Wim Daniëls legt het je uit: aardkloten! from Greenchoice on Vimeo.
Zelden spreek je mensen die zeggen dat het milieu ze niets interesseert. Meestal spreek je mensen die zeggen dat ze het belangrijk vinden dat bijen en ijsberen gered worden, die voor bossen zijn, een schonere zee en lucht. Toch, als je aan het einde van de dag een strandwandeling maakt, dan zie je een strand dat vol ligt met afval: flesjes, chipszakken en luiers worden achteloos weggegooid. Vreemd, want bijna alle Nederlanders zijn toch voor een schone en groene leefomgeving? Waarom zeggen we dat dan met onze mond, terwijl we met onze handen wat anders doen?
Politiek kloot, net als de gemiddelde Nederlander, maar wat aan
Op Trump na is er vrijwel geen politicus openlijk tegen het milieu. Iedereen roept dat er nu iets moet gebeuren. In de partijprogramma’s van de meeste Nederlandse politieke partijen trof je een aparte paragraaf aan met milieumaatregelen die genomen moeten worden. Toch, als je kijkt wat er op uitvoerend niveau terecht komt van die plannen, dan is dat vrij weinig. In ons land is het zelfs zo dat de formatie deels (is) mislukt, omdat de politieke partijen uiteindelijk geen afspraken willen maken over milieumaatregelen. Vreemd, want bijna alle politici zijn toch voor een schone en groene leefomgeving? Waarom zeggen ze dat dan wel in hun partijprogramma’s, terwijl ze in de realiteit wat anders doen?
Aardkloten
Op internet kwam ik bovenstaande video tegen over aardkloten. Aardkloten betekent praten over de aarde en het klimaat, maar geen actie ondernemen om die aarde te redden.
Als jij en ik nou eens het goede voorbeeld geven
Laten wij hierin verandering brengen. Als jij en ik nou eens het goede voorbeeld geven aan de politiek en onze mede-Nederlanders? Als we nou eens het volgende afspreken:
- Als we naar het strand gaan, dan ruimen we onze rotzooi op én dat van de buurman die het is vergeten.
- Voor een ritje korter dan 6 km pakken we de fiets, ook als het minder mooi weer is.
- We scheiden ons afval.
- Als we over kunnen stappen naar een andere energieleverancier, dan kiezen we bewust voor een ‘groene’. Of je neemt zonnepanelen. Ik kan die dingen helaas niet op mijn dak leggen, want mijn dak schijnt te klein te zijn. Jammer! Daarom heb ik wel bewust voor een groene leverancier gekozen. Er bestaan verschillende in Nederland. Op de site van Greenpeace staat het artikel Is jouw stroomleverancier een voorloper of een vervuiler? Dat is een goed hulpmiddel bij het selecteren van een groen bedrijf.
Heb je meer tips of uitdagingen? Laat ze hieronder achter!
Wil je meer Duurzame Dinsdag artikelen lezen?
- Duurzame Dinsdag: Beautysalon Paars en Weleda
- Duurzame Dinsdag: tweedehands kleding kopen
- Duurzame Dinsdag: met de fiets of auto naar je werk?
- Duurzame Dinsdag: LENTEoogst, een recensie
- Duurzame Dinsdag: geveltuintje, dubbel groen!
- Duurzame Dinsdag: Water moet! + Bonus: apps
- Duurzame Dinsdag: de badkamer schoonmaken
- Duurzame Dinsdag: afval scheiden
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply