Met het woord ‘voorjaarsschoonmaak’ heb ik niet direct een positieve associatie. Nou… Dat is niet helemaal waar. Ik kan namelijk heel blij worden van de eerste zonnestraaltjes die de lente met zich meebrengt. Dat je dan bij een enigszins aangenaam temperatuurtje alle deuren en ramen kunt openzetten, geeft een fris en blij gevoel. Het voelt als puur geluk als je de steeds krachtiger wordende zonnestralen voor het eerst na de winter weer op je gezicht voelt. Dát gevoel… Onbeschrijflijk, maar heerlijk!
Schoonmaken
Het is waarschijnlijk meer wat het woord ‘schoonmaak’ bij mij losmaakt. Als ‘de boel’ eenmaal schoon ís, dan ben ik een blij mens. Het schoonmaken op zich is noodzakelijk kwaad. Niet voor niets had ik vrij snel nadat ik ging samenwonen een schoonmaakhulp. Als startend ondernemer kan ik me dat nu (even) niet permitteren, maar als mijn inkomen het weer toelaat, dan is dat het eerste waar ik weer in investeer! Ik vind het superfijn om thuis te komen in een schoon huis. Heus, ik doe mijn best om mijn huis schoon te houden, maar écht leuk zal ik het nooit vinden. Je hebt namelijk geen eer van je werk. Zodra je klaar bent, dan kun je eigenlijk weer opnieuw beginnen….
Opruimen
Wat voorafgaat aan schoonmaken is opruimen. Ook dat is niet mijn hobby, maar ik hou wel van orde. Als ik opgeruimd heb, dan voel ik me senang. Ik word er rustig van en het geeft me een opgeruimd gevoel. Van een aantal vrouwen om mij heen weet ik dat ze van nature rommelig zijn of een ondefinieerbare drang hebben om (spullen) te verzamelen. Die vrouwen… Die hebben geen idee hoe of waar ze moeten beginnen. Ik begrijp dat. Als je hele huis rommeliger is dan je zou willen, dan is het lastig om überhaupt te beginnen. Laat staan dat je weet wáár je moet beginnen.
Opruim-tips
Behoor jij tot de categorie vrouwen die niet weet hoe of waar ze moeten beginnen? Speciaal voor jou heb ik drie tips:
- Houd het overzichtelijk. Haal niet eerst je hele huis (nog meer) overhoop, maar bepaal met welke (slaap)kamer of ruimte je wilt beginnen.
- Wil je niet met een hele ruimte beginnen? Dat kan natuurlijk ook. Begin eens met één object. Een keukenkastje, badkamerkastje of je kledingkast. Dat zijn kleinere projecten en dus zie je sneller resultaat.
- Als je gekozen hebt welke kamer of ruimte als eerste aan de beurt is, kijk dan eerst goed rond in die ruimte. Wat voor gevoel roept de ruimte op? Verzamel de spullen die uit de ruimte mogen en bepaal later op de dag wat je ermee doet (weggooien, weggeven, verkopen of bewaren).
Bonustip
En last but not least een bonustip: om het aantal kledingstukken, lippenstiften, tijdschriften etc. een beetje overzichtelijk te houden, kun je het principe ‘één erin is één eruit’ hanteren. Dat werkt fantastisch! Ik pas het bij bijna alles wat ik koop toe. Nieuwe sokken? Gooi ook één paar weg. Nieuw tijdschrift? Dan gooi of geef ik één gelezen tijdschrift weg (of ik lees hem digitaal, dan hoef je nooit meer tijdschriften weg te gooien).
Afsluiter
Had ik ooit zelf gedacht een artikel te schrijven dat gerelateerd is aan het huishouden? Nee, absoluut niet. Maar blijkbaar komt er soms een thema in je hoofd dat daar blijft hangen tot je er iets mee hebt gedaan. Tja… Ik heb mijn bedrijf I Organize You genoemd en daar past het dan weer wél bij 😉
Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.
Monique Mik-Kampman
I Organize You
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
8 Comments
Haha! Héél herkenbaar. Vorig weekend zonder dit artikel te hebben gelezen het badkamermeubel eens gesopt en gereorganiseerd. Lekker gevoel en toen doorgegaan met de keukenkastjes. Heerlijk!
Eens kijken wat dit weekend volgt.
Helaas ook heel herkenbaar: Hamsteren en het moeilijk vinden spullen weg te gooien. Tip voor de gedreven hamsteraars onder ons: probeer elke dag één item weg te gooien/geven. Als je dat 365 dagen hebt gedaan, ruimt dat ook lekker op.
Dat is een goede tip, Ingeborg. Als je dan toch weg geeft, kijk dan eens goed aan wie je het geeft. Misschien kun je via het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk of Terres des Hommes wel iemand erg blij maken 🙂
Mooie aanvulling, Marielle…in elke plaats zijn wel goede doelen waar je spullen kwijt kunt. Mooi om te overwegen voordat je iets daadwerkelijk weggooit 🙂
Ingebord, dank je wel voor je aanvullende tip! Er is tegenwoordig ook een ’30 day challenge’ online te vinden’ waarbij je 1 item wegdoet op dag 1, 2 items op dag 2 en zo door tot je dus op dag 30 ook écht 30 items weg doet….
En dat het moeilijk is om iets weg te gooien herken ik ook wel hoor 😉
Als vader van de schrijfster kan ik goed volgen wat ze bedoelt. Wij, haar ouders, zijn van het type “hamster” , hoewel ik nog wel eens radicaal opruim. Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer je bewaart.
Het is belangrijk dat je opruimt, maar het is nog veel belangrijker dat het je een prettig gevoel geeft. Inmiddels weet ik als mantelzorger dat je inderdaad weer opnieuw kunt beginnen als je denkt dat je klaar bent.
Ik ben trots op mijn dochter vanwege haar leuk geschreven stukjes (moet ze “wat mee gaan doen”) en vanwege haar initiatief om een eigen bedrijf te beginnen!
Ik heb drie dochters met heel verschillende kwaliteiten en de term “girlpower” is wel van toepassing!
Mooie woorden pap, lief ook!
Als het er fleurig uitziet voelt het ook meteen als lente 🙂
Gisteren meteen toegepast (ik mag de artikelen wat eerder lezen) en het voorraam gewassen en viooltjes in de vensterbank gezet. Weinig werk, groot effect 🙂