Wetenswaardigheden uit het notitieboekje van Manja Herstel
Als ik dit weekend de reisbijlage van de krant inkijk, zie ik met grote letters: PARIS, C’EST COOL. Parijs schijnt van zijn stoffige imago ontdaan te zijn en weer opgepoetst. Parijs is weer helemaal in. Dat herinnert mij aan de keren dat ik die stad bezocht. Vier keer was ik er, een keer met mijn huidige man, een keer met een vriendin en een keer met mijn collega’s. Maar de eerste keer dat ik er was met mijn toenmalige verloofde, die keer vergeet ik nooit.
Existentialistisch Parijs: een magische aantrekkingskracht
Wat waren we nou gewend? Ieder jaar gingen we met het hele gezin naar een huisje op de Veluwe! Maar toen ik mijn eerste (nou ja, één van mijn eerste) vriendje(s) leerde kennen, besloten we het anders aan te pakken. We schaften van onze schamele spaarcenten voor een prikkie een tweedehands Fiatje aan, kampeerden eerst twee weken in Luxemburg en besloten daarna naar Parijs te gaan. Het was het eind van de roerige jaren zestig, de jaren van het existentialisme waren net voorbij, maar de namen van Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Juliette Gréco lagen nog vers in het geheugen en Parijs had nog steeds die magische aantrekkingskracht.
Paris s’éveille!
Ons gare Fiatje kon de reis naar Parijs niet aan en halverwege moesten we de ANWB bellen vanwege motorpech. Een vrachtauto kwam ons ophalen en de rap Frans pratende chauffeur zette ons autootje op de aanhanger achter de truck. We reden Parijs tegemoet en zagen vanuit de cabine van de vrachtwagen de Eiffeltoren op ons afkomen. Wat waren we opgewonden.
Omdat mijn verloofde geen vertrouwen had in de louche garage waar we werden afgezet, vroegen we de chauffeur ons maar ergens te droppen. Midden op een verlaten pleintje in het centrum werden we achtergelaten en we brachten daar de nacht door, opgevouwen op de achterbank van de auto, op de achtergrond de geluiden van de stad die nooit slaapt, geen eten en geen WC bij de hand. Altijd als ik het liedje: ‘Il est cinq heures, Paris s’ éveille’ van Jaques Dutronc hoor, denk ik weer aan die doorwaakte nacht in ons Fiatje.
Studentenhotel
De volgende morgen ontbeten we met croissants en café au lait in het dichtstbijzijnde cafeetje en we gingen met behulp van de gidsen in een telefooncel op zoek naar de Fiatgarage en een hotel. We kwamen uiteindelijk terecht in een oud vervallen studentenhotel tegenover het Pantheon, waar we een kamer in de nok kregen. Met een twijfelaar en een gebarsten bidet. We kookten ons potje op een stiekem meegenomen primusje, omdat we niet veel geld te besteden hadden.
Flaneren
Die paar dagen genoten we van de stad, we flaneerden over de Boulevard Saint Michel en neusden in de boekenstalletjes, we slenterden door het gezellige Saint Germain des Près, aten stokbrood in de Jardin du Luxembourg. We doorkruisten de stad met de Metro en zagen alle bezienswaardigheden waar Parijs bekend om is, van de Sacré Coeur tot de Notre Dame, van Versailles tot Montmartre.
Om nooit te vergeten…
Overdonderd door de vele indrukken van deze indrukwekkende metropool gingen we de laatste dag onze Fiat weer ophalen en we reden er vervolgens mee naar huis. Even voor Rotterdam liep de motor in de soep en was dit autootje rijp voor de schroot. Alles bij elkaar had het ons een fortuin aan reparaties gekost, maar we hadden een onvergetelijke vakantie gehad, die een onuitwisbare indruk op mij heeft achtergelaten. Zoals ik toen Parijs beleefd heb, dat zal mij waarschijnlijk nooit meer gebeuren.
Wil je meer artikelen lezen van Manja Herstel?
- Oud, maar nog niet afgedaan
- Nederlands leren aan vluchtelingenkinderen
- Een band voor het leven. Met wie heb jij dat?
- Verrassend voordelig naar Delft, de stad van Vermeer
- Wat maakt Nederland zo gelukkig?
- Geluk op een sombere winterdag kost niets
- Elke dag iets te vieren
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply