• Zoeken

  • Recent Posts

    • Afscheid
      24 February 2025
    • Kerst 2024
      24 December 2024
    • Oud
      19 December 2024
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
  • Recente reacties

    • Ellen Sommer on Lezen
    • Elsedien on Lezen
    • Ema Sindelarova on Etalages
    • Ellen Sommer on Lekker eten
    • Ema Sindelarova on Perfect
  • Wat heb je gemist?

  • Thema’s

  • Sophia Magazine: voor jou!

    Ben je 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- of 100-plus? Dan is Sophia Magazine hét online magazine voor jou.

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houd je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen.

    Ben je ook een specialist in één van deze thema's? Word dan schrijver bij Sophia Magazine! Op de pagina Vacatures vind je meer informatie hierover.

  • Follow
Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Positief invriezen
24 September 2019

Je hoeft van koken echt niet je hobby te maken, maar als je lekker, gezond en snel klaar kunt combineren, dan maak je je lichaam blij met snelle, zelfgemaakte gerechten. Geen recept deze keer, maar wel tips, hoe kun je pro-actief en positief invriezen.

Grote porties koken

Ik vind het altijd zo zonde om, als je iets lekkers gaat klaar maken, dat maar voor één keer te doen. Maar in de orthomoleculaire voedingsleer die mijn lief aan het bestuderen is, draait het om variatie. Juist omdat het ene kruidje of olietje andere micronutriënten bevat dan het andere is het goed om veel verschillende dingen te eten. Een vrieskast biedt dan uitkomst.

Invriezen

Wij hebben sinds kort een vrieskast in huis en hebben een aantal dingen uitgeprobeerd om hierin te bewaren. Maar omdat we ook niet van ‘zinloos plastic’ houden, het soort plastic dat je na één of twee keer gebruik weggooit en onze oceanen vervuilt, togen we eerst maar eens naar IKEA voor glazen bewaarbakken.

Op de fiets

Giesbeek is niet zo ver van Duiven waar een grote IKEA winkel is en we konden gezellig op de (elektrische) fiets daarheen. De zoektocht is naar glazen bewaarbakken en die hebben ze daar te kust en te keur. We hebben van te voren goed uitgezocht welke maten we nodig hebben én of die passen in onze vrieskast. In de winkel toch nog even herberekenen, want de deksels steken uit voorbij de zijkanten. Dus met een paar glazen diepvriesbakken minder gingen we terug naar huis.

Wat is geschikt om in te vriezen?

Ooit, in een grijs verleden, was ik leidinggevende in een cateringproject. Die serveerden elke dag soep en broodjes en daar heb ik de gouden tip aan over gehouden voor het invriezen van soep. Gebruik de helft van het water! Dat is op drie manieren handig.

  • Minder water kookt sneller (en is dus energiezuinig)
  • De dikke soep neemt minder plaats in in de vriezer (en je vriest minder in, weer: energiezuinig)
  • Bij het ontdooien van de soep ben je sneller klaar. (er is minder te ontdooien en je giet er kokend water bij!)

Op deze manier kun je een halve liter soep invriezen en als je die gaat gebruiken heb je gelijk wel een hele liter soep!

Lekker kokkerellen

We zijn lekker aan het kokkerellen geslagen. Op het filmpje zie je onze ingrediënten al klaarstaan. Maar op een zeker moment zegt mijn lief: ‘Maar hoe weten we straks nou nog wat er in de bakken zit?’ Een goed punt, maar wat blijkt: op de glazen bakken van IKEA kun je prima met permanent marker dingen schrijven! Later was je dat er gewoon weer af, met wat warm water en sop, eventueel een schuursponsje.

‘Halffabricaten’ invriezen

Natuurlijk ben je geen fabriek, maar net als met de soep kun je ook strategisch dingen weglaten uit recepten, die je er dan later bij doet. Een ingewikkeld recept met allerlei kruiden, waar je op het laatst pas de voorgekookte groenten bijdoet, kun je ‘klein’ invriezen. Eigenlijk maak je dan je eigen ‘boemboe’, je eigen kruidenmengsel waar alle smaakjes al inzitten en toch heb je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.

Losse ingrediënten invriezen

Sommige dingen lenen zich er ook heel goed voor om los in te vriezen. Van mijn zus kregen wij de tip dat je bananen die je wilt verwerken in smoothies of bananencake heel goed kunt invriezen. En laten de bananen nu bij de Ekoplaza in de aanbieding zijn? Maar veel groenten zijn ook heel geschikt, paprika snijd ik altijd gewoon aan stukjes en in een zakje. Boontjes moeten even geblancheerd worden, maar dan blijven ze ook heel goed. Als pompoenen goedkoop zijn of als je ze uit (iemands) eigen tuin krijgt kun je die ook in stukken snijden en er later in het jaar een heerlijke soep van koken. Zo wordt inkopen doen in de biologische supermarkt extra leuk!

Ook gewoon voor restjes

Je kunt natuurlijk ook gewoon restjes invriezen. Lekker voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken of voor de variatie.

 

Ivonne Meeuwsen

www.ivonnemeeuwsen.nl

Share this:

  • Share
  • Email
  • Print
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Twitter
  • Tumblr
  • Telegram
  • Pocket
  • WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Gerelateerd

grote portieshalffabricateningrediënteninvriezenkokkerellenrestjes
Share

Food

Ivonne Meeuwsen

You might also like

Luxe keukens
1 December 2021

Leave A Reply


Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Zoeken

  • Sophia Magazine: voor jou!

    Ben je 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- of 100-plus? Dan is Sophia Magazine hét online magazine voor jou.

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houdt je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen.

    Ben je ook een specialist in één van deze thema's? Word dan schrijver bij Sophia Magazine! Op de pagina Vacatures vind je meer informatie hierover.

  • Recent Posts

    • Afscheid
      24 February 2025
    • Kerst 2024
      24 December 2024
    • Oud
      19 December 2024
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
  • Recente reacties

    • Ellen Sommer on Lezen
    • Elsedien on Lezen
    • Ema Sindelarova on Etalages
  • Wat heb je gemist?

  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token.

    Volg ons op Instagram


  • Thema’s

  • Follow


  • Meta

    • Register
    • Log in
    • Entries feed
    • Comments feed
    • WordPress.org
  • Voor powervrouwen!

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houdt je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers. Je vindt daar een lijst met lange en korte reizen van verschillende organisaties, zodat je niet een enorme zoekslag hoeft te doen naar een heerlijke vakantie of een weekendje weg.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou kunnen interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen. Veel plezier ermee!

  • Volg Sophia Magazine en krijg een melding bij elk nieuw bericht!

    Follow
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
    • Het verschil tussen slachtoffer zijn en slachtoffergedrag
      6 February 2017
    • Chinees Nieuwjaar met de Vuur Haan
      27 January 2017
    • Alleen uit eten zielig? Bezoek jij wel eens alleen een restaurant?
      11 March 2017
    • Schoonmaken: 3 tips voor een snelle voorjaarsschoonmaak
      5 April 2017
    • Baarmoederstress
      22 February 2017
  • Vacatures

    VACATURES SOPHIA MAGAZINE (Delen=lief)
    Vind je Sophia Magazine ook zo leuk en zou je graag redacteur, social media expert of schrijver willen worden? Klik dan door naar onderstaande pagina en bekijk de #vacatures.

    Het zijn op dit moment nog onbetaalde functies, maar wat we je wel bieden is een hoop #tevredenheid, #gezelligheid en het is een manier om lekker met #letters, #woorden, #teksten en #beeld bezig te zijn!
    https://sophiamagazine.nl/vacatures/


© Sophia Magazine

%d