Mond spoelen met zeep
Ik kan me herinneren dat, als wij vroeger een vloek of slecht woord zeiden, we te horen kregen dat we onze mond met zeep moesten spoelen. Niet dat dit ooit gedaan werd. Tenminste, niet bij ons. Het geeft alleen aan dat er gelet werd op ‘slechte’ taal.
Vorige week
Vorige week was er een praatprogramma op tv waar ik inviel. De discussie ging over het slechte taalgebruik van de Nederlanders. Weet jij dat wij als Nederland helemaal bovenaan staan wat betreft slecht taalgebruik? Wij hebben de dubieuze eer om nummer een in de wereld te zijn wat betreft het gebruik van vloeken en ‘vieze’ woorden. In de hele wereld. Kom, dat kan toch niet zo zijn?
USA
Ik vergelijk ons weer even met de USA, omdat ik daar de meeste ervaring mee heb. Natuurlijk gebruiken ze daar ook ‘4-letter woorden’, zoals ze daar omschreven worden. ‘S..t, F..k, enzovoort. Toch is er een duidelijk verschil. Ten eerste zal je die woorden nooit op openbare televisie horen. Mocht iemand zich al vergissen wordt er met een harde pieptoon aangegeven dat dit niet geschikt is uit te zenden.
Films
En in films wordt er vooraf aangegeven dat er slecht taalgebruik wordt gehanteerd en dus niet geschikt is voor jongere kijkers. Dan kun je (of de ouders) alsnog kiezen. Je zal in ieder geval nergens anders ooit horen dat iemand een ander een vreselijke ziekte toewenst. Wie daar mee is begonnen, is geen aardig persoon geweest. Maar wat mij nog meer verbaast is dat wij dit met z’n allen zo gauw hebben overgenomen.
Bedoeling
Welnee, we bedoelen het niet zo erg. Wij zijn toch best aardig. Het betekent helemaal niets als ik met ledematen strooi en vind dat een ander de typhus, of ergere ziekten mag krijgen. Dat bedoel ik helemaal niet in het echt! Dat kan zo zijn. Maar vergeet niet dat woorden heel veel invloed hebben. Wat wij uitstrooien in het Universum komt naar ons terug. En ook al geloof je daar helemaal niets van, als je het niet zo bedoelt, zeg het dan niet. Simpel, toch?
Programma
In het programma werden er verschillende voorbeelden gegeven van mensen die op tv even uit de band sprongen. Een aardige, heel nette, mevrouw uitte het woord ‘k.t’ een tiental keer achter elkaar toen ze even niet op een woord kwam. Was zij asociaal? Welnee. Ze was een van ons. Waarom dan dat soort taalgebruik in het openbaar? Omdat het zo heel erg gewoon is geworden dat de Nederlandse taal zonder schuttingtaal geen Nederlandse taal meer lijkt.
Professoren
Een aantal professoren hebben zich over dit probleem gebogen en zij zijn erachter gekomen waar deze gewoonte vandaan komt. Het komt door onze achtergrond. Nederland is tenslotte gesticht door de eenvoudige stadhouder Willem van Oranje. Wij zijn dus niet van koninklijke bloede. Ook al zijn we daarna al gauw een koninkrijk geworden. Niets ten nadele van al die professors, maar ik zet hier een dikke vette vraagteken bij.
Opvoeding
Ik gooi het toch op de opvoeding. En op de gewenning. Zolang ouders deze woorden gebruiken waar hun (kleine) kinderen bij zijn dan nemen ze die heel gauw over. En worden ze daarin niet gecorrigeerd dan wordt het ‘gewoon’ en geïntegreerd in onze Nederlandse taal. Ondanks de ‘Bond tegen het vloeken’ blijven wij er lustig en vooral veel mee doorgaan.
Trots
Ik ben er niet trots op. Misschien ben ik een van de weinigen. Wij zijn als Nederlanders nou eenmaal graag de beste in alles. Maar voor deze eer bedank ik toch graag. Wat vind jij ervan? Moeten we (in het kader van vrije meningsuiting) alles kunnen zeggen? Of hoort er toch ergens een grens? Denk jij dat woorden invloed hebben, en zo ja, in hoeverre? Laat het ons weten op ‘redactiesophiamagazine@gmail.com’
Leave A Reply