Sta je in de supermarkt, dan zie je een enorm schap met reinigingsproducten voor de badkamer. Je moet volgens de fabrikanten huidvetten, zeepresten, kalk en enge bacteriën te lijf gaan. Dan heb ik het nog niet eens over schimmels in voegen en kitranden. Je hebt ook nog snelle producten voor de luie huisvrouw, zoals mijn oma zou zeggen. Ik ben wel blij met die producten. Ook wordt de schap met biologische producten steeds groter. Helaas staan daar dikwijls ook de hoogste prijskaartjes voor. Ik overdrijf niet als ik zeg, dat je financieel aardig kunt leeglopen op schoonmaakproducten.
Twee superhuisvrouwen als voorbeeld
Ik ben geen superhuisvrouw. Mijn moeder noemde mij een mislukte. Maak je daarover geen zorgen, daar zit geen traumaatje onder: ik draag het als een geuzennaam. Ik vind andere dingen belangrijk in mijn leven. Wel had en heb ik twee superhuisvrouwen als voorbeelden: wijlen mijn moeder en mijn oma van 92. Die laatste poetst haar bejaardenwoning nog steeds helemaal zelf en je kunt bij haar van de vloer eten.
Van deze twee schoonmaakhelden heb ik geleerd dat bijhouden de sleutel is. Een vast schema, een ritme zou oma zeggen en dan komt alles goed. Ik vind ritmes alleen leuk als ik er op kan dansen. Maar er zijn een paar dingen waar ik streng in ben: wekelijks de badkamer, toilet en je bed schoonmaken. Slapen wil ik in een fris bed en een schone badkamer en toilet is net zo vanzelfsprekend als elke dag douchen en dagelijks je onderbroek en sokken verschonen.
Als je regelmatig de badkamer schoonmaakt, hoef je geen giftig product te gebruiken
Als je het bij houdt, dan heb je die dure en giftige schoonmaakproducten uit de supermarkt nauwelijks nodig. Mijn moeders nieuwe badkamer zag er na tien jaar nog als nieuw uit. Alsof hij gisteren was opgeleverd. Als jonkie werd ik flauw van haar regime, maar het werkt wel. De laatste die heeft gedoucht, droogt de douchecabine en tegels af met een microvezeldoekje. Een paar minuutjes werk en je hoeft nooit meer te poetsen!
Ik krijg dat regime er niet in bij mijn kinderen. Het zal ongetwijfeld aan mijn opvoedskills liggen. Daarom maak ikzelf (bijna) dagelijks de badkamer droog met een microvezeldoekje. Mijn kinderen mogen volstaan met het inspuiten van de tegels en kraan met Method Douchereiniger. Dat is biologisch, duurzaam en niet duur. Het enige product dat ik uit dat grote schap koop.
Heb je geen nieuwe badkamer en heb je heftiger schoonmaakmiddelen nodig? Koop dan schoonmaakazijn. Vul er een plantenspuit mee, spuit alles de avond voor de poetsbeurt in, laat het een nachtje intrekken, spoel het af met water en voer het microvezeldoekje regime in. Combineer het eventueel met Method douchereiniger. Zo maak je duurzaam en gemakkelijk schoon en douche je altijd in een frisse badkamer.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: Stuur via het contactformulier een berichtje dat je abonnee wilt worden. Of vul je e-mailadres in rechts bovenaan de pagina.
2 Comments
[…] Hebben jullie ook zo’n hekel aan schoonmaken? Ik vind het al gauw goed als het ‘voor het oog’ netjes is. Een stofzuiger door m’n appartement en een lap door de wc en klaar. Toch kan ik heel erg genieten van een schoon huis. […]
Ja, een ritme en regelmaal hepen enorm, een vast schema