Heb jij een vraag over je relatie? Iedere week beantwoordt relatiecoach Caroline Franssen de #relatievraagvandeweek. Heb je een vraag? Stuur die dan in via coaching@carolinefranssen.nl. Deze vragen worden ALTIJD anoniem behandeld. Deze week is de #relatievraag van de week: ‘Kan een seksistische opmerking een waarschuwingssignaal zijn dat er meer mis is in de houding van iemand met wie je date?’
Vraag
‘Waarom zei mijn ex in week twee van onze verkering dat elke man nou eenmaal een 24-jarige Poolse au-pair met grote borsten wil, maar dat het goede nieuws was dat hij het niet erg vond dat ik dat niet was? En wat was een goede reactie van mij geweest? Ik bevroor en heb me de hele rest van de relatie niet-goed-genoeg gevoeld. Het is nu uit en ik ben daar blij mee overigens. Wat was ik graag bij die ene opmerking al alert genoeg geweest om op te stappen. Of was dat overdreven geweest?’
Antwoord
Ja, het was verstandig geweest om meteen te vertrekken. Als je date dingen zegt waardoor je bevriest, is dat het signaal dat jij je de rest van de relatie onprettig, niet geliefd en angstig zult voelen. En een angstig gevoel wil je niet hebben in een relatie. In een relatie wil je je veilig, geliefd en gewaardeerd voelen.
Seksistische opmerking
De algemene opmerking over vrouwen en vrouwenlichamen maakt duidelijk dat deze man vrouwen tot een object maakt. Hij kijkt niet naar jou als mens, maar legt je langs een maatstaf waaraan vrouwen in het algemeen zouden moeten voldoen. Hij maakt ook nog even duidelijk dat alle mannen er zo over denken. Hij heeft dus seksistische denkbeelden en vertoont seksistisch gedrag.
Macht
De opmerking laat zien dat hij boven jou staat. Langs zijn maatstaf voldoe je nu namelijk niet. Hij laat je meteen weten dat je eigenlijk te slim en te lelijk bent, maar dat ‘ziet hij door de vingers’. Hij geeft je het gevoel dat je ondanks je ‘gebreken’ blij mag zijn dat hij toch een relatie met je wil. Hij neemt op die manier de macht in handen. Daardoor kom jij onmiddellijk in een positie terecht waarin jij ondergeschikt bent. Je voelt je tegelijk afgewezen en bemind. Dat is dé brandstof om extra je best te doen om zijn liefde te krijgen.
Bekend
Heel waarschijnlijk is je best doen om liefde te krijgen een bekend patroon voor jou. Hielden jouw ouders van je én gaven ze je tegelijk het gevoel dat je niet voldeed. Jouw ‘liefdespatroon’ is gebaseerd op je best doen, omdat je je afgewezen voelt. Die innerlijke dynamiek is zo vertrouwd, dat je het aanziet voor liefde.
Zelf veranderen
Dit vraagt van je dat je je eigen signalen meer serieus gaat nemen. Dat je beter leert omgaan met jezelf als je bevriest. Want om in het vervolg adequaat te kunnen reageren, is het nodig dat je ervaart hoe pijnlijk een opmerking of gedrag voor jou is. Om de pijn te kunnen dragen, is het nodig om te leren om jezelf op zo’n moment voldoende backup te geven. Om terwijl je bevriest door een pijnlijke of seksistische opmerking goed voor jezelf te zorgen. Dan kan je meer aanwezig blijven in het hier en nu. Dan dringt het signaal wat hij afgeeft helemaal tot je door en kun je op basis van dat signaal een besluit nemen.
Goed genoeg
Daarnaast is het van belang dat je gaat werken aan jouw gevoel van niet-goed-genoeg zijn. Dat een partner dat bij je kan ‘triggeren’ komt immers omdat het er al zit. Hij drukt op een knopje en houdt je zo gevangen in je eigen dubbele binding: je voelt je niet goed genoeg en verwacht dat je partner je dat gevoel gaat geven. Ook hieraan zie ik gelijk dat je dat gevoel bij je ouders ook gehad hebt moeten hebben. Hier heb je dus een ‘haakje’ waar een onprettige partner jou aan ‘op kan hangen’. Het gevoel van niet-goed-genoeg zijn, zit waarschijnlijk heel diep en gaat niet weg als je nu tegen jezelf gaat zeggen dat je wel goed genoeg bent. Die diepe zelfafwijzing zal op een dieper niveau geheeld moeten worden.
Intuïtie
Je intuïtie weet op het moment van de opmerking al dat hij geen geschikte partner is. Je schuift je intuïtie echter aan de kant, omdat je niet met de pijn kunt omgaan. Zodra je met je pijn kunt omgaan, wordt je intuïtie weer zichtbaar. Zodra je niet verlamt door seksistische opmerkingen, kun je gaan staan voor gelijkwaardigheid en wederzijds respect. En kan je als een volwassen vrouw beslissen dat een man die gelijkwaardigheid en respect niet in zijn vaandel heeft staan, niet geschikt voor jou is.
Zelfliefde en zelfrespect
Je verdient een man die jou in je volledigheid ziet. Die jou mooi vindt, die jou slim vindt, die jou lekker vindt. Een man die jou het gevoel geeft dat je goed genoeg bent. Je verdient een man die jou respecteert! In onze patriarchale cultuur is de kans dat je een man tegenkomt die vrouwen werkelijk respecteert minder groot dan de kans dat je een man tegenkomt die dat niet doet. Je kunt die kans wel vergroten door te werken aan je zelfliefde en je zelfrespect. Het niet tolereren van vernederende opmerkingen, is een van de uitingen van zelfliefde en zelfrespect.
Steuntje in de rug
Dat je de relatie nu beëindigd hebt en dat je met je hoofd begrijpt wat er aan de hand is, wil nog niet zeggen dat het patroon verdwenen is. Je kunt een afspraak maken voor een individueel coachingsgesprek of een keer meedoen aan opstellingendag over relaties.
Wil je meer artikelen van Caroline Franssen lezen?
- Relatievraag van de week: ‘Ik wil een partner zonder handicap, is dat gek?’
- Relatievraag van de week: ‘Is het zijn pornoverslaving of mijn divagedrag?’
- Relatievraag van de week: ‘Hoe laat ik mijn partner praten over zijn verleden?’
- Relatievraag van de week: ‘Komt de relatie tussen mijn zus en mij weer goed?’
- Relatievraag van de week: ‘Ben ik in een driehoeksrelatie beland?‘
- Relatievraag van de week: ‘Mijn vrouw heeft verlatingsangst en is extreem jaloers, kan ik daar wat aan doen?’
- Relatievraag van de week: ‘Moet ik hem loslaten vanwege z’n kinderwens en ontrouw?’
- Vijf relatietips voor een succesvolle vakantie
- Het verschil tussen slachtoffer zijn en slachtoffergedrag
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply