnen ze bijpraten.
Leven weer op orde
Na een paar maanden heeft Jenneke haar leven weer op de rit. Bij de laatste sessie zegt ze: ‘Toen ik de eerste keer hier kwam, zag ik het helemaal niet meer zitten. Mijn hele leven was een jungle, ik kwam er gewoon niet meer uit. Ik zag door de bomen het bos niet meer! Maar door iedere keer een klein stapje te doen, was het eigenlijk helemaal niet moeilijk om alles weer op de rit te krijgen.’
Hoe krijg jij jouw leven weer op de rit?
Francine ten Hoedt en Philine Spruijt zijn de oprichters van De CoachingCarrousel en hebben gezamenlijk al meer dan veertig jaar ervaring in coaching, conflictbemiddeling en training. Daarnaast zijn ze auteurs van verschillende boeken en de ontwikkelaars van De Veertig Vileine Vragen voor… reeks. www.coachingcarrousel.com
Wil je meer Vileine vragen lezen?
- Ik durf niemand meer te vertrouwen
- Heb jij ook een boot gemist?
- Waarvan ben jij helemaal ondersteboven?
- Wanneer was jouw laatste time-out?
- Waar kun jij geen chocola van maken?
- Waar verzuip jij in? Ben jij ook te druk?
- Waar voel jij je thuis? Echt thuis dus?
- Wie zou jij wel willen opvreten?
- Welke ingesleten gewoonte wil jij nu wel eens kwijt?
- Een nieuwe baan vinden na ontslag. Wat past bij jou?
- Wie vind jij een reusachtige kwal?
- Gewenste en ongewenste intimiteit
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply