Voedselbank
Ik beken: Ik kom in aanmerking voor de voedselbank. Schaam ik me hiervoor? Absoluut niet. Met mij zijn er velen die voorheen gemakkelijk in hun levensbehoeften konden voorzien maar met de enorm gestegen prijzen lukt het even niet meer. En dan is het geweldig dat er zoiets bestaat als een voedselbank.
Naam
Het zit ‘m naar mijn idee in de naam, en waar het in het verleden voor stond, dat men er nog een beetje voorzichtig mee is het toe te geven aan je omgeving dat je naar een voedselbank ‘moet’. Want ja, dat betekent toch dat je een armoedzaaier bent en ‘niet wil werken’. Dit klopt natuurlijk helemaal niet, maar helaas zo’n stigma blijft hangen.
Idee
Dus ik opper hierbij een ander idee. Iets wat ze in de USA doen en waar ik blij verrast over was. Een ieder in de de USA die te weinig geld heeft om zelf (alle) boodschappen te betalen, en dus recht zou hebben op een voedselbank zoals wij die kennen, krijgt een debetkaart. Een soort bankpas dus. De pas is verbonden aan een bank van de staat. Iedere maand wordt er een bepaald bedrag op die pas gestort
Geen uitkering
Een extra uitkering van 400 dollar (400 euro) dus, hoorde ik van vrienden aan wie ik het verhaal vertelde. Nee, want het grote verschil met een uitkering is dat je van die 400 euro alleen boodschappen mag betalen. Dus je kan er geen tv van kopen of een fiets. Je kunt het geld niet contant opnemen of sparen voor de volgende maand. De kaart is verbonden aan een bepaalde supermarkt, die je zelf mag kiezen. Stel je bent verknocht aan de Appie of een Jumbo of wie ook. Je geeft door dat je de pas daar wil gebruiken. Je krijgt een pincode en een pas die alleen geldig is voor die speciale winkel.
Boodschappen
Je gaat, net als ieder ‘gewoon’ mens, je boodschappen doen. Jij kiest wat je wil eten. Het is aan jou waar je het geld aan uit wil geven binnen die supermarkt. Wil je een keer dure garnalen eten, dan moet je dat helemaal zelf weten. Op is op. De eerste van de volgende maand wordt er weer 400 euro gestort, waar je de rest van de maand mee moet doen. Je krijgt een pincode op de pas. Dus bij de kassa pin je met jouw speciale pas. Niemand heeft in de gaten dat die pas toevallig van de ‘staatsbank’ is.
City Market
Ik ging met mijn vriendin bij City Market boodschappen doen. Ze rekende de boodschappen voor haar moeder af met die pas. Ze liet het zien bij de kassa. Op de kassa bon staat het tegoed, wat je nog kunt gebruiken die maand. Heb je nog geld over aan het eind van de maand dan vervalt dat saldo. Ben je slim dan koop je voor die vervaldatum nog een paar dingen die je langer kunt bewaren. Maar het gebeurt ook dat de moeder van mijn vriendin aangeeft dat ze voldoende in huis heeft.
Over
Al het geld dat overblijft gaat weer in de staatskas. Zo kunnen er meer mensen geholpen worden. Wat een schitterend idee! En het werkt. Zo blijft iedereen zijn/haar eigenwaarde behouden. En je kunt helemaal zelf kiezen wat je aan boodschappen koopt. Omdat ik te gast was, werden er nu borrelhapjes, Franse kaasjes en druiven gekocht, een flesje wijn erbij want het was feest. Een andere week zal ze dan zuiniger moeten doen en een paar keer geen vlees eten of een soepje. Daarnaast is een supermarkt ook nog een belangrijk sociaal punt. Ik weet dat mijn ouders daar graag altijd een praatje maakten met dorpsgenoten. Voor veel ouderen is het het hoogtepunt van de dag.
Eigen supermarkt
Dus niets ten nadele van de voedselbank. Alleen vind ik dit Amerikaanse idee superfijn en lijkt me dat een veel betere oplossing. Ik stel voor dat we dat hier in Nederland ook gaan instellen. Zodat niemand ooit meer hoeft te zeggen: Ik ben afhankelijk van de voedselbank. En je je eigen, vertrouwde, supermarkt weer kunt kiezen. Waar komt al dat geld vandaan? Omdat de pas verbonden is met een bepaalde supermarktketen (zoals een City Market) en die supermarkten heel veel winst maken, wordt er een deal gesloten tussen de regering en die supermarkt.
Voorbeeld
Als voorbeeld neem ik even de Albert Heijn. Door een AH pas uit te geven aan mensen die geen geld hebben, wordt er veel meer bij de AH gekocht, wat anders naar een andere winkel zou gaan. AH geeft een pas met (veel) korting aan de staat, maar krijgt het op deze manier weer terug door meer klanten te trekken. En natuurlijk zal het de regering wat geld gaan kosten. Maar er zijn vast heel veel mogelijkheden om ergens anders op te besparen. Voedsel voor alle burgers is een noodzaak.
Leave A Reply