Ken je de documentaire China Blue? Het vertelt het verhaal van Jasmine, een zestienjarig Chinees meisje dat werkt in een textielfabriek. Ze werkt zeven dagen per week, soms wel 20 uur per dag, voor 5 eurocent per uur. Overuren worden meestal niet uitbetaald. Jasmine en haar collega’s zijn zo moe, dat ze in de weinige pauzes boven op een berg spijkerbroeken in slaap vallen.
Deze documentaire is van 2005 en ik liet hem jaren geleden zien in een mbo-mode klas. Vandaag moest ik er weer aan denken, omdat ik me realiseerde dat het tegenwoordig zoveel gemakkelijker en goedkoper is om duurzame jeans te kopen. Maar bekijk eerst de trailer maar even. Het duurt maar 2.04 minuten.
Wil je na het kijken van de trailer de hele documentaire zien? Je kunt hem op de site van de NPO bekijken. Volg de link en je komt direct uit bij de documentaire.
Slecht voor het milieu
Een gewone jeans wordt dus gemaakt onder beroerde werkomstandigheden, maar dat is helaas niet het enige probleem. Jeans worden gemaakt van katoen. De katoenplant drinkt heel veel water. De katoenplanten drinken voor één jeans 7000 liter water. Water dat ook gebruikt kan worden voor menselijke consumptie. Een vierde van alle insecticiden en een tiende van alle pesticiden op de wereld wordt gebruikt om katoen te maken. Daarmee worden alle mensen die betrokken zijn bij het productieproces, flora en fauna vergiftigd. De katoen moet uiteraard ook nog geverfd en gebleekt worden. Daarvoor worden verfstoffen, formaldehyde en chloor gebruikt. In de productielanden kleuren hele rivieren jeansblauw. Rivierwater dat ook weer wordt gebruikt om landbouwgrond te irrigeren. Eet smakelijk! Wil je meer hierover weten? Kijk dan op de site van Schone Kleren.
Ben je overtuigd en wil je voortaan schone, duurzame en eerlijke jeans kopen? Dat kan zo ongeveer bij jou om de hoek of via het internet.
Wie verkopen duurzame jeans?
Een mooi overzicht van merken van eco jeans vind je op Rank a Brand. De best scorende merken zijn:
- Mud Jeans (score B, nieuw ongeveer 100 euro, vintage 68 euro)
- Nudie Jeans (score B, via Zalando voor ongeveer 110 euro)
- Kings of Indigo (score B, ongeveer 129 euro)
- Kuyichi (score B, ongeveer 110 euro)
- Cheap Monday (score C, ongeveer 60 euro)
- G-star (score C, ongeveer 110 euro)
Ook wil ik H&M (score C) toevoegen, want zij hebben een duurzame lijn Conscious, waarvan de prijs heel toegankelijk (ongeveer 40 euro) is en je vindt in bijna alle steden wel één of meer winkels.
Heb jij nog een goede tip? Laat ‘m hieronder achter!
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
2 Comments
Tweede hands is dan misschien minder schoon maar in ieder geval minder vies als nieuw. K werk bij een kringloopwinkel en je wil niet weten hoeveel spijkerbroeken bij ons binnen komen. We hebben de mooiste etc op maat uitgezocht. Dus mensen kunnen naar hun maat vragen… De rest gaat naar een vrouw die er mee knutselt ….
Vintage is uiteraard het meest milieuvriendelijk en goed voor je portemonnee. Als je na aankoop de broek even wast en desnoods een nachtje in de vriezer legt, dan is je vintage broek letterlijk schoon ?