Lezen is goed voor je. Je emotionele intelligentie stijgt als je je inleeft in de personages van een boek. Als Drake uit Het laatste jaar van Marvellous Ways zijn geliefde ziet verdrinken, dan lijd je met hem mee. Verward dool je met hem mee door het Engelse platteland tot hij gevonden wordt door Marvellous Ways. Je laat je ook door Adriaan van Dis in Ik kom terug meenemen in het leven van moeder en zoon. Leert hij zijn moeder echt beter kennen of blijft ze voor haar hem die eigenzinnige en onaanraakbare vrouw?
Lezen is braintraining
Als je leest, stijgt ook je taalkundige-verbale intelligentie. Je leert complexere zinnen te begrijpen. Eigenlijk train je je hersenen en dat is niet alleen belangrijk voor scholieren en studenten. Ook als je al jaren van school bent is een stukje braintraining erg gezond. Zo voorkom je allerlei geheugenproblemen op oudere leeftijd.
Ontdek verre oorden en culturen zonder van je bank te komen
Afgelopen zomer las ik Het huis van de moskee van Kader Abdolah. Hij nam me mee naar het Midden-Oosten en leerde me over zijn cultuur. Ook al zou ik een ticket kopen en een jaar verblijven in zijn geboortehuis, dan zou ik nog steeds niet begrijpen hoe zijn cultuur in elkaar steekt. Door zijn boek te lezen en via zijn pen en door zijn gedachten te reizen, kom ik dichter bij de kern dan ik ooit op een andere manier zou kunnen komen.
Volle agenda
Na het lezen van deze drie argumenten denk je waarschijnlijk dat ik altijd met mijn neus in de boeken zit. Nou niet dus. Helaas heb ik zelden tijd en rust om te lezen. Mijn agenda zit doorgaans tjokvol en als ik lees, dan kan ik niet multitasken. Soms begin ik in een boek, maar dikwijls haal ik het einde niet, omdat ik bij het eerste dooie moment afhaak. Dan voel ik de urgentie niet meer om verder te lezen en dan vragen verplichtingen om voorrang. Een boek moet wel een echte pageturner zijn, wil ik mijn aandacht erbij kunnen houden. Maar dan lees ik ‘m ook in één ruk uit.
Luisterboeken
Maar ik heb een oplossing gevonden: luisterboeken. Ik kan boeken luisteren als ik automatische handelingen uitvoer. Dus ik kan sporten, hardlopen en wandelen tijdens het luisteren. Ik wandel regelmatig naar mijn werk. Dat is een tocht van veertig minuten heen en terug. Ik doe dat, omdat ik te veel zit op mijn werk en dat voelde ik in mijn onderrug. Sinds mijn wandelingen is die pijn verdwenen. En ik heb in die tijd al aardig wat boeken geluisterd!
Lopen met een gezicht alsof je moet poepen
Natuurlijk heeft een luisteren ook nadelen. Als ik lees, absorbeer ik elk woord. Als ik luister, dan dwalen mijn gedachten soms af. Dan moet ik even een stukje terugluisteren, want anders ben ik de draad kwijt. En laatst luisterde ik naar Huidpijn van Saskia Noort. Toen Anne haar nagel verbrandde om haar verdriet niet te voelen, kromp ik in elkaar en mijn gezicht vertrok van afschuw. Dat ziet niemand als je op de bank zit te lezen. Maar als je dwars door het centrum loopt en je kijkt alsof je plotseling moet poepen, dan is dat toch een beetje jammer!
Ik luister via Storytel, maar dat vind ik een vrij kostbare business. Maak jij wel eens gebruik van luisterboeken? Wat vind je ervan en via welke app doe jij dat?
Leesinpiratie nodig? Bezoek de pagina boeken!
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply