Als je een bekende tegenkomt is de meest gestelde en meest voor de hand liggende vraag ‘Hoe gaat het met je?’ Weet je ook welke antwoorden het meest gegeven worden op deze vraag? Dat zijn respectievelijk ‘goed’ en ‘druk’. Over het laatstgenoemde wil ik het graag eens hebben.
Druk zijn is een keuze
Zo… dat is eruit. Ik ben oprecht van mening dat ‘druk zijn’ of ‘het druk hebben’ een keuze is. Natuurlijk realiseer ik mij heel goed dat de wereld om ons heen steeds sneller, dynamischer en voller wordt. Dat de vrouw van nu meer rollen heeft dan vroeger het geval was, maar toch vind ik dat je een keuze hebt.
Vaak zijn wij ons er echter niet van bewust dat we een keuze hebben. Je leeft je leven en met de jaren komen daar ook taken, rollen en verplichtingen bij. De vrouw van nu is misschien partner van, (al dan niet) moeder van, werknemer of ondernemer, collega, vriendin, (schoon)dochter en ga zo maar door. Dus ja, een gevuld leven is daar het logische gevolg van. Al die rollen vervul je graag op een goede manier.
Automatische piloot
Hoe je je leven leidt is vaak een gevolg van hoe je denkt dat het hoort. Of van hoe je het geleerd hebt. Vaak beland je onbewust in patronen die in de loop van de tijd niet (meer) bij je lijken te passen. Wat als je nu eens bewust stilstaat bij de manier waarop jij je leven leidt? Zou je dan andere keuzes maken? En zou je leven daar dan leuker van worden? Ik denk van wel.
Achter elke nee schuilt een ja
Waarom zeggen we zo vaak ‘ja’ als we eigenlijk ‘nee’ bedoelen? Dat kan te maken hebben met een onbewuste angst voor afwijzing. Veel vrouwen willen graag aardig gevonden worden. Of je wilt graag ergens bij horen en als je geen druk leven hebt, dan hoor je er niet bij.
Uiteindelijk kun je juist door ‘nee’ te leren zeggen ook ervaren dat je de ander ruimte geeft. Met als bijkomend voordeel dat je je eigen grenzen beter leert kennen en bewaken. Realiseer je eens bewust bij een eerstvolgende keer als je ergens ‘nee’ tegen zegt, dat daar ook een ‘ja’ achter schuilt. Daar bedoel ik mee dat als je bijvoorbeeld ‘nee’ zegt tegen een uitnodiging voor een netwerkborrel, je ‘ja’ zegt tegen jezelf en je eigen agenda. Op die vrije avond wil je misschien wel liever sporten of een boek lezen.
Aanwezigheid is meer dan tijd
In je drukke agenda kun je tijd vrijmaken om met je partner, vriendin of kind(eren) door te brengen. En ook daarin heb je een keuze: beleef je die tijd bewust of ben je alleen maar aanwezig? Als ik om mij heen kijk zie ik veel partners of ouders en kinderen tijd samen doorbrengen. Maar hoeveel aandacht heb je echt voor elkaar als je die tijd doorbrengt, terwijl je bijvoorbeeld steeds op je smartphone kijkt? Denk daar maar eens over na… Zie je de ander dan wel, hoor je de ander dan wel?
Zelf heb ik veel gehad aan het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe.
3 tips uit dit boek die ik graag met je deel:
- verdeel je werktijd in grotere porties. Daarmee wordt bedoeld dat je meer tijd besteedt aan één taak in plaats van te blijven multitasken.
- doe de dingen die je doet met aandacht.
- zorg dat je elke dag een rustpunt neemt om tijd te ‘verspillen’. Breng die tijd bewust alleen met je eigen gedachten door, dus zonder prikkels van buitenaf.
Monique Mik-Kampman
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
4 Comments
Goed gezien, Monique. Goed geschreven ook!
Ik ben trots op je!
Dank je, pap X
Helemaal mee eens Monique. Dat druk zijn is een soort van hype die ik ook niet begrijp. Net alsof je ‘belangrijk’ bent als je ‘druk’ bent.
Ja precies, Debbie. En voor mij is druk zijn of het druk hebben iets anders dan een ‘gevulde agenda’.