Recensie Noah Barleywater gaat ervandoor – John Boyne
Het boek pikte ik op uit een stapel gratis exemplaren. Toen ik de naam van de schrijver zag wist ik dat dit boek me niet zou teleurstellen. En ik had gelijk. Een ander boek dan we gewoon zijn van John Boyne. Of van wie dan ook.
Surrealistisch
Het verhaal is surrealistisch. Ik hou ervan, omdat mijn vader surrealist was. Hij schilderde en tekende maar ik ben opgegroeid met het surrealisme. Ooit heb ik zelf eens geprobeerd een surrealistisch verhaal te schrijven. Daar moest ik telkens aan denken toen ik dit boek las.
Verhaal
Noah Barleywater is 8 jaar wanneer hij besluit weg te lopen van huis. Onderweg gebeuren er vreemde dingen. Maar een 8-jarig jochie kan dit aan en vind niet veel vreemd. Dan komt hij bij een speelgoedwinkel waar al het speelgoed van hout is. Dat alle voorwerpen een eigen wil hebben en tot leven komen is even wennen maar is hem ook niet geheel vreemd.
Eigenaar van de winkel
De eigenaar van de winkel maakt marionetten, net als zijn vader voor hem. Hij vertelt Noah verhalen uit zijn leven. Henry, de klok, houdt de tijd bij. Ook vliegt er ieder uur een koekoek door het open raam naar binnen. Als Noah en de eigenaar van de winkel naar boven lopen lijkt er geen eind te komen aan de lange trap die maar omhoog blijft cirkelen.
De deur en de klok
Het is de schuld van de deur, en ook een beetje van de klok. Zij waren zo diep in gesprek gewikkeld dat de deur helemaal de tijd vergat. Omdat hij als enige deur de taak heeft open en dicht te gaan in het huis moet hij zich nu haasten om ze in te halen op de trap en zich boven tussen de muur te vestigen. Zodat Noah en de eigenaar ook boven de deur kunnen openmaken.
Humor
Kortom, een heel leuk humoristisch verhaal met veel fantasie. Heerlijk om zo’n boek te schrijven, maar ook om te lezen. Niets is wat het lijkt. Alles is mogelijk. Het lijkt eerst een droom, maar wat is een droom en wat is werkelijkheid? Ik heb ervan genoten en kan het van harte aanbevelen voor jong en oud.
John Boyne
John Boyne werd in 1971 in Dublin geboren. Hij ging daar naar de universiteit en zocht een baantje bij Waterstone’s, een bekende boekwinkel in Ierland en Engeland. In de avonden, als het niet zo druk was in de boekwinkel schreef hij. Inmiddels heeft hij meer dan 16 boeken geschreven, waarvan ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ zijn meest bekende boek is geworden.
Leave A Reply