Je hoeft van koken echt niet je hobby te maken, maar als je lekker, gezond en snel klaar kunt combineren, dan maak je je lichaam blij met snelle, zelfgemaakte gerechten. Geen recept deze keer, maar wel tips, hoe kun je pro-actief en positief invriezen.
Grote porties koken
Ik vind het altijd zo zonde om, als je iets lekkers gaat klaar maken, dat maar voor één keer te doen. Maar in de orthomoleculaire voedingsleer die mijn lief aan het bestuderen is, draait het om variatie. Juist omdat het ene kruidje of olietje andere micronutriënten bevat dan het andere is het goed om veel verschillende dingen te eten. Een vrieskast biedt dan uitkomst.
Invriezen
Wij hebben sinds kort een vrieskast in huis en hebben een aantal dingen uitgeprobeerd om hierin te bewaren. Maar omdat we ook niet van ‘zinloos plastic’ houden, het soort plastic dat je na één of twee keer gebruik weggooit en onze oceanen vervuilt, togen we eerst maar eens naar IKEA voor glazen bewaarbakken.
Op de fiets
Giesbeek is niet zo ver van Duiven waar een grote IKEA winkel is en we konden gezellig op de (elektrische) fiets daarheen. De zoektocht is naar glazen bewaarbakken en die hebben ze daar te kust en te keur. We hebben van te voren goed uitgezocht welke maten we nodig hebben én of die passen in onze vrieskast. In de winkel toch nog even herberekenen, want de deksels steken uit voorbij de zijkanten. Dus met een paar glazen diepvriesbakken minder gingen we terug naar huis.
Wat is geschikt om in te vriezen?
Ooit, in een grijs verleden, was ik leidinggevende in een cateringproject. Die serveerden elke dag soep en broodjes en daar heb ik de gouden tip aan over gehouden voor het invriezen van soep. Gebruik de helft van het water! Dat is op drie manieren handig.
- Minder water kookt sneller (en is dus energiezuinig)
- De dikke soep neemt minder plaats in in de vriezer (en je vriest minder in, weer: energiezuinig)
- Bij het ontdooien van de soep ben je sneller klaar. (er is minder te ontdooien en je giet er kokend water bij!)
Op deze manier kun je een halve liter soep invriezen en als je die gaat gebruiken heb je gelijk wel een hele liter soep!
Lekker kokkerellen
We zijn lekker aan het kokkerellen geslagen. Op het filmpje zie je onze ingrediënten al klaarstaan. Maar op een zeker moment zegt mijn lief: ‘Maar hoe weten we straks nou nog wat er in de bakken zit?’ Een goed punt, maar wat blijkt: op de glazen bakken van IKEA kun je prima met permanent marker dingen schrijven! Later was je dat er gewoon weer af, met wat warm water en sop, eventueel een schuursponsje.
‘Halffabricaten’ invriezen
Natuurlijk ben je geen fabriek, maar net als met de soep kun je ook strategisch dingen weglaten uit recepten, die je er dan later bij doet. Een ingewikkeld recept met allerlei kruiden, waar je op het laatst pas de voorgekookte groenten bijdoet, kun je ‘klein’ invriezen. Eigenlijk maak je dan je eigen ‘boemboe’, je eigen kruidenmengsel waar alle smaakjes al inzitten en toch heb je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.
Losse ingrediënten invriezen
Sommige dingen lenen zich er ook heel goed voor om los in te vriezen. Van mijn zus kregen wij de tip dat je bananen die je wilt verwerken in smoothies of bananencake heel goed kunt invriezen. En laten de bananen nu bij de Ekoplaza in de aanbieding zijn? Maar veel groenten zijn ook heel geschikt, paprika snijd ik altijd gewoon aan stukjes en in een zakje. Boontjes moeten even geblancheerd worden, maar dan blijven ze ook heel goed. Als pompoenen goedkoop zijn of als je ze uit (iemands) eigen tuin krijgt kun je die ook in stukken snijden en er later in het jaar een heerlijke soep van koken. Zo wordt inkopen doen in de biologische supermarkt extra leuk!
Ook gewoon voor restjes
Je kunt natuurlijk ook gewoon restjes invriezen. Lekker voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken of voor de variatie.
Ivonne Meeuwsen
Leave A Reply