‘Er zitten te weinig uren in een dag’! Een interview door Hanneke Tinor-Centi
Bad Bentheim
In het Duits-Nederlandse grensgebied ligt Bad Bentheim. Een prachtig gebied met een rijke historie. De man met wie ik in gesprek ga, woont sinds 2008 in Bad Bentheim en is sindsdien verknocht aan deze plaats en zijn geschiedenis. Hij geeft er rondleidingen aan toeristen en organiseert bedrijfs- en familie-uitjes. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven waarin hij de mooiste verhalen over dit gebied met haar rijke historie met de wereld deelt. Wat heeft Harry Roetert met Bad Bentheim?
Burcht
De grootste inspiratiebron is misschien wel de op een heuvel gelegen burcht die al bijna duizend jaar bewoond wordt door de nazaten van de graven en vorsten van Bentheim en Steinfort, verre afstammelingen van de graven van Holland. De burcht is al van veraf waar te nemen: de stoere, uit zandsteen opgetrokken burcht van Bentheim die gebouwd werd om de bewoners te beschermen. Nog steeds domineert het kasteel de stad Het boek gaat vooral over de verhalen van de mensen die in het kasteel en in de buurt van het kasteel leefden, aan de hand van dingen die je nu als bezoeker nog kunt zien. ‘Bad Bentheim – Sporen van een rijk verleden’ is dan ook de titel.
Waar komt Harry vandaan?
Toen ik in aanraking kwam met het boek was ik direct geïntrigeerd. De boeiende verhalen, de plek én de fascinatie van deze man voor Bad Bentheim. Ik vraag een gesprek met hem aan. Wanneer ik hem ál mijn vragen zou stellen, dan werd het een tweede boek, dus beperk ik mij tot de meest prangende. Harry (ja, ik mag Harry zeggen) woont sinds 2008 in Bad Bentheim. Ik vraag hem waar hij voordien woonde en waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hij antwoordt: “Ik kom uit een boerenfamilie uit de buurt van Deventer. Mijn (verre) voorouders komen uit NRW in Duitsland. Bad Bentheim is een beetje terug naar mijn roots dus. Ik heb ook geruime tijd in Wageningen en Bentelo (Twente) gewoond.”
Fascinatie voor Bad Bentheim
Vervolgens stel ik Harry de vraag die mij werkelijk op de lippen brandt. Waar(door) is toch zijn fascinatie voor Bad Bentheim ontstaan en wat heeft hem doen besluiten om er rondleidingen te gaan verzorgen? Harry:“Eind 2007 ben ik, samen met mijn gezin, verhuisd naar Bad Bentheim (Gildehaus). In 2009 zag ik een oproep van de VVV in Bad Bentheim. Zij zochten stadsgidsen. Ik was meteen enthousiast en heb me aangemeld. Waarom? Wel, ik heb altijd al een grote interesse (noem het fascinatie) voor geschiedenis gehad en er ook altijd veel over gelezen. Bovendien vind ik het leuk om mijn kennis te delen met (groepen) mensen. Kortom, een –voor mij- heel aantrekkelijke combinatie dus. Nadat ik was gestart met het geven van de reguliere en openbare stadsrondleidingen in het Duits, heb ik mij verder ontwikkeld en ben vervolgens ook kasteelrondleidingen gaan doen (eerst alleen in het Duits, later ook in het Nederlands en af en toe in het Engels). Mijn enthousiasme bracht mij ertoe om extra activiteiten te ontwikkelen, specifiek voor Nederlanders (stadswandelingen, fietstochten in de omgeving, themawandelingen, maar ook combinaties van deze mogelijkheden). Zelfs complete dagtochten/arrangementen op maat ben ik op den duur gaan aanbieden. Ik heb een website gebouwd en ben mijzelf als Bad Bentheim specialist op social media gaan profileren.”
Enthousiasme
Ik ben onder de indruk van dit ongebreidelde enthousiasme temeer daar Harry, naast dit alles, dus ook nog een boek heeft geschreven over Bad Bentheim. Dit boek kreeg de titel Bad Bentheim. Sporen van een rijk verleden mee en bevat zowel verhalen over de voormalige adellijke bewoners van het kasteel, als verhalen over gewone mensen, over bezoekers en legendes. Door die verschillende benaderingen is het een zeer interessant geheel geworden, waarbij zeker aangetekend dient te worden dat Harry Roetert de verhalen weergeeft in een uiterst plezierige en toegankelijke schrijfstijl.De verhalen worden geïllustreerd door fraaie foto’s die, een enkele uitzondering daargelaten,gemaakt zijn door Harry zelf.
Ontstaan van het boek
Ik vraag hem naar het ontstaan van het boek. Harry vertelt dat een serie korte verhalen op Facebook feitelijk ten grondslag lagen aan het boek. Over zijn vele, vele activiteiten zegt Harry: “Mijn hoofdinkomen komt nog altijd voort uit mijn werk als projectmanager bij een projectorganisatie op het gebied van duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling. Tot vorig jaar werkte ik daar fulltime en sinds dit jaar nog drie dagen per week. In de zelfde periode heb ik mijn eigen bedrijf –Creagro- opgericht (www.creagro.nl). In eerste instantie uitsluitend om het boek in eigen beheer uit te geven. Inmiddels voer ik middels Creagro ook opdrachten voor teksten, videofilms en websites uit. Tja en uiteraard wil ik mijn vriendin en mijn dochter van 13 ook nog de nodige aandacht geven én probeer ik met enige regelmaat te sporten. Er zitten te weinig uren in een dag…”
Te weinig uren in een dag
Die laatste verzuchting kan ik mij heel goed voorstellen. Dit past toch allemaal niet in één dag?Althans niet wanneer je het belangrijk vindt om ’s nachts ook nog een paar uur te slapen. “De laatste jaren heb ik nog maar weinig tijd voor schilderen en exposeren, maar ik sta natuurlijk altijd open vooraanbiedingen..”
Geschiedenis verhalen en cultuur
Een van de eerste dingen die ik mij realiseerde toen ik het boek Bad Bentheim. Sporen van een rijk verleden had gelezen, was dat aan het begin van het boek wordt vermeld dat het bestemd zou zijn voor hen die deze fraaie en boeiende plek al hebben bezocht of nog willen bezoeken. Ik ben (nog) niet in Bad Bentheim geweest, maar juist de verhalen in het boek motiveren mij tot een bezoek. Is de doelgroep dan niet een stuk breder dan zoals jij hem schetst, vraag ik Harry. Zijn reactie is kort en bondig….ik heb gelijk….Het boek is feitelijk voor iedereen met enige interesse in geschiedenis(-verhalen) en cultuur.
Exposities
Naast al zijn activiteiten m.b.t. Bad Bentheim én zijn werkzaamheden voor Creagro, is Harry ook nog eens kunstenaar. Hij maakt prachtige kunstwerken en exposeert die. Ik vraag hem of zijn exposities alleen in Bad Bentheim plaatsvinden of ook elders? Harry: “De laatste jaren heb ik nog maar weinig tijd voor schilderen en exposeren, maar ik sta natuurlijk altijd open voor aanbiedingen..”
Interessante tijd In Bad Bentheim
Die issue ‘tijd’ begrijp ik maar al te goed, maar wie weet wat er voor moois voortkomt wanneer dit interview gepubliceerd is. Ik vraag Harry tenslotte naar zijn wensen m.b.t. Bad Bentheim. Hij probeert tenslotte op allerlei manieren mensen te motiveren deze unieke plek te bezoeken, maar is hij niet bang dat het een drukke toeristische trekpleister wordt en de charme daarmee (deels) verloren gaat? Harry vertelt mij dat er –vooral in de zomer- al veel (Nederlandse) toeristen naar Bad Bentheim komen en zijn doel is derhalve niet zozeer om nog meer toeristen te trekken, maar wél om een aantal van hen een leuke en interessante tijd te bezorgen en te vermaken met zijn verhalen.
Bevolking van Bad Bentheim
Harry: “Ik heb bovendien, mede dankzij het boek, weer allerlei interessante mensen leren kennen, zoals de burgemeester van Bad Bentheim aan wie ik het eerste exemplaar van het boek heb mogen overhandigen in het kasteel en de kunstenaar die het standbeeld van de Kuhlkerl, de arbeider in de steengroeves, heeft gemaakt (Oldenzaler Berend Seiger). Overigens is er ook mogelijk interesse in een Duitse versie van het boek! Dat alleen al maakt het allemaal de moeite waard.”
Ik ga op bezoek, u ook?
Goed, ik ben volledig overtuigd dat ik binnen afzienbare tijd een bezoek ga brengen aan Bad Bentheim en dan laat ik mij zeker rondleiden door Harry Roetert! Wanneer u mijn overtuiging deelt, kunt u het boek ‘Bad Bentheim – Sporen van een rijk verleden’ bestellen via www.bentheim.info. Wanneer u het boek hebt gelezen voelt u ongetwijfeld, net als ik, de behoefte Bad Bentheim te bezoeken. Op de zelfde website vindt u informatie over zijn rondleidingen.
Dit interview kregen wij van Hanneke Tinor-Centi, waarvoor onze hartelijke dank. Het is een beetje langer dan gewend, maar het is zondag. Dus geniet!
https://sophiamagazine.nl
Leave A Reply