Wijn, bier, sterke drank of sake
Ik lust het allemaal. Niet dat ik veel drink, maar geregeld een glaasje wijn bij het eten vind ik erg lekker. ‘s Zomers een biertje en als het heel koud is een vodka of whiskey sla ik ook niet af.
Wat is sake en wil ik het koud of warm
Ik was laatst in een Japans restaurant en zag sake op het menu staan. Het woord had ik wel eens gehoord maar ik had het nooit gedronken en was nieuwsgierig. Het is niet zomaar een wijntje. Er komt een heleboel bij kijken en het is zeer divers.
Rijst en water
In sake zit rijst, gist, een soort schimmel en water. Het soort water wat men gebruikt, beïnvloedt de smaak. Hard water maakt het droog en zacht water zorgt voor een zoetere smaak.
Ingewikkeld proces
Voordat je een glaasje drinkt is er een heel proces vooraf gegaan. Alles werd ooit met de hand gedaan, maar nu worden er steeds meer machines gebruikt.
Wel of geen extra alcohol
In een ‘junmai sake’ zit geen extra alcohol. Het heeft een donkere kleur en een rijke smaak. De soorten waar wel alcohol aan toegevoegd wordt zijn lichter van kleur en smaken zachter.
Warm of koud
In principe serveer je het koud. Tussen de 7 en 10 graden. Hoe sterker de smaak, hoe groter het wijnglas, zodat de sake kan ademen. Wil je ook eens een warme soort sake proeven, verwarm dan de hele fles in een pan water tussen de 35 en 45 graden. Maar kijk uit met te hoge temperaturen. Verwarm je het te hoog dan gaat de smaak van de alcohol overheersen.
Waar drink ik sake bij?
Het kan, door de umami smaak, bij ieder gerecht geserveerd worden. Of je nu vis, vlees, of vegan eet. Probeer er een volgende keer eens een glaasje sake bij.
Leave A Reply