Stop met appen, vandaag nog
“Ik app je wel even”
Iedere week zie ik meerdere berichten voorbij komen in de besloten Facebookgroep Vragen van single vrouwen over de liefde en daten die in de kern gaan over appen. Of beter gezegd: over de misverstanden of de vele aannames die ontstaan door het appen. De relatie kan nog heel pril zijn of er is nog geen sprake van een relatie.
Een app om elkaar beter te leren kennen
Een leuke man heeft een contactverzoek gestuurd of er was een match op Tinder en het appen begint. Als het doel is om een live afspraak te maken is dat helemaal prima en een mooie, vlotte manier om dit te bereiken. Maar helaas is dat meestal niet de reden. We beginnen te appen om elkaar alvast ’wat beter te leren kennen’. En daar zit de grootste denkfout én valkuil in datingland. En daarom zeg ik: stop met appen!
Appen is nep
Appen is een nepcontact, gebakken lucht, als je iemand niet of bijna niet kent. Je leert iemand niet kennen door digitale berichten. Waar dus ook chatten en e-mailen onder vallen. UCLA professor Albert Mehrabian zei in zijn onderzoek over communicatie-elementen in 1981 al dat de verdeling in communicatie als volgt is:
55% visueel (lichaamstaal, houding en gebaren)
38% vocaal (toon, hard/zacht, intonatie)
7% verbaal (de argumentatie).
Bron: Mehrabian, A. (1981). Silent messages: Implicit communication of emotions and attitudes (2nd ed.). Wadsworth, Belmont, California.
Hoezo beter leren kennen
De cijfers blijken iets genuanceerder te liggen, maar tegenwoordig gaat men er nog altijd uit van dat 33% van de communicatie visueel en vocaal is. En bij een appje is dat aandeel NUL. De twee belangrijkste elementen (visueel en vocaal) neem je niet waar bij digitaal geschreven berichten. Waarom denken we dan dat we iemand zo beter leren kennen?
Omdat we het zo graag willen
We willen graag iemand leren kennen en appen en chatten lijken zulke geschikte manieren. Maar je leert elkaar niet kennen, integendeel zelfs. We maken onbewust iemand anders van de persoon met wie we appen en die we niet of bijna niet kennen. Je creëert een beeld in je hoofd over hoe jij hoopt dat de ander zal zijn. Dit vul je verder in met behulp van zijn berichten. Want ongemerkt hopen en denken we onze dates altijd in meer of mindere mate richting ons ideaalbeeld, de prins op het witte paard.
Het tegendeel is waar. Je leert elkaar niet kennen door te appen.
De film begint te draaien
Je leert elkaar dus niet kennen door appen. Wat je doet is een film aanzetten van jouw beeld over een partner, jouw ideaalbeeld van een relatie. En het schadelijke van een draaiende film is dat de werkelijkheid bijna altijd tegenvalt. Dit is wat ik dagelijks hoor en lees na digitale contacten die verder gingen dan alleen die live afspraak te maken. Je kleurt het beeld in naar je wens. Dit is helaas onontkoombaar. Bij het allereerste contact valt er een beeld op ons netvlies. Het gevolg, van dit beeld vullen met berichten zonder live check, is dat de man of vrouw in kwestie in het echt tegenvalt. Of dat hij of zij al tijdens het appcontact onterecht beoordeeld wordt omdat er niet gewenst geantwoord wordt.
Ongewenste antwoorden
En het ongewenste antwoord is zeer divers.
Heb je even? Ongewenste antwoorden zijn: niet antwoorden, niet snel antwoorden, teveel smileys, te weinig smileys, je aanspreken met liefje of schat, zonder kus eindigen, met kus eindigen, seksuele toenaderingen maken, geen appjes uit zichzelf, teveel appjes sturen, te weinig gevoel in zijn woorden, overstelpend met gevoelens enzovoort.
Geen concreet beeld
Deze lijst is oneindig omdat we allemaal verschillend zijn en andere behoeftes hebben. Ga er maar aan staan om het goed te doen. Appen doe je nooit of maar kort goed bij (nog bijna) onbekenden. Omdat er nog niets is om op terug te vallen. Geen concreet beeld en ervaring met die persoon. Het enige waar we voor zorgen is dat we op deze manier elkaar niet leren kennen zoals we echt zijn. En dat juist bij iets wat voor ons zo belangrijk is: het vinden van de liefde.
Stop met appen
Daarom breek ik vandaag een lans om te stoppen met appen. Natuurlijk is appen ook handig. Met vrienden, met je lief als je een relatie hebt, met kinderen. Als je kind in de supermarkt 10 verschillende potten pindakaas ziet staan is natuurlijk een appje met “welke moet het zijn?” heel handig. Maar whatsappen als communicatiemiddel over gevoelens en inhoud is ronduit waardeloos. Zelden heb ik zoveel aannames en misverstanden voorbij zien komen door deze manier van communiceren.
