Er is een relletje op het internet. Kristen Roupenian schreef Cat-person (lees hier het verhaal), een kort verhaal dat onlangs gepubliceerd werd in The NewYorker. Het gaat over een slechte date, slechte seks en over beelden en verwachtingen die je creëert van iemand met wie je online date. Beelden en verwachtingen die meer over jezelf zeggen dan over die ander. Het relletje gaat over mannen, die vinden dat de vrouwen die zich in Cat-person herkennen feministen zijn en over vrouwen die zich in Margot herkennen en die het een #metoo verhaal noemen. Er is zelfs een Twitterpagina gemaakt: Men react to Cat-person!
Margot
Je beleeft het verhaal vanuit Margots perspectief. Ze is een twintigjarige studente en ze deelt een studentenkamer met Tamara. Ze werkt in een filmhuis in New York en daar ontmoet ze Robert. Ze wisselen telefoonnummers uit, appen wekenlang en gaan daarna op date. Die date valt tegen, omdat Robert niet is, zoals het beeld dat ze van hem heeft gecreëerd. Maar dat wil ze niet accepteren, dus ze probeert hem toch te zien zoals ze hem had bedacht en ze gaat met hem mee naar huis. Bij hem thuis hebben ze onwijs slechte seks.
Robert
Robert is een vierendertig jarige man met een beetje overgewicht. Hij is groot, draagt zijn schouders te veel naar voren en zijn baard is te lang. Hij zou leuker zijn geweest als zijn houding goed was, zijn baard korter en als zijn buikje was verdwenen. Maar dat is niet zo. Hij leeft het leven van een volwassen man: een baan, een huis en auto.
Waarom heet het verhaal Cat-person?
Robert zegt dat hij twee katten heeft: Mu en Yan. Voorafgaand aan de date, tijdens het appen, fantaseren Robert en Margot dat Pita, de poes waarmee Margot opgroeide, flirterige apps zou sturen naar kater Mu. Yan zou jaloers zijn en zo verzonnen ze een heel verhaal rondom de katten. Margot komt Mu en Yan de nacht dat ze bij hem thuis is niet tegen en ze vraagt zich achteraf af of hij die katten heeft verzonnen.
Dit gedoe met die katten verklaart de titel Cat-person. Het is mogelijk ook een verwijzing naar het creëren van beelden en verwachtingen als je online gaat daten. Verder is het ook zo dat hoogopgeleide single vrouwen het imago hebben dat ze kattenvrouwtjes zijn.
Was de seks echt zo slecht?
Robert was een buitengewoon onhandige bedpartner. Typisch zo’n man die zichzelf aan het bewijzen is. Dus ja, de seks was echt slecht. Hij warmt haar niet op, houdt geen rekening met haar en hij smijt haar in het rond alsof ze een opblaaspop is terwijl hij standjes uitvoert alsof ze meedoen aan een slechte pornofilm.
Was Robert echt zo fout?
Was Robert fout, omdat hij geen rekening hield met Margot en was zei het slachtoffer? Of andersom? Was Margot de foute vrouw, omdat ze haar mond hield en geen nee zei, maar Robert achteraf demoniseerde? In eerste instantie dacht ik: ‘Wat een lul!’, maar toen ik er langer over nadacht, dacht ik ook na over Margots rol. Eigenlijk kun je niet zeggen dat het aan hem of aan haar ligt. Er is vooral sprake van slechte communicatie en je kunt je zelfs afvragen of één van tweeën daarvoor verantwoordelijk is.
Appen: bouwen aan verkeerde verwachtingen en beelden over elkaar
Ik denk dat het ligt aan (internet)dating. Alhoewel Robert en Margot elkaar live ontmoet hebben, hebben ze het eerste deel van hun relatie via de app gedaan. Ze hebben wekenlang berichtjes naar elkaar gestuurd. Als je appt, dan gaat je fantasie met je op de loop. Het is net als met het lezen van een boek. Dan creëer je de personages ook in je hoofd. Als je daarna naar de verfilming van het boek gaat, dan valt het altijd tegen, omdat de makers van de film hun eigen beeld hebben gemaakt en die komt niet overeen met jouw beeld. Zo gaat dat ook met dating via internet of WhatsApp.
Tijdens hun echte date probeert Margot telkens het plaatje dat ze van Robert heeft gemaakt te leggen op de echte Robert. De momenten waarop dat lukt, zijn de momenten waarop ze geniet van hun date: als hij haar op haar voorhoofd kust, als hij haar troost omdat ze de kroeg niet in mag, als ze net aan het rotzooien zijn in zijn huis en zij fantaseert dat hij zo blij is met een lekker jong ding in bed. Maar die Robert strookt niet met de werkelijkheid. Robert is in het echt een man die het moeilijk vindt om af te stemmen met een vrouw. In plaats van te vragen, wordt hij stil en nukkig.
Andersom merk je dat Robert ook een beeld van haar heeft. Hij vindt haar mooi en lief. Mooi zal ze ongetwijfeld zijn, maar Margot is ook een gewoon meisje en echt niet altijd lief. Het is niet lief van haar dat ze niet zegt dat ze niets voor de echte Robert voelt. Het is ook niet lief van haar dat ze hem negeert en dat ze de kroeg uitvlucht als ze hem ziet.
Als realiteit en fictie schuren
Als Margot ontdekt dat de echte Robert niet overeenkomt met haar in weken opgebouwde fantasie, dan verafschuwt ze hem. Wanneer Robert erachter komt dat Margot niet zo lief is als hij denkt dat ze is, dan noemt hij haar een hoer. Tussen hun eerste ontmoeting en het woord hoer lagen weken van plezier, omdat er een leuk appjes van de ander binnenkwamen. Van gevlijde ego’s, omdat er iemand was die zoveel aandacht aan ze besteedde. Van hoop en verwachtingen, omdat zowel Margot als Robert hoopten dat ze in elkaar hun zielsverwant hadden gevonden.
Ik ben heel benieuwd hoe jij het verhaal hebt ervaren. Wat vind je van Margot en Robert? Heb je ook wel eens zoiets meegemaakt? Hoe kijk jij tegen online dating aan? Ga je ook wekenlang appen of spreek je snel af? Laat je onder deze blog jouw visie achter?
Hieronder kun je tweets lezen van de account @MenCatPerson.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply