De maatschappij wordt steeds sneller, maar ook harder. Een van de belangrijkste trends binnen de gezondheidszorg is de hogere belasting van mantelzorgers door een terugtredende overheid. De druk op familie en vrienden van een ‘zieke oudere’ wordt steeds groter. Op zich is er niets mis met het creëren van een vrijwillig vangnet rondom een zieke ouder. Het lastige is de enorme vergrijzing en de overlap tussen de vangnetten. Het is oppassen geblazen om overbelasting van het hele systeem te voorkomen.
Een zieke ouder
Je hebt een druk schema waar je baan, zorg voor het gezin, tijd voor elkaar en sport precies in past als er geen ‘gekke dingen’ gebeuren. Wanneer je ouders wat verder weg wonen en één van hen wordt ziek, zijn ze aangewezen op buren, vrienden en kennissen voor de nodige ondersteuning. Je bent dan zelf vaak op de achtergrond aanwezig en soms alleen in het weekend in staat om bij te springen. Bij een griepje of verkoudheid is dit lastig, maar overkomelijk. Als het een vervelender aandoening betreft die meer invaliderend is of waarbij een grotere zorgvraag aanwezig is, wordt de belasting van de omgeving van de zieke ouder groter.
Naarmate de leeftijd van je ouders toeneemt, wordt de kans op een ziekte of beperking groter bij hen, maar ook in hun sociale netwerk. De hulp uit deze hoek wordt moeilijker: wie helpt wie? Zijn het steeds dezelfde mensen die verschillende anderen bijstaan? Wat gebeurt er als de helper zelf ondersteuning nodig heeft?
Zieke ouder doet een steeds groter beroep op de kinderen
De vraag aan jou, als kind, neemt toe. Natuurlijk kun je best een keer vrij regelen om mee te gaan naar de dokter, maar in het algemeen lukt dat niet stelselmatig. Om maar te zwijgen over het begeleiden van het ziekteproces of het toepassen van de zogenaamde leefregels van de dokter. Natuurlijk kun je regelmatig bellen en een luisterend oor bieden. Maar de stress neemt toe als dit omgezet moet worden naar lange termijn frequente bezoekjes ter ondersteuning van je ouders. Een zieke of hulpbehoevende ouder, zeker als die ver weg woont, past niet in het programma. Niet omdat je het niet wilt, maar omdat het simpelweg aan de tijd ontbreekt!
Vergroot het netwerk van je ouders
Zou het een oplossing zijn wanneer ouders hun intrek nemen bij de kinderen? Of in ieder geval in de buurt gaan wonen? Voor de kinderen is het probleem dan niet opgelost. Sterker nog, het wordt alleen maar groter, doordat het sociale netwerk van de ouders is weggevallen. Bovendien ‘oude bomen moet je niet verplanten’. Een oplossing zou kunnen zijn dat het netwerk van de ouders of ouderen in het algemeen vergroot wordt met een jongere generatie door bijvoorbeeld Mantelaar of Westterzijde in te zetten.
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Comment
Mantelzorg, daar kijk ik als een berg tegenop. Mijn oma is in de negentig. Gelukkig doet ze nu nog alles (ramen lappen, tuin onderhouden etc.) zelf, dus ik duim voor haar dat ze in goede gezondheid de oudste vrouw van de wereld wordt. Maar wat als dat niet in goede gezondheid gaat? Ze woont meer dan 60km verderop en ze heeft alleen twee kleinkinderen, want mijn moeder, haar enige dochter, leeft niet meer. Mijn zusje en ik zijn heel erg druk met onze werkzaamheden en gezinnen. Moeten we dan elke dag naar Drenthe rijden? Ik heb niet eens een auto! Ik hoop van harte dat er dan een plekje voor haar is in een goed verzorgingstehuis. Maar als ik zie hoe dat hier in mijn omgeving gaat… Dan is dat niet zo eenvoudig…