Een mail is al lastig
Je hebt vast ook wel de ervaring dat je zelfs met een mail waar je heel goed over nagedacht hebt een hele rel kunt veroorzaken omdat de ontvanger niet goed ‘hoort’ wat jij wilt zeggen. Laat staan met de korte tekstjes op WhatsApp en dan nog de smileys, kusjes en andere iconen die helemaal verkeerd opgevat kunnen worden.
Ga altijd voor het persoonlijke contact
Als je een man leuk vindt (of hij stuurt jou een contactverzoek) maak dan zo snel mogelijk (binnen 14 dagen) een afspraak om elkaar in levenden lijve te zien. Praat met elkaar, voel elkaar aan en zie elkaar. Dát is communiceren. Het scherm ertussen maakt meer kapot dan je lief is. Het lijkt leuk zolang de berichten naar je zin zijn en aan je verwachtingen voldoen. Maar o wee als hij anders of ongewenst reageert? Dat veroorzaakt onbegrip, veel speculaties en frustraties. En het grootste verlies is eigenlijk het mislopen van potentieel geschikte matches. Ik hoor en lees het dagelijks. Zo jammer vooral omdat het heel simpel te voorkomen is.
Wil je een relatie voor lang of wil je tijdelijke troost?
Laat daten je zo weinig mogelijk tijd kosten. Verspil je kostbare tijd en energie niet met appen en chatten. Het zijn dé tijd- en energievreters tijdens het daten en voor heel veel mensen ‘troosters’ voor de eenzaamheid. Veel mannen en vrouwen op datingsites en -apps zijn namelijk helemaal niet uit op een serieuze relatie. Die zoeken afleiding en troost. Dat mag natuurlijk, maar ik ga ervan uit dat jij een relatie voor lang wilt en geen tijdelijke troost zoekt. Door te stoppen met appen en chatten en aan te sturen op een afspraak, filter je de troostzoekers c.q. tijdverspillers er zo uit. En een mooie bijvangst is dat je de nepprofielen direct herkent. Die haken altijd af bij een concrete afspraak want dat is natuurlijk niet hun bedoeling.
Ook na de eerste date
Mijn advies om te stoppen met appen houdt niet op na de eerste date. Eigenlijk is appen en andere digitale communicatie pas veilig als je elkaar goed kent, het contact tegen een stootje kan en je kunt vragen wat de ander precies bedoelt. En dat duurt soms een paar maanden. Gebruik het zeker wel als je praktische vragen of opmerkingen hebt. Dus “wat was het adres van het restaurant ook alweer?”, “hoe laat kom je aan?” of “ik geef je mijn telefoonnummer, als er iets misgaat kun je me bellen”. Dit zijn opmerkingen die je heel goed kunt appen, maar als het dieper gaat dan dat, doe het dan gewoon niet.
Waarom niet appen?
Ik blijf het zeggen: omdat je elkaar zo gemakkelijk verkeerd begrijpt. Vergeet niet dat je 93% van de communicatieboodschap niet kunt ‘lezen’ door een scherm. En dan ontstaan er dit soort gesprekken met vriendinnen of in de Facebookgroep: “Wat vinden jullie ervan als hij dit zegt?”, of: “En toen appte ik dat en daar reageerde hij zo raar op”. Ondertussen wordt het gedoe zo groot dat de blijdschap over de eerste afspraak verdwijnt en dat het contact vroegtijdig verbroken wordt.
Beginnende relaties die stuk gaan door appen
En daarom vind ik het zo belangrijk om je hier bewust van te maken. Ik zie zelfs beginnende relaties die een mooie toekomst hebben gewoon stuklopen op simpel onbegrip door geschreven teksten en de gevolgen daarvan.
En de oplossing is de meest simpele die er is. Stop met inhoudelijk appen en chatten als je iemand niet goed kent.
Ja maar hij wil appen
En als ik dit advies geef hoor ik altijd “Ja maar híj wil appen”. Ja jammer dan. Jij wilt het niet. Of besluit na dit artikel dat je het niet meer wilt. Spreek de volgende magische woorden bij het uitwisselen van jullie telefoonnummers: “Ik geef je mijn nummer maar ik ben niet zo van het appen en chatten. Alleen een beetje voor de praktische dingen”. En voilà, de ander mag appen en chatten tot hij een ons weegt en jij hoeft er niet op te reageren. Dit is jouw grens en jouw duidelijkheid. Geniet van de rust die je hierna ervaart.
De niet-appende man
En ik wil eindigen met het huldigen van de ”niet-appende man”. Die zijn er veel en worden meestal verwijtend besproken. ”Hij appt (bijna) niets terug”. Hoera, een lintje voor hem. Die heeft het begrepen.
Vind je het leuk om meer te lezen over mijn date-aanpak? Vraag dan het eerste hoofdstuk van mijn boek Vind je eindman hier aan.
Leave A Reply