Suiker is een verslaving
De laatste tijd hoor en lees je er steeds meer over. Suiker is een verslaving. We eten met z’n allen veel te veel suiker. En dat zal best zo zijn. Ik heb een kennis die het allemaal onzin vindt. Vroeger kregen we iedere dag van mijn moeder een witte boterham met suiker mee naar school. En we zijn nooit ziek geweest.
We slaan een beetje door
Ik ben het gedeeltelijk met hem eens dat we nu af en toe een beetje doorslaan. We mogen dit niet meer eten en dat is ongezond. Als we zo doorgaan krijgen we straks een enorme epidemie en gaan we allemaal vroegtijdig dood. Terwijl we over de jaren heen steeds ouder worden.
Suiker is een verslaving
Toch probeer ik ook gezond te leven. Ik wil geen suiker meer eten, behalve de natuurlijke suikers die in groenten en fruit zitten. Dat viel vies tegen. De eerste drie weken heb ik echt moeten ‘afkicken’. Ik was suiker verslaafd. Terwijl ik voorheen zeker niet iedere avond aan het gebak of de koekjes zat.
Alles bevat suiker
Alleen in brood zit al handenvol suiker, om niet te spreken over alle andere verpakte producten. Ik maakte ook de vergissing te denken dat alle biologische voeding per definitie gezond was. Ook in de groene winkel bij mij om de hoek zitten veel suikers in het brood.
Zelf bakken
Er zit niets anders op dan het zelf te bakken. En wat is dat leuk. Ik heb er een hobby bij. Ik zit avonden te snuffelen naar recepten zonder suiker. Ik heb een notitieblok vol geschreven met recepten die ik wil uitproberen. Ik ben nog ouderwets en schrijf veel op in plaats van mappen te maken in mijn computer.
Receptenboek
Ieder weekend ga ik zitten met mijn receptenboek en maak ik lijstjes voor de volgende week. Eentje voor een weekmenu en eentje voor de bijbehorende boodschappen. In een jaar ben ik tien kilo afgevallen en voor het eerst van mijn leven ben ik niet op een dieet.
Cake en gebak
Ik eet gebak, cake en koekjes, nootjes, zoutjes en chips. Ik eet alles wat ik hiervoor ook at, alleen anders. Ik neem geen toegevoegde suikers. Dat is soms een beetje zoeken en het kost ietsje meer tijd. Maar wat ben ik trots als ik weer een heerlijk ruikende cake uit de oven haal en mijn gasten zeggen: ‘Hee, wat is dit lekker, mag ik je recept?’
Jaarlijkse controle
Mijn artsen zijn zeer tevreden na mijn jaarlijkse algehele controle. Iets wat ik heb overgehouden van mijn tijd in Amerika, is dat ik me ieder jaar ‘binnenstebuiten’ laat keren. Ik raad het iedereen aan, maar dat is eventueel een verhaal voor een andere keer. Mijn bloeddruk, suiker, bloedwaarden, conditie, noem maar op zijn allen stukken vooruit gegaan.
Jij blijft de baas
Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je er niet teveel mee bezig bent. Zo af en toe loopt het water in mijn mond als ik langs de bakker loop en een skigebakje zie. Of ik loop al een paar weken te snakken naar een patatje speciaal. Doen! Je bent niet op dieet. Je mag echt wel eens een extra portie koolhydraten oftewel suiker.
Verandering van smaak
Wees niet al te streng, daar gaan alle diëten de mist mee in. Je mag ineens niets meer. Daarom hield ik het nooit vol. Maar een beetje minder suiker voelt niet als dieet. Vooral als je de eerste maand even alle suiker weglaat, zal je merken hoe snel je iets veel te zoet gaat vinden. Je smaak verandert.
Luister naar je lichaam
Je lichaam gaat aangeven waar je behoefte aan hebt. Dat leek me altijd de grootste onzin, maar het is echt waar. Zet je nergens op vast, je hebt nog altijd de vrije keuze. Dus je zit aan een Keto, dr. Atkins, geen koolhydraten dieet? Nee. Ik volg geen dieet. En wil je het persé toch zo noemen dan volg ik het ‘Ellen’ dieet.
Wie ben ik
Ellen is redactielid van Sophia Magazine
Ze is schrijfster, influencer, vertaalster en heeft een tekstbureau.
Voor meer informatie of contact: tekstbureauellensommer@gmail.com
www.ellensommer.nl
2 Comments
Ha Ellen, je schrijft over je positieve ervaringen met jaarlijkse check-ups in de VS. Hoe hebben artsen bijgedragen aan betere waarden? Met voedings- en leefstijladvies of met pillen? In Nederland weten de meeste artsen niets van voeding en ze geloven ook niet in de invloed van voeding.
Hoi André, Bedankt voor je reactie. In Amerika is het nog heel erg een kwestie van geld. Zodra je je neus om de hoek bij een arts steekt, wat je ‘klachten’ ook zijn, ligt er al een recept voor antibiotica klaar. De eerste keer dat ik daar bij een arts kwam voor mijn jaarlijkse controle viel ze bijna van haar stoel toen ik toe durfde geven dat ik nooit eerder antibiotica had genomen en dit ook niet van plan was. Hoe meer medicijnen ze kunnen voorschrijven hoe beter, hoe meer geld er in het laatje komt. Ook in Nederland lijkt dit te gebeuren. Gelukkig heb ik een hele fijne arts hier die gelooft in alternatieve geneeskunde en antroposofie. Verder ben ik geïnteresseerd in de oosterse medische wetenschap. De vijf elementenleer, je lichaam en geest in balans enz.
Wat ik in mijn artikel aanhaalde over een jaarlijkse controle is de positieve factor van een controle laten doen. Waar dat ook gebeurd. Een keer per jaar een bloedonderzoek, een hartfilmpje, een paar röntgenfoto’s e.d. Niet alles wordt vergoed maar het geeft mij altijd een fijn gevoel als ik weer door de ‘molen’ ben geweest en weet waar ik eventueel op moet letten het aankomend jaar.