Vele jaren schrijf ik artikelen en verhalen, en sinds een jaar blog ik op mijn eigen weblog Digitale Diligence. En dit met heel veel plezier! Door de jaren heen heb ik veel geleerd, maar de basis werd gelegd bij een regionaal weekblad. Daar leerde ik de journalistiek van de grond af als correspondente voor mijn woonplaats. Mijn toenmalige redacteur bracht mij onder andere het principe van hoor en wederhoor bij, en niet te vergeten de basisprincipes van de journalistiek: wie, wat, waar en wanneer. ‘Het nieuws ligt op straat, maar je moet het wel even oprapen’, was hierbij zijn gevleugelde uitspraak! Dat was toen en nu nog steeds een waarheid als een koe. Bij dit regionale weekblad leerde ik binnengekomen kopij te bewerken, interviews af te nemen, en verslagen te schrijven. Ik zat in laatste klas van de havo en het was eind jaren 70, begin jaren 80 en ik wilde graag journaliste worden. Mijn artikelen typte ik op een rode Olivetti schrijfmachine en op speciaal kopijpapier. Wanneer de artikelen gereed waren, werden ze gepost (waarvoor je de deur uit moest), en vervolgens met de nachttrein richting drukkerij gebracht. Dus, je moest ervoor zorgen op tijd te zijn, want anders werd het artikel pas later of helemaal niet geplaatst. E-mail en internet was er nog niet, en computers deden hier en daar hun intrede op kantoor. Ach, je wist toen ook niet beter.
Van onze correspondente
Wat deed ik zoal bij deze regionale krant? Mijn allereerste artikel was een verslag van een excursie in een plaatselijke aardappelmeelfabriek. Gevolgd door meerdere onderwerpen: streeknieuws, interviews met echtparen die vijftig jaar waren getrouwd, bedrijfsjubilea en winkelopeningen, toneel- en zanguitvoeringen, vergaderingen van onder andere de gemeenteraad. De artikelen werden ondertekend met: ‘Van onze correspondente’.
De redacteur nam mij regelmatig mee op pad, en zodoende leerde ik heel veel. Hij was een oude rot in het vak, en hij had de journalistiek letterlijk in de praktijk geleerd, zonder hiervoor een speciale opleiding te hebben gevolgd. Hij was een man van de praktijk, aan wie ik met heel veel respect en waardering terug denk. Zonder hem was ik niet zover gekomen en had ik niet zoveel geleerd. Ik kan gerust stellen dat ik de basisprincipes van de journalistiek bij deze regionale krant van mijn toenmalige redacteur heb geleerd. Daar ben ik deze man nog steeds bijzonder dankbaar voor.
Grote veranderingen
Veel is er veranderd in de journalistiek! Internet, en e-mails deden hun intrede, waardoor het mogelijk was om binnen enkele seconden en dag en nacht artikelen te versturen. Wat ook een uiterste opmerkelijke en boeiende ontwikkeling was en is: de opmars van de persoonlijke blogs, websites, online kranten en magazines. Voorheen bepaalde alleen de redactie wat wel of niet geplaatst werd in een krant of tijdschrift! Als besloten werd om een bepaald artikel of verhaal niet te plaatsen, had je heel gewoon pech en je moest het er maar mee doen. Dit is in feite nog steeds het geval, want nog steeds wordt echt niet alles geplaatst in kranten en tijdschriften. De hoofdredactie heeft hierin het ‘laatste’ woord. En dat is ook niet meer dan terecht!
De intrede van het weblog
Maar toen deed het weblog zijn intrede, en dat bracht een enorme verandering teweeg in het medialandschap. De weblogs ontstonden in de jaren negentig van de vorige eeuw uit online dagboeken, waarin schrijvers hun belevenissen en verhalen deelden via het wereldwijde web. Dit zonder tussenkomst van een redactie, want de blogger was zelf redacteur en bepaalde zelf wat wel of niet geplaatst werd op het eigen weblog. De intrede van het internet, de persoonlijke en zakelijke websites en blogs, en de vele online magazines veranderden het journalistieke landschap in rap tempo. Tegenwoordig kan iedereen door middel van een weblog zijn of haar verhalen delen met de wereld, en de afgelopen jaren zijn er vele bijzondere weblogs ontstaan, die ieder een eigen publiek trekken. En ook ik heb mij inmiddels aangesloten in de lange rij van de vele bloggers, en ik blog met veel plezier op mijn eigen weblog Digitale Diligence.
Maar onveranderd bleven de journalistieke principes van hoor en wederhoor, en het wie, wat, waar en wanneer. En het nieuws ligt op straat, maar je moet het wel even oprapen!
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
Leave A Reply