Podoloog… Vertel eens?
1- Waarom heb jij gekozen voor het beroep van podoloog?
Ik heb gekozen om de opleiding podoloog te gaan doen omdat ik 11 jaar geleden iets zocht waar ik actief mee bezig kon zijn. Mijn andere beroep (beveiligingsbeambte) is wat statisch en ik had veel energie over. Op het internet ben ik gaan zoeken en aangezien ik sport en medisch altijd een goede combinatie heb gevonden ben ik in 2008 eerst de opleiding sportpodoloog gaan doen. Vervolgens heb ik de opleiding podoloog A gevolgd. Na enige jaren rust ben ik, op dit moment, in de laatste fase van podoloog B om straks af te studeren als registerpodoloog.
Het vak belichaamt zoveel meer dan alleen zolen aanmeten. Je geeft schoenadvies, je maakt ortheses voor bijvoorbeeld scheve tenen (hallux valgus) en tapen kan ook een onderdeel zijn (tapen voor de vierdaagse of tapen bij spierklachten).
Beenlengteverschil meten is een heel belangrijk onderdeel in het onderzoek want daar komen ontzettend veel klachten uit de rug/heupregio uit. Een consult hoeft niet altijd te leiden tot steunzolen, soms is een standaard sportzool met een kleine aanpassing al genoeg om weer prettig te kunnen functioneren.
2- Is dit vak een roeping of was het meer een keuze ‘omdat je even niets anders wist’?
Boven staat het antwoord eigenlijk al. En actief bezig willen zijn was ook belangrijk. Ik zag mezelf niet tot mijn 65e in een meldkamer zitten.
3- Kan iedereen dit vak uitoefenen? (man/vrouw/talent)
Iedereen kan het vak podoloog uitoefenen. Het is begonnen als MBO opleiding en het B gedeelte is nu een HBO opleiding geworden. Het is pittig en vergt veel zelfstudie. Tevens moet je voor dit vak wel graag met mensen om willen gaan. Het “vertalen” van de klacht naar de zool maken gaat gepaard met goed luisteren naar de patiënt. En interesse voor de werking van het menselijk lichaam is ook wel een pre hiervoor.
4- Wat heb je nodig om podoloog te worden – wat is je achtergrond/scholing/omscholing?
Voor de opleiding: je hebt minimaal MBO niveau nodig om aan de opleiding te beginnen. Deze bestaat uit 8 semesters waar je ongeveer 4 jaar over doet.
5- Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkdag (zonder corona) er uit en hoe is dit nu met corona veranderd?
Omdat ik ook mijn andere baan heb en hier volcontinu in werk, is mijn werkschema op de praktijk zeer flexibel. Ik maak mijn afspraken in overleg met de patiënt. Soms kan hij/zij alleen in de avond en daar pas ik mij op aan. Maar normaal gesproken werk ik tussen 8.30 en 17:00 uur. Op dit moment loopt het weer erg goed. In 2020 heb ik enkele maanden niet kunnen werken wat veel inkomsten heeft gescheeld. Maar doordat ik in mijn andere baan door kon werken heeft corona niet al teveel invloed gehad voor mij.
6- Kan/Wil je een leuke of fijne herinnering delen over je vak?
Ik heb eens een patiënt gehad waar aan verteld was dat zij niet meer normaal kon lopen en dat ze in de fase zat waarbij ze moest gaan denken aan een rolstoel. Na goed naar haar geluisterd te hebben heb ik, in overleg met de fysiotherapeut, een plan opgesteld. Hierbij kreeg ze aan de ene kant training en aan de andere kant steunzolen. Hierdoor verbeterde haar conditie en de klachten verminderden waardoor zij weer in staat was “normaal” te functioneren. Ze was tot tranen geroerd en ons zeer dankbaar.
7- Kan/wil je een niet zo leuke/niet zo fijne herinnering delen uit je loopbaan?
Soms heb je weleens patiënten die je gewoon niet blij kunt maken, wat je ook doet of voorstelt of “sleutelt” aan de zolen. Dat gebeurt een of twee maal per jaar en is niet fijn maar daar kan je niet zo heel veel aan doen.
8- Wat is moeilijk in jouw vak?
Het moeilijkste is het vertalen van de meetgegevens naar de steunzool. Aan de hand van de meetgegevens op de blauwdruk moet je de elementen plaatsen. Deze moeten hoog/laag genoeg zijn, ze moeten op de goede hoogte van de botten zitten zodat het niet gaat irriteren. Het is altijd weer een spannend moment wanneer de zool voor de eerste keer de schoen in gaat en hoe het gevoel dan is.
9- Heb jij het juiste beroep gekozen en waarom?
Ik vind dat ik in 2008 een goede keuze heb gemaakt omdat ik ten eerste zeer geïnteresseerd ben in de mens achter de patiënt. Ten tweede vind ik de werking van het menselijk lichaam bijzonder interessant en ten derde vind ik het supermooi wanneer mensen weer kunnen bewegen zonder pijn of ongemak.
10- Wil je nog iets delen, iets kwijt of heb je nog tips voor degenen die ook graag het vak in willen gaan? Of hun huidige baan willen opzeggen om om te scholen naar een baan als podoloog?
Zoals bij vraag 9 aangegeven, wanneer je je herkent in de interesses die ik zelf heb, en je wil echt iets betekenen voor mensen, dan kan ik het beroep van podoloog echt aanraden. Alhoewel het een 4-jarige opleiding is en ieder jaar uit twee semesters bestaat, vliegt de tijd voorbij omdat je heel veel zelfstudie moet doen.
Mocht u vragen hebben of verdere informatie willen dan kunt u mij altijd mailen op: info@sportpodologiesommer.nl
Monique, heel erg bedankt voor je tijd en moeite. En dat je jouw interessante beroep met ons wilt delen.
Leave A Reply