Guns N’ Roses zingt over November Rain, maar november is meer dan een stormige herfstmaand. November is ook een feestmaand met Sint-Hubertus, Sint-Maarten en de aankomst van Sint-Nicolaas in Nederland.
Sint-Hubertus en Jägermeister
Op 3 november is de feestdag van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jagers. Sint-Hubertus was een 7e eeuwse heilige van adellijke afkomst. Hij was rijk en leidde een zorgeloos leven. Op een dag achtervolgde hij een groot hert, dat zich opeens omdraaide, waarbij er een kruis verscheen in het gewei. Het hert vroeg waarom Hubertus hem achtervolgde en beval hem het jagen te staken en in dienst van de bisschop te treden. Hubertus bekeerde zich en liet zich dopen.
Er worden hier en daar nog steeds Hubertusbroodjes gebakken, gewijde broodjes die volgens sommigen zouden helpen tegen hondsdolheid. Tijdens de jacht liep men immers risico op hondsdolheid. Ook was Hubertus beschermheilige tegen slangenbeten en patroon van de jagers. Het jachtseizoen begint op deze dag en jagers kunnen hun honden en wapens laten zegenen.
Wie een fles Jägermeister bekijkt, ziet een hert met een kruis in het gewei. Je weet nu waar die beeltenis vandaan komt!
Sint-Maarten: snel snoep kopen voor 11 november
Een andere bekende novemberheilige is Sint-Maarten. Hoewel ze een lokaal karakter hebben, hebben we bijna allemaal wel van de Sint-Maartensfeesten en -optochten gehoord. Kinderen gaan met zelfgemaakte lampionnetjes zingend langs de deuren en krijgen daar snoep en fruit voor. Oorspronkelijk was het een uitdeling voor de armen. De oogst was binnen en men deelde die met de armen, later vooral met kinderen.
Sint-Maarten of Martinus was een Romeinse soldaat die vooral bekend werd, omdat hij een bedelaar de helft van zijn mantel gaf. Hij liet zich dopen, werd monnik en ging leven als kluizenaar.
November staat ook voor vuur en vruchtbaarheid
De Sint-Maartensfeesten kwamen voort uit Germaanse herfstfeesten ter ere van Wodan, waarbij men dankoffers bracht en vuren brandde die reinigend werkten en de vruchtbaarheid van velden en het vee bevorderden. Verder werden er grote Sint-Maartensvuren gehouden, plaatselijk brandden die tot Driekoningen. Halverwege de 20e eeuw stierf het gebruik van de vuren uit, maar de kinderoptochten bestaan nog steeds.
Tegenwoordig knutselen de kinderen hun eigen lampionnetjes, maar oorspronkelijk gebruikte men hiervoor een uitgeholde kalebas of koolraap. Ook zet men uitgesneden pompoenen met een lichtje bij de deur, wat eigenlijk uit Halloween voortkomt. Soms wordt nog de traditionele foekepot of rommelpot gebruikt, een pot met daarover gespannen een varkensblaas, waarmee je een ronkend geluid kunt maken.
Wordt Sint-Maarten een landelijk feest?
De optochten waren oorspronkelijk regionaal, maar lijken zich tegenwoordig uit te breiden. Zo hebben mensen die aan het eind van de 20e eeuw van Noord Holland naar Flevoland zijn verhuisd het feest meegenomen naar de jonge provincie. Vroeger was het vooral voor arme kinderen, maar tegenwoordig voor alle kinderen.
In delen van Vlaanderen viert men met Sint-Maarten een Sinterklaasachtig feest met cadeaus.
Wil je meer lezen van Marijke Schipper?
- Oktober, maand met twee gezichten
- Middeleeuwse en fantasy festivals: een dagje in een andere wereld
- Ik kan er niet meer omheen: vlees is te vanzelfsprekend
- Slecht weer: code geel, oranje, rood
- Blij verrast over de reacties op Els en haar bijstandsuitkering!
- ‘Jij kunt gewoon nog wel werken!’ Over Els en haar bijstand
- Overgang, vroege vogels en grijze duiven
- Duurzame Dinsdag: LENTEoogst, een recensie
- Boekrecensie: SMULTUINlessen (eBook)
- Dat ene kledingstuk… Afscheid nemen bestaat niet?
- Eenpersoonskamertoeslag en tweede kaartje gratis: hoezo happy single?
- Rouw bij dieren – fascinerend en ontroerend
- Boodschappen doen in Duitsland: een culinaire ontdekkingsreis
- Hoe overleef ik een drukke treinreis?
- Alleen uit eten zielig? Bezoek jij wel eens alleen een restaurant?
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply