Granen zijn verdacht
Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zijn granen en graanproducten niet de meest gezonde dingen. Zij brengen net als alle koolhydraten de bloedsuikerspiegel uit balans, waardoor je lichaam weer van alles uit de kast moet halen om de bloedsuikerspiegel weer terug naar normaal te brengen. Quinoa is een lekker alternatief.
Quinoa is een pseudograan
Quinoa is, net als boekweit en Amaranth een pseudograan. Mij maakt het niet zoveel uit, het smaakt gewoon als een graansoort, maar het heeft minder gluten en meer eiwitten. Dat maakt het een goede vervanger voor de verdachte granen.
Positief eten
Mijn motto aan tafel is ‘Positief eten’. Positief eten gaat over de hele beleving. Het begint met de smaak. Die moet gewoon goed zijn. Daarnaast is er de geur, kleur en het gezelschap. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de ingrediënten en wat het voedsel doet in je lichaam. Hoe je je voelt nadat je gegeten hebt. Dat heeft ook te maken met je relatie met eten. Ik merk dat mijn relatie met eten door de jaren heen veranderd is. Toch blijft smaak voor mij het belangrijkste ingrediënt van voedsel.
En is quinoa lekker?
Gelukkig smaakt quinoa gewoon goed. Lekkerder dan bruine rijst of volkoren pasta, als ik eerlijk ben. Het zijn hele kleine korreltjes graan en dat maakt dat het licht smaakt. Het lijkt ook licht verteerbaar. Het vult zonder dat ik me een plofkip voel, iets wat ik met pasta nogal eens kan hebben.
Recept: Quinoa met Chinese kool
De basis van dit recept is quinoa en Chinese kool. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Omdat granen (ook pseudogranen) een relatief klein onderdeel van de maaltijd dienen te zijn, is 70 gram drooggewicht quinoa voldoende voor twee personen (Dat is ongeveer een kopje).
Water in de waterkoker
Ik kook altijd het water in de waterkoker, voordat ik het in de pan doe, dat is minder energieverslindend, want er is minder warmteverlies dan op de elektrische kookplaat. En het gaat een stuk sneller ook nog eens. De quinoa heeft 10 minuten nodig als je het bij kokend water doet. Precies genoeg tijd om de kool te snijden en roerbakken.
Chinese kool
Ik begin met een uitje fijn te snijden en te fruiten in kokosolie. Een teentje knoflook erbij en terwijl dat staat te fruiten snijd ik een halve Chinese kool. Ik doe dat meestal heel fijn en in twee richtingen, zodat je geen sliertjes krijgt, maar als je dat geen probleem vindt kan het ook grover. De Chinese kool gaat bij de uitjes en knoflook in de pan en mag even garen.
Kruiden maken het af
Kruiden en specerijen zitten boordevol ‘micronutriënten’, volgens de orthomoleculaire voedingsleer. Gelukkig maar, want het maakt het gerecht zoveel lekkerder. Deze keer heb ik een flinke theelepel kurkuma toegevoegd, een klein beetje zwarte peper (dat maakt dat je de goede stoffen uit de kurkuma beter kunt opnemen) en helemaal op het laatst een flinke scheut tamari erbij. Even roeren en serveren!
Zo gezond en lekker
Het gerecht is in balans als het gaat om zuur/base verhoudingen. Voor twee personen was een halve Chinese kool een beetje weinig, een volgende keer zou ik er de hele in doen. En komt er een volgende keer? Zeker weten. Zo gezond en lekker!
Smakelijk eten!
Ivonne Meeuwsen
Noot van de redactie:
Wij delen graag met jullie gezonde voedingstips en recepten. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor allergieën en gezondheidsproblemen. Wij raden dan ook ieder aan altijd je arts te raadplegen mocht je vragen hebben of twijfelen over bepaalde ingrediënten.
Leave A Reply