We zijn het nu eenmaal zo gewend. De overheid bedenkt iets en de burger krijgt inspraak. Dat is democratie, denken we. Maar waarom? En wat is het effect? Wat nu als het andersom is? Wat doet de overheid als de burger met een burgerinitiatief komt?
Burgerinitiatief
Met deze vraag loop ik inmiddels drie jaar rond vanuit het burgerinitiatief De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Het is een BURGERinitiatief en heet dus ook niet voor niets zo. Het idee, het initiatief en de actie komt vanuit een burger. Samen vormen we het burgerinitiatief. Het idee is goed. Het slaat aan. Inmiddels zijn er tienduizenden mensen bij betrokken door fysiek te haken, iets te organiseren of hun netwerk in te zetten om de boodschap van verbinden door te geven.
Hulp vragen en bieden
Het slaat aan omdat mensen zich erin herkennen en weten dat ze een instrument in handen hebben om hun eigen sociale netwerk te versterken. Het mooie van het idee is, dat je dat samen doet. Je versterkt dus ook elkaars netwerk. Zo werkt dat, wat wij in Friesland ‘iepen mienskip’ noemen. Die open samenleving krijg je door tijd en kennis met elkaar te delen en iets samen te doen. Bijvoorbeeld door samen een deken te haken. Je leert elkaar (beter) kennen. Zo goed dat, indien het nodig is, je elkaar hulp kan vragen en kan bieden.
Hulp bieden staat in onze westerse cultuur op een hoog voetstuk: het is positief, je krijgt er waardering en aanzien door. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Meestal geef je iets wat je kan missen, over hebt, kan delen zonder dat je het kwijt bent. Dat is bijzonder, want hulp vragen wordt als negatief ervaren. Je vraagt iets en bent afhankelijk, je kan iets niet en bent een loser. Maar als er geen hulpvraag is, blijkt een hulpaanbod ook nutteloos. Als we beseffen dat een hulpvrager ook een hulpbieder (en ook andersom) is, dan zijn we meer gelijkwaardig.
Bij de provincie
Ook ik ervaar dat regelmatig. Zo kwam ik onlangs op het Provinciehuis om over het burgerinitiatief te praten. De fracties worden vaak benaderd door bedrijven of mensen die hen graag iets willen vertellen over plannen die ze hebben en de obstakels die ze daarbij soms ondervinden. Het zijn vaak leuke en inspirerende gesprekken. Het geeft hun een inkijkje in zaken die spelen in hun provincie. Negen van de tien keer worden ze (om begrijpelijke redenen) gevraagd om een financiële bijdrage te leveren of om obstakels weg te halen.
Natuurlijk vertel ik enthousiast en gedreven over het Dekenproject, want als we in 2018 de grootste gehaakte deken van de wereld uit willen leggen kan dat alleen maar lukken als iedereen samenwerkt. Het project staat voor veel meer dan een recordpoging: al die draadjes wol staan namelijk symbool voor het verbinden van mensen uit alle lagen van de bevolking. Door samen te haken verbinden we mensen, ontstaan er relaties en kunnen mensen iets voor elkaar betekenen. Dat snappen mijn gesprekspartners direct.
Ambassadeurs
Maar weet je wat de fractievoorzitter en -medewerkers nu zo bijzonder vonden? Ik vroeg niet om geld, niet om materieel of materiaal. Het enige wat ik ze vroeg was of ze ambassadeur wilden zijn voor het project. Ik bood ze een idee aan waar ze als provincie mee aan de slag konden gaan en vroeg hen om de boodschap door te geven in hun netwerk. Ik was hulpvrager en en hulpbieder. En natuurlijk reageerden ze positief: ‘Dat doen we graag!’
Code Oranje
Die kanteling van onze democratie heet ‘Code Oranje’. Een groep van honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers zijn bezig met de verandering van de politieke democratie. Code Oranje wil af van het traditionele politieke Haagse coalitieakkoord. Hiervoor in de plaats komt er een burgerakkoord dat is gebaseerd op ideeën in de samenleving, dwars door politieke kleuren en bevolkingslagen heen. Dit akkoord behelst de grote vraagstukken die de komende jaren worden aangepakt en wie daarin worden betrokken. Het is een vorm van nieuwe democratie met vertrouwen en nieuwe inspiratie.
Ja, je maakt wat mee in ons oranje land… 🙂
Wil je meer artikelen lezen van Esmeralda de Vries?
- Een uitvaart en een bedankje achteraf
- Hoe sociaal ben jij? Doe je het of ben je het?
- Haken zonder grenzen
- In hokjes en patronen denken: doe je mee?
- Lekker stoffig hoor
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